Blogzine

Merre tart Európa? (gazdasági elemzés, PWC)

A PwC makroökonómiával foglalkozó csapata elkészítette friss elemzését.

· Stabilizálódás felé tart az euróövezet: az euróövezet gazdasága a többi fejlett gazdasághoz képest lassabban állt helyre, de három éve után idén először növekedés várható. Számos területen a bizakodás jelei tapasztalhatók – az értékpapírpiac 20%-nál is nagyobb nyereséget ért el az elmúlt évben, a vállalati kötvények hozama pedig rekord alacsony.

· Semmi jót nem tudott kihozni a régió a válságból? Örülünk a bizakodás és a növekedés visszatérésének, de valóban fellélegezhetnek a gazdaságok? Görögország, Portugália, Írország és Spanyolország válság sújtotta gazdaságai fájdalmas, de elkerülhetetlen strukturális és pénzügyi reformok megvalósításán fáradozik, ami máris kezd megtérülni a megnövekedett versenyképességnek köszönhetően. Ez jó hír, ugyanakkor a pénzügyi környezet javulásával az elmúlt hónapokban csökkent a nagyobb gazdaságokra, például Franciaországra vagy Olaszországra nehezedő nyomás, ami lehetőséget adott számukra a hasonló áldozatokkal járó reformok halogatására. Ez pedig rossz hír az euróövezetre nézve, mivel szklerotikus növekedést okozhat a következő gazdasági ciklus során, ami azt jelenti, hogy ezek a gazdaságok nehezebben tudnak majd alkalmazkodni a változó gazdasági körülményekhez (a gazdaság kínálati oldala itt nem lesz annyira rugalmas, mint más gazdaságokban, például a munkaerőpiac merevsége miatt).

· Japánban magasabb az infláció, mint az euróövezetben. Mario Draghi, az EKB elnöke számára azonban még sürgetőbb kérdés az euróövezet alacsony (csökkenő) inflációs környezete. Draghitól sokan az Angliában, az Egyesült Államokban és Japánban alkalmazott mennyiségi lazításhoz hasonló intézkedéseket várnak. Az, hogy pontosan hogyan működne az EKB mennyiségi lazítása, még nem világos – az EKB becslése szerint is 1000 milliárd eurós eszközvásárlásra lenne szükség a 0,2-0,8%-os árnövekedéshez. Ehhez képest a három amerikai mennyiségi lazítási program összesen körülbelül 3000 milliárd dollárral növelte a globális gazdaságot.

A részletes, angol nyelvű elemzést a csatolt PDF-dokumentumban és a következő linken olvashatjátok:
http://www.pwc.com/gx/en/issues/economy/global-economy-watch/may-2014.jhtml

Megosztás