Blogzine

Újévi fogadalmak folyt. köv.: most aztán odafigyelek, mire költök

Remek újévi fogadalom lehet, ha valaki meg akarja fogni a költéseit 2018-ban. A bátraknak ehhez adunk most néhány ötletet, fogódzót és app-javaslatot.

Ha akarjuk, ha nem, még a legmegátalkodottabb spórolókat is magával ragadja a karácsonyi bevásárlási, fogyasztási láz. Decemberben talán csak a legszegényebbek és a legmagányosabbak képesek igazán spórolni, akik számára – sajnos – az év utolsó hónapja is jobbára olyan mint a többi. A többség azonban sokkal több mindenre költ, mint mondjuk novemberben vagy februárban. Legyen valaki kispénzű diák, nyugdíjas, egy egyszeri átlagember, vagy egy pénzesebb, sikeres vezető, üzletember.

Jómagam eddig azt gondoltam, hogyha akarom, akkor én bizony ki tudom magam vonni a fogyasztási bűvkörből, de be kellett látnom, nem megy. Nagyon nem. Legfeljebb arra lehet (és persze kell is, nem tagadás) törekedni, hogy a kiadásait ellenőrzés alatt tartsa az ember. Sokan, köztük én magam is, a jó öreg, „old school” kockás füzetre esküszünk, amelybe egyszerűen felírjuk minden egyes költésünket. Méghozzá különösebb cizelláltság nélkül: ahogy esik, úgy puffan.

Ezt a lépést megspórolhatjuk, ha mindig a mobilunkkal fizetünk – a boltokban is –, akkor ugyanis a mobilfizetési alkalmazásban visszakövethetjük a vásárlásaink történetet. Egy gombnyomásra megjelennek a tranzakciók időpontjai és összegei.

Az alaposabbak persze kategóriák szerint rendezgethetik, „hogyaszongya” például: élelmiszer, háztartási kiadások, szórakozás, gyerek(ek), ajándékok, satöbbi. No, csakhogy aki nem időmilliomos, nem fog sokra menni az ilyen véget nem érő, papír alapú listákkal, füzetekkel, mert ezeknek éppen az a sorsa ami a digitális fényképeknek szokott lenni. Hogy mi? Soha nincsenek végül rendezve, átnézve. Ám, ha a kiadásainkat nem rendezzük, akkor bizony sokat nem ér, hogy felskicceltük őket.

Bár azért az is egyfajta visszatartó erő tud lenni ha fel kell körmölni valamilyen hosszú számot valami nem épp méltányolható célú kiadásra, de a lényeg: rendezetlenül az ilyen adatokból semmilyen tanulságot nem fogunk tudni levonni. Erre is van már digitális megoldás. A fiatalabbaknak magától értetődő, hogy az ilyen feladatokra ott vannak az okostelefonok. Applikációk százai, de a jobbak közül is tucatnyi, áll, vagy állnak rendelkezésünkre, ha költéseinket szeretnénk rendezni. Nagy szerencse, hogy most ebbe a játékba a lustább, kényelmesebb emberek is bekapcsolódhatnak, hiszen a programok szinte mindent elvégeznek helyettünk. Újévkor pedig még akkor is megéri ezeket kipróbálni, hogyha esetleg lemorzsolódunk.
Miért? Nem csak mert január eleje a fogadalmak ideje, hanem azért is, mert az év végét követően a nagy többségnek alaposan össze kell húzni a nadrágszíjat. És mint tudjuk, a nagy elhatározások az első napokban, hetekben működnek jól: az első időben teát biztosan sokat spórolunk :) De arra is jó lehet a dolog, hogy tartós változást érjünk el e téren – ki tudja?

A legjobb appok közt (a teljesség igénye nélkül) olyanok vannak, mint

– a Pennies,
– a BillGuard,
– a Fudget,
– a Penny,
– a Mint,
– a You Need A Budget (YNAB),
– a Level Money, vagy
– a mvelopes.

Ezek részleteinek bemutatása helyett érdemes inkább egy magyar versenyzőt kiemelni, melynek fejlesztésért Szabó Márton, a „magyar fészbuk” azaz az egykori iWiW alapítója felel. A Koin nevű szolgáltatás távoli szervereken, a felhőben fut, azaz akár weben, akár iPhone, akár Andriodos készülékről mindig friss, naprakész költéseket látunk. Igaz, mint maga a fejlesztés vezetője mondta, az emberek egy jól körülhatárolható rétege szeret pötyögni, így az áttörés csak mostanság jöhet e programokban.

Miért? Mert végre a technológia mellett a szabályozás (GDPR irányelv) is segít. A banki adatok hozzáférhetősége révén az ilyen applikációk egy regisztrációt követően képesek lesznek majd arra, hogy az emberek credit és debit (folyószámla mellé kapott) kártyáinak költéseit is képesek lesznek egy-egy applikációban megjeleníteni.

Ennek a jövőnek az előképe a Koin (képünkön) és a Magnet Bank együttműködése, melyben a Magnet ügyfelek költései (ha persze kérik és engedélyezik) automatikusan megjelennek a Koin fiókukban. E magyar fejlesztés mellett szól az a mondat is, ami az oldalukon található: „Tudtodon kívül semmilyen adatot nem osztunk meg sem közösségi oldalakkal, sem mással.” (Anti-disclaimer: sem a Koin, sem a Magnet semmilyen ellenszolgáltatást nem adott, és nem ajánlott ezért a cikkért. Egyszerűen csak tetszik a cucc, és tetszik az is, hogy magyar, és emellett, hogy komolyan veszik a munkát; illetve, hogy a hazai szokásokhoz is igyekszik igazodni a megoldás.)

 

A következő nagy dobás ebben a világban tehát a GDPR irányelvből következő változás lesz. Ennek során a bankoknak (az ügyfél kérése és beleegyezése esetén) ki kell adják harmadik feleknek a fizetési és más adatokat, hogy azok innovatív szolgáltatásokat építhessenek rá. Az is nagyon valószínű, hogy a Mastercard megoldását az egyérintéses fizetésre alkalmas mobilra implementáló bankok, mint például a GRÁNIT, az MKB, az OTP vagy a K&H lehet a következő ezen a területen, hogy a felhasználóknak még teljesebb élményt kínáljanak. Mi több e téren már tettek is lépéseket a nagyok, számos banki applikációban van a pénzköltésünk alakulását követő funkció.

Megosztás