Blogzine

Barcelona, és már megint az 5G

Börje Ekholm az Ericsson elnök-vezérigazgatója (képünkön) a Mobil Világkongresszuson Barcelonában sajtótájékoztatón ismertette, hogy miként lehet sikeres az 5G kereskedelmi alkalmazása. A fejlett mobil-szélessáv lesz az első nagy léptékű globális 5G felhasználási mód, válaszul a hatékonyabb hálózatok és a jobb ügyfélélmény iránti felhasználói igényekre.  Andy Penn, a Telstra – az Ericsson egyik kiemelt partnerének – ügyvezetője szintén megjelent a pódiumon, hogy beszéljen a jövő hálózatáról, hogy milyen előnyökkel jár majd, ha valaki élen jár az 5G alkalmazásában.

Börje Ekholm, az Ericsson elnöke-vezérigazgatója a Mobil Világkongresszus hétfői napján tartott sajtótájékoztatóján az 5G technológiát üzleti felhasználásra késznek nyilvánította. Azt is hangsúlyozta, hogy a vállalat most már konkrét az 5G üzleti megvalósítására irányuló technológiákra, valamint azokra az 5G alkalmazását elősegítő legfontosabb tényezőkre összpontosít – mint például a rádióhálózati hozzáférés, a hálózat szeletelés és a gépi intelligencia –, amelyek biztosítják majd a technológia kereskedelmi sikerét.

„Nem csak a mit és miért kérdésre összpontosítunk, hanem a hogyanra is. Ezek azok a dolgok, amelyekről ügyfeleink – a szolgáltatók – beszélni akarnak” – mondta el Ekholm.

A cégvezető három alapvető területet jelölt meg, ahol a szolgáltatóknak sikeresnek kell lenniük:

hatékonyság: a gigabájtonkénti költség csökkentése,
digitális élmény: a ügyfélélmény javítása és a költségcsökkentés,
valamint az új bevételi források létrehozása a különböző 5G és Iot felhasználási módok alapján.

A szabványokkal és a technológiával kapcsolatos több éves munka után az 5G a kereskedelmi fázisba lép. Eddig az Ericsson 38 szándéknyilatkozatot írt alá szolgáltatói partnereivel a próbaüzemek megkezdéséről. Ami még ennél is fontosabb: az Ericsson számos kereskedelmi szerződést kötött, amelyek teljesítése már ez év végére megtörténik.

Ekholm a mobil szélessáv szerepét hangsúlyozta, mint az 5G első nagyléptékű globális felhasználási módját. Ez az adatforgalom ugrásszerű növekedésén és a jobb felhasználói élmény iránti igényen alapul. 2017 – 2023 között az adatforgalom az előrejelzések szerint 40%-os átlagos éves növekedési ütemmel bővül. Ez bázisállomásonként nyolcszor nagyobb adatforgalmat jelent.

A fejlett mobil-szélessáv azonban nem csak a sebességről és a felhasználói élményről szól, hanem a hálózat hatékonyságáról is. Egy 4G és 5G képességgel teljesen felfejlesztett telephely a mobil adatok továbbítását tized akkora költségszint mellett végzi, mint egy mai átlagos 4G állomás.

A pódiumon Ekholm mellett megjelent Andy Penn, a Telstra ügyvezetője is, és arról beszélt, hogy mennyire fontos az elsők között lenni az 5G technológia alkalmazásában, valamint kiemelte, hogy ez hatalmas lehetőségeket teremt a Telstrához hasonló szolgáltatók vállalati szegmensei számára.

„Nem tudjuk, hogy végül is melyik felhasználási mód lesz a legfontosabb az 5G esetében, de azt tudjuk, hogy a technológiát elsőként alkalmazók várhatóan tartós versenyelőnyre tesznek majd szert” – tette hozzá Ekholm.

Egy 5G-re felkészített hálózattal a szolgáltatók megválaszthatják, hogy mikor indítják el az 5G forgalmat.

„Az elmúlt évben a tesztek során rekordsebességeket értünk el, megnyitottunk egy 5G tervező központot a texasi Austinban, valamint olyan új rádiótermékeket mutattunk be Massive MIMO-hoz és hálózati szolgáltatásokhoz, amelyek megkönnyíthetik az 5G felé vezető utat. Már az idei évben elkészítettük 5G platformunkat, amely az 5G maghálózatból, rádiós és átviteli portfóliókból, valamint OSS és BSS rendszerből, hálózati szolgáltatásokból és biztonsági megoldásokból áll. A platformot rádió- és maghálózatokhoz 5G kereskedelmi szoftverekkel egészítettük ki, hogy a szolgáltatók már 2018 negyedik negyedévétől kezdve beindíthassák 5G szolgáltatásukat” – fejezte be tájékoztatóját Börje Ekholm.

Megosztás