Blogzine

Budapest az e-sport fővárosa

Életünk jelentős, és egyre nagyobb részét töltjük online: hálózatfüggő a munkánk, neten tartunk kapcsolatot, intézzük ügyeinket. Így természetes, hogy a kikapcsolódást is ezen a platformon keressük. Ez felértékeli az e-sport jelentőségét, amely a legnagyobb ütemben fejlődő sporttevékenység.

Drasztikusan nő a piacban lehetőséget látó vállalatok száma, ezáltal a szektor jelentős gazdasági hatással is bír. Talán ennek köszönhető, hogy idén márciusban Magyarország megrendezi első nemzetközi e-sport tornáját. A V4 Future Sports Festivalt az Egymillióan a magyar esportért Egyesület szervezésében követhetjük nyomon.
Magyarországon egyelőre még nem épült be a köztudatba, hogy az e-sport is sport, pedig készségeket fejleszt, gondolkodásra és gyors reakciókra késztet, valamint sikerélményt ad. Szellemi és technikai sportnak is nevezhető, a megkívánt képességek tekintetében talán a Forma-1-hez hasonlítható leginkább.

Az e-sport a digitális íráskészség fejlesztése mellett a csapatban való munkavégzést és a nyelvtanulást is segíti. A legtöbb videojáték nyelve az angol, amelynek ismerete ma már nélkülözhetetlen a versenyképességhez. Ezen felül a játékosok gyakran beszélnek egymással játék közben, így országokon átívelő, globális kommunikációra kapnak lehetőséget. Mindezek mellett az e-sport tudatosságra ösztönzi a résztvevőket, hiszen a játékosok tudatosan gyakorolnak bizonyos játékokat, hogy abban minél magasabb szintre jussanak, minél több tapasztalatot szerezzenek. Tehát olyan tevékenységről van szó, melyhez sok gyakorlás és megfelelő fizikai, szellemi állapot szükséges. Az e-sport összességében segít a szocializációban, a szellemi érésben és a kapcsolatépítésben, valamint a versenyképes XXI. századi tudás, a fontos kompetenciák elsajátításában is.

„Az e-sport egy dinamikusan terjedő sportág és népszerűsége ma már megkérdőjelezhetetlen. A legutóbbi, hazai kutatások szerint körülbelül 1 millióan játszanak videó-játékokkal Magyarországon és 200-250 ezerre tehető az e-sportolók száma. Örülünk, hogy Magyarország felismerte az e-sportban lévő gazdasági potenciált és segíti annak üzletággá való fejlődését. A V4 Future Sports Fesztivál kiváló lehetőséget jelent arra, hogy az európai régióban növeljük befolyásunkat ezen a területen.”- mondta a rendezvény kapcsán Biró Balázs, az Egymillióan a magyar esportért Egyesület elnöke.

Az Egymillóan a magyar esportért Egyesületről

Az Egymillióan a magyar esportért Egyesület a hazai e-sport szereplők alulról szerveződő mozgalmaként indult 2013-ban. Az online és közösségi média platformokon munkálkodó csapat 2016-ban civil szervezetté alakult. Céljaik között szerepel a társadalmi felelősségvállalás is, ami a videojátékokkal szembeni társadalmi előítéletek megváltoztatását, valamint a testmozgás, a sportolás fontosságának szükségességét hangsúlyozza.

Megosztás