Blogzine

Új kutatási erőtér a magyarországi informatikában

2017 szeptemberében indult az ELTE-BME-PPKE Innovatív Informatikai és Infokommunikációs megoldásokat megalapozó tematikus kutatási együttműködések projektje.

Az ELTE-BME-PPKE Innovatív informatikai és infokommunikációs megoldásokat megalapozó tematikus kutatási együttműködések projekt célja, hogy az IKT és számítástudomány területén európai szinten is eredményesen működő kutatói hálózatot hozzon létre. A 2017 és 2020 között futó projekt több mint 950 millió forintból az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Célja, hogy az IKT és számítástudomány területen létrehozzon egy európai szinten is eredményesen működni képes kutatói hálózatot. A projekt 957,50 millió Ft támogatással az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg 2017.09.01 és 2020.08.31 között.

A projekt megvalósításában három nagy múltú egyetem informatikai karai vesznek részt, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karának vezetésével és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karával és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karával konzorciumban.

A kutatási hálózat létrehozása azt a célt szolgálja, hogy a résztvevő intézmények a Nyugat- és Közép-dunántúli régiókban a meghatározó európai számítástudományi, informatikai és IKT kutatási trendekhez kapcsolódni képes kutatási erőteret hozzanak létre. Ennek csomópontjait (megvalósítási helyszíneit) Szombathely, Martonvásár, Esztergom és Balatonfüred jelenti, míg a konzorciumvezető ELTE és partnerei, a BME és a PPKE, kiemelkedő tudásbázisa és tapasztalatai, valamint európai szintű kapcsolatrendszere és az EIT Digital kutatási témái köré épülő portfólió biztosítják azt a kohéziós erőt, mely az egyes partnerek által végzett kutatási tevékenység egységét megteremti.

A projekt megvalósítása három pillér köré szerveződik:
A szoftverfejlesztési módszerek és informatikai biztonság pillér: A hardverek fejlődése a sokmagos és elosztott rendszerek felé mutat, és ezt a tendenciát kell követnie a szoftvereknek is. Akár a szükséges (illetve minél nagyobb) hatékonyság elérése a célunk, akár a megoldandó feladatok jellege követeli ezt meg, a szoftverek párhuzamosan futó folyamatokból épülnek fel, melyek sokszor különböző (akár földrajzilag is egymástól távol lévő) számítógépeken futnak. A szoftverek komplexitása ennek következményeképp megnőtt, melyet a szoftverfejlesztési módszereknek és szoftverfejlesztést támogató eszközöknek is követniük kell. A kutatások ezen pillére a minden informatikai megoldásban központi szerepet betöltő szoftverek előállítására és minőségi jellemzőire összpontosít.

Infokommunikációs infrastruktúrák és kiberfizikai rendszerek pillér: A kutatások kiterjednek az IoT eszközök világára, ebbe beleértve az intelligens edge computing eszközök kialakítását és az IoT kommunikációs protokollokat és a valós idejű CPS rendszereket is, az ezen eszközök közötti jelentősen megnövekedő forgalom lebonyolításában várhatóan kulcsszerepet játszó 5G hálózatokat, a rádiós és vezetékes hálózati megoldások hatékonyságát növelő fejlesztéseknek, az adatok tárolását, bárhonnan és bármikor történő elérését és feldolgozását biztosító felhő alapú alkalmazásoknak.
Intelligens adatelemzés pillér: A kutatások ezen pillérje gépi tanuláson, bio-inspirált számítási alkalmazásokon alapul és a nagyskálájú biológiai, térinformatikai és orvosi adatok elemzésére, értelmezésére és azok felhasználására fókuszál. Az egyes rendszerek viselkedésének jóslása számos kihívást tartogat kutatóink számára.

El szeretnénk érni, hogy innovatív informatikai és infokommunikációs megoldásokat megalapozó kutatásaink nemzetközi beágyazottsága erősödjön, továbbá azt, hogy a hazai és európai kutatóhelyek közötti kapcsolatok fejlesztésével bővüljön hazánk szerepvállalása az európai kutatási hálózatokban, programokban. Az EIT Digital társulásban betöltött szerep megerősítéséhez szükséges alapkutatásokat tűztük ki célul, de elősegítjük kutatásainkkal hazánk részvételét a Horizont 2020, a Future and Emerging Technologies, a Teaming és egyéb európai pályázatokban is.

Megosztás