Blogzine

Hand-in-Scan siker a Science2Business versenyen

Hand-in-Scan csapat újabb sikert, 2. helyezést ért el a Bécsben megrendezett Science2Business versenyen.

A demográfiai változások a fejlett országokban új kihívásokat hoznak az egészségügyi ellátásban, mivel az orvosi ellátásra szoruló népesség aránya ugrásszerűen megnőtt. Az osztrák egyetemek és vállalkozások a határokon átívelő együttműködésekben keresik az új technológiákat, amelyek ezt az igényt kielégítik.

A területen leginnovatívabb projekteket március 17.-én Bécsben díjazták a Science2Business ünnepségen. Összesen 16.000 eurónyi pénzjutalmat osztottak szét az ipar és az akadémia leginnovatívabb és legsikeresebb együttműködői között.

hand-in-scan-dij111

Az idei Science2Businesses díj nyertesei (fotó: www.lifescience.eu)

A Hand-in-Scan nyerte a 4 ezer Euróval járó 2. díjat, az innovatív kézhigiénia ellenőrző készülék kifejlesztéséért, melyhez Semmelweis Ignác munkássága adta az ihletet. Az ACMIT (Osztrák Orvosi Innovációs és Technológiai Centrum) a Hand-in-Scan csapattal együttműködve, kifejlesztett, validált és kereskedelmi forgalomba hozott egy teljesen új kézhigiéné oktató és ellenőrző rendszert, amely a kézfertőtlenítés közvetlen és objektív kiértékelését biztosítja.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) spin-off-ja a Hand-in-Scan, amelynek célja, hogy mérhetővé tegye a kézhigiéniát, egy komplex, integrált megoldás biztosítson a kórházaknak, amely akár a minőségbiztosítási rendszert részévé is válhat. A Handin-Scan egyedülálló módon személyre szabott, valós idejű visszajelzést ad a felhasználónak, és rendszeresen összefoglaló jelentést küld a kórházvezetésnek a kézfertőtlenítés hatékonyságáról.

A rendszer ártalmatlan UV fényt használ, valamint digitális képalkotást és képfeldolgozást melyet egy mesterséges intelligencia-alapú szoftver egészít ki. A saját fejlesztésű program meg tudja különböztetni a kéz fertőtlenített részeit a fertőzött területektől és ezeket azonnal, egyértelműen megjeleníti a kijelzőn.

Hand-In-Scan The visible improvement Az ACMIT és a BME közötti tudományos együttműködés 2011-ben kezdődött, amikor a Hand-in-Scan projekt még inkább csak koncepció volt, és szüksége volt tapasztalt, megbízható partnerre, aki segít az eredeti ötletből prototípust, majd pedig terméket előállítani. A projekt 2012-ben kapott kockázati tőkebefektetést, és válhatott igazi spin-off céggé. Az ACMIT kulcsfontosságú K+F partnernek bizonyult. Az osztrák központ az FFG „COMET” programja keretében működik, és szellemi és anyagi támogatást tud biztosítani nagy hozzáadott értékű innovatív orvosi projekteknek, mint amilyen a Hand-in-Scan (képükön az új design-el megáldott készülék).

hand-in-scan-uj

A BME továbbra is inkubátorként funkcionál a Hand-in-Scan laboratórium számára, és szakértelmet, infrastruktúrát biztosít a megfelelő fázisokban. Az ACMIT és a BME sikeres kapcsolata évek óta tart, és ennek kézzelfogható eredménye, hogy a Hand-in-Scan kilépett a laboratórium ajtaján, és ma már számos országban bizonyította hatékonyságát. 2012 óta a Semmelweis Egyetem orvos képzési programjának szerves részévé vált, majd pedig nemzeti szintű akkreditációt szerzett. Az első klinikai Hand-in-Scan 2013-ban készült el, amely rögtön a Szingapúri Nemzeti Egyetemi Kórházban mutatkozott be, ahol több mint 5000 kórházi dolgozó kezének tisztaságát mérte meg egyetlen hét alatt.

A csapat további klinikai vizsgálatokat végzett több kórházban, majd a készülék 2014 áprilisában megszerezte a CE tanúsítványt. Mindeközben a világ legnagyobb kézhigiénés adatbázisát hozták létre, és a tudományos eredmények alapján a készülék újabb, pontosabb, ergonomikusabb változata is elkészült, melynek forgalmazása is megkezdődött 2015 elején. A két nagy társ, az ACMIT és a BME továbbra is szorosan együttműködnek, ahogy a Hand-in-Scan újabb életciklusokba lép, és újabb kontinenseket, iparágakat hódít meg.

Megosztás