Blogzine

Különleges gumik segítik a leghatékonyabb magyar elektromos autót az Eco-marathonon

Ismét rajthoz áll a londoni Eco-marathonon Magyarország leghatékonyabb elektromos autója, a SZElectricity.

A Széchenyi István Egyetem oktatói és hallgatói által készített elektromos versenyautó a Bridgestone jóvoltából olyan ultrakönnyű, kis gördülési ellenállású, nagy átmérőjű Ologic abroncsokkal indulhat az elektromos autók legnagyobb világversenyén, amelyek súlya mindössze 1,5 kilogramm, gördülési ellenállása pedig 30%-kal alacsonyabb, mint a hagyományos abroncsoké. A pénteken és szombaton megrendezésre kerülő versenyen az elektromos autóknak 35 perc alatt kell minél nagyobb távot megtenniük a lehető legkisebb energiafelhasználással, amelyben kulcsszerepe lesz a különleges abroncsoknak.

45 forintból Sopronból Budapestre

A Shell Eco-marathon a világ legnagyobb energiahatékonysági versenye, amelyen az idén 24 ország több mint 143 egyetemi csapata indul a saját maga által tervezett és épített elektromos járművekkel. A versenyen az elektromos autóknak 35 perc alatt kell a lehető leghosszabb távot megtenni 1 kilowattórának megfelelő energia segítségével. Ezzel az energiamennyiséggel a SZElectricity, Magyarország leghatékonyabb elektromos autója, 195 km-t is képes megtenni. Ezt azt jelenti, hogy 45 forintból Soprontól Budapestig autózhatnánk a mindössze 100 kg súlyú, karbonszálas borítású kocsival, amely a 4. leghatékonyabb elektromos városi koncepcióautónak bizonyult Londonban a tavalyi versenyen.

Sokat számít a gumiabroncs

Egy 80 km / óra sebességgel haladó gépkocsi által elhasznált üzemanyag akár 20%-át is felemésztheti az abroncsok gördülési ellenállása, ennek csökkentésében a Bridgestone nyújt most segítséget a SZEnergy Team-nek.

„A fenntartható mobilitás megteremtésében és a gépjárművek üzemanyag-fogyasztásának csökkentésében kulcsszerepet játszik a jó gumiabroncs” – mondta Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. ügyvezető igazgatója. „Olyan gyártóként, amely maga is jelentős összeget fordít az innovatív és fenntartható közlekedést segítő termékek fejlesztésére, örömmel támogatjuk Ologic abroncsainkkal a Széchenyi István Egyetem csapatát a közlekedés jövőjét jelentő elektromobilitás terén végzett fejlesztéseikben” – tette hozzá.

A Bridgestone által kifejlesztett Ologic technológiával gyártott abroncsokat nagy átmérő és keskeny szélesség jellemzi, ami csökkenti a menetközben fellépő abroncs deformációt, az ezzel járó energiaveszteséget, végső soron pedig a gördülési ellenállást. A magasabb abroncsnyomásnak köszönhetően az Ologic technológiával készült abroncsok gördülési ellenállása 30%-kal alacsonyabb, mint a hagyományos abroncsoké.

„Csapatunk és autónk eddig minden évben ott volt világ legjobb elektromos autóinak élmezőnyében. Célunk, hogy az alkalmazott műszaki és elektronikai megoldások tökéletesítése mellett tovább csökkentsük járművünk energia-felhasználását és gördülési ellenállását, miközben könnyen és gyorsan tudunk vele kanyarodni” – fogalmazott Pusztai Zoltán, a SZEnergy Team csapatvezetője. ”Ebben lesznek segítségünkre az idén a Bridgestone által biztosított Ologic abroncsok” – tette hozzá.

A SZEnergy Team a legfontosabb versenyének tekinti az Eco-marathont, amelyre egész éven át készül. A győri csapat immár 11. alkalommal vág neki a kihívásnak, amelyben az elmúlt évtized alatt komoly sikereket és eredményeket értek el, 2017-ben ugyanis 4., 2016-ban 3., 2010-ben pedig első helyezettként térhettek haza a versenyről.

Megosztás