Blogzine

Startup történelem – 2008.03.08.

Manapság már a startup jövőt éljük – de vajon eszünkbe jut-e, hogy az elmúlt több mint 10 évben mi történt az akkor még születő startup világban? Min gondolkoztunk akkor? Miről cseréltünk eszmét?  – nos visszakerestem néhány emlékemet a startup világ születésének idejéből: 2008. márciusából. 

Egészen pontosan 2008. március 8-t írtunk, amikor az első hazai startup közösségi eseményt tartottuk. Több mint 20-an dobtunk össze 5-10-15-20 ezer Forintokat, hogy a közös pénzből kibéreljük a Bazilikánál a Posta konferencia termét, ahol az első Startup Underground (SUU) konferenciát tartottuk. Magunknak szerveztük, az akkor még formálódó szakmai közösségnek. Kb 2 hét alatt szerveztük meg, és kb 150-en jöttek el – köztük főleg vállalkozók, közösségi emberek, marketingesek vagy éppen az akkor még divatos web 2.0-ban dolgozó szakik. Akkor még a blogger fogalom is születőben volt. 

És akkor még alig tudtuk és alig ismertük ezeket a startup szakmai fogalmakat: 

  • Befektető: itthon még szinte ismeretlen fogalom volt a „kockázati tőkebefektető”, hiszen akkor a befektetők vagy ‘lelkes polihisztor’ üzleti angyalok voltak, vagy ún. early stage befektetők… A legdivatosabb befektető akkor a Fast Ventures volt, és már akkor létezett a 3TS Ventures, ami ezt követően számos új alapot indított. Ekkor még minden befektető 5 millió dolláros befektetést keresett és lesajnálva nézett minden kezdő vállalkozást… Azóta már tudjuk, hogy a legnagyobb befektetők is „lehajolnak” a kicsikért, és csak az a befektető tud jó projekteket megszerezni, amelyik divatos / menő / szexi, azaz olyan mint manapság a Hiventures. 
  • Ökoszisztéma: aztán itt volt a bűvös elnevezést, amelyról 2017-ben még éles vitákat folytattunk, hogy miképpen írjuk az angol eredetit: „ecosystem”—  legyen ekoszisztem? Legyen ökosystem? Legyen ecosistem? Mindenki csak ízlelgette a kifejezést, és senki sem tudta miképpen kellene helyesen írni. Azóta persze tudjuk, mert már számos EU pályázatban szerepel. 
  • Apropó EU pályázatok:  Akkor még az NFÜ-ben komoly kérdésként vetődött fel, hogy egy programban megjelenhet-e a „start-up” vagy „startup” kifejezés? Vagy éppen „start up”? Vagy helyette inkább „innovatív mikrovállalkozást” kellene írni? Ez komoly vitákat váltott ki és senki sem tudta igazán eldönteni, hogy a startup szó helyesírása miképpen helyes? (Ez a helyzet külföldön is így volt, sok helyütt ma is „start-up”-ként írják.)
  • Véleményformálók akkor: Szóval itt tartottunk 2008 év elején és akkor még számos olyan startup figura nem is foglalkozott startup-okkal, aki azóta napi szinten ezt csinálja. Például Hild Imre még az életjáradék cégét hirdette reklámspotokban a tévében, Záboji Mester éppen akkortájt költözött Franciaországból Magyarországra, és Turcsán Tamás (alias Shy) még az IDG informatikai újságírójaként egy IT-konferenciát szervezett meg (ami végül december 10-én valósult meg). Szóval ez volt 2008 eleje és vége. 
  • Születésnap: Én a hazai startup közösség születésének 2008. március 8-t tartom, amikor a fentiekben említett közösségi konferencia, csaknem 150 lelkes fiatal néző és vitatkozó jövőbeli startupper részvételével megrendezésre került. Visszakerestem hát a Startup Underground (SUU) közösségi konferencia relikviáit és kérem nézzétek derűvel, vidáman. Egy érdekes kor születéseként!
  • Akik a főszervezők voltak: Bártházi András, Terrai Tamás, Berényi Konrád, Dobó Mátyás, Petényi Márk és jómagam (MCS), és még sokan mások – kérem írjátok meg, ha valakit véletlenül kihagytam. 
  • És a nézők: emlékei  szerint ott volt a nézőközönségben Nagy Petrosz és társa Bakó Zsolti (alias Colabs Coworking 1.0 és 2.0), valamint akkor még nem Prezi alapítóként ott ült a hátsó sorokban Halacsy Péter is. Ezt tőle hallottam évekkel később. 
Nagy Petrosz és Bakó Zsolti 2008-ban a SUU-n.

RELIKVIA I. – Berényi Konrád blogbejegyzése 2008.02.25-én a SUU konferenciáról – forrás ITT

RELIKVIA II – Konrád így írt egy év múlva – forrás: ITT

Szóval ez volt a startup világ hazai születése!  2008. március 8-án, nőnapon.

Megosztás