Blogzine

600.000 euróra növekszik a tét 2019-ben

Az EIT startup versenyei több mint 200 innovatív team életét változtatták meg.

Az EIT (Európai Innovációs és Technológiai Intézet által szervezett versenyek döntő fordulatot hoztak olyan innovatív startupok életében, amelyek mindannyiunk életét fogják megváltoztatni a jövőben. Több, mint 200 team jelentkezett az EIT egészügyi, nyersanyagtudományi és élelmezésügyi akcelerátor programjaira és a győztesek több, mint 200.000 euró támogatásban részesültek tréning programjaik során, melyek segítenek saját vállalkozást indítani, támogatást nyújtanak az üzletfejlesztésben és a külpiacokra jutásban.

Az EIT célja olyan európai startupok felkarolása, melyek forradalmasítják az európai piacokat. 2018-ban kétszer annyi csapat jelentkezett a programokra, mint tavaly. Az EIT a Jumpstarter nevű programmal tervezi folytatni start-up versenyeit, mely olyan versenyszellemű kiválasztási program, ami a résztvevők számára eddig elérhetetlen kapukat nyit meg Európában, beleértve a Tudás és Innovációs Közösségek (Knowledge and Innovation Community KIC) hálózatát is. Az ötlet szinttől a külföldi piacokat megcélzó vállalkozásokig az EIT a fejlettség bármelyik különböző szakaszában lévő innovációs csapatok számára kínál lehetőségeket.
“A kutatásaim egy nap valósággá válhatnak és kikerülnek majd a labor falai közül”.

Idén 67 csapat nyújtott be pályázatot az EIT egészségügyi, élelmezés- és nyersanyagtudományi üzleti ötletek számára kiírt versenyébe, és vett részt egy két napos bootcamp tréningen. A jelentkezők tudományos hátterű, de üzleti tapasztalattal nem rendelkező tagokból álltak. A program során vállalkozási alapismereteket szereztek, tanultak a piac szegmentálásról, kidolgozták üzleti ajánlatukat, üzleti tervet készítettek, megvizsgálták versenyelőnyüket és a két napos intenzív tréning után elkészítették az első bemutatkozó prezentációjukat (pitch deck). Közülük az EIT 21 csapatot juttatott tovább a személyre szabott, tematikus mentor programjába; 5-öt az egészségügy, 6-ot az élelmezésügy, és 10-et a nyersanyagtudomány szakterületekről, ezen belül 5 elsődleges, 5 pedig másodlagos nyersanyagokkal foglalkozó team volt. Az egyéni igényeikre szabott mentor program során tovább fejlesztették üzleti tervüket, megtanulták beazonosítani és megtalálni a potenciális vevőkörüket, befektetőiket, vagy partnereiket. Novemberben, a közös nagy döntőben a csapatok nemzetközi zsűri előtt mérték össze tudásukat, ahol az élelmiszer és az egészségügy szekció győztese 10000 eurót nyert, a második helyezett 7000, a harmadik pedig 5000 eurós díjban részesült. A első és másodlagos nyersanyagokkal foglalkozó csapatok első helyezettei 10000 eurót kaptak, a másodikok 5000, a harmadikok pedig 2500 euró jutalmat vehettek át.

Az innovatív vállalkozások felfuttatása munkahelyeket teremt ezáltal növeli Európa versenyképességét

2018 év elején az EIT Health három, összesen 135000 euró díjazású startup versenyt írt ki. Az InnoStars Awards, a European Health Catapult tréning és verseny program, valamint a HeadStart Funding segíti az egészségügy területén újító ötlettel rendelkező csapatok termékeit vagy szolgáltatásait piacképes megoldásokká fejleszteni. Az EIT Health akcelerátor és tréning programjai támogatják az innovatív ötletek üzleti vállalkozássá alakulását, segítenek az üzletfejlesztésben, a külföldi piacok meghódításában Európa vezető egészségügyi és gyógyszeripari vállalatainak, élettudományokat oktató egyetemeinek és kutató intézeteinek kiemelkedő innovatív potenciáljára és piacismeretére támaszkodva.

A InnoStars Awards kategória több, mint 1000 versenyző közül kiválasztott nyertese egy litván cég, az Oxipit, amely 25.000 eurót nyert a terméke validálásához. Az Oxipit mesterséges intelligenciát alkalmaz az orvosi képalkotáshoz. A mellkas röntgenhez fejlesztettek ki olyan eszközöket, melyek a radiológusok munkáját támogató jelentéseket generálnak.

Két első helyezést és a vele járó 12-12 ezer eurós díjat adtak át a HeadStart Funding, kategóriában, melyet azért hoztak létre, hogy támogatásával felgyorsítható legyen kkv-k innovatív termék, vagy szolgáltatásának piacra lépése. Az egyik díjat az olasz HeartWatch csapata kapta, a másikat pedig a Kautum nevű cég. A HeartWatch egy SaaS (szolgáltatott szoftver) megoldás, amely intelligens értesítéseket készít a legközelebbi gondozónak a betegek nagyobb biztonsága érdekében. Optikai szenzorokra támaszkodva a fejlett számítógépes látás és az intelligens gépi tanulási analitika saját fejlesztésű kombinációját használja, hogy ellenőrizze az egyébként nem felügyelt betegeket. A Koatum egy orvos technológiai vállalat, mely személyre szabható, bioaktív megoldásokat dolgozott ki a gyulladás megelőzésére és a csont integráció gyorsítására a gyorsabb, fájdalommentes gyógyulás érdekében.

A European Health Catapult a digitális egészségügy, az orvostechnológia és a biotechnológia területének legjobbjait támogatja Európában. A képzések után 42 regionális győztes jutott tovább a középdöntőbe. A biotech verseny Leuvenben, Hollandiában került megrendezésre, az orvostechnológiai seregszemle Grenoble-ban, Franciaországban volt, míg a digitális egészségügy szakemberei Erlangenben, Németországban mérték össze tudásukat. A 22 legígéretesebb startup jutott a december 4-5-én Lodz-ban, Lengyelországban megrendezett döntőbe, ahol az első három helyezettet díjazták. A csapatokat a piacra lépéshez szükséges felkészültségük, valamint a termékük, szolgáltatásuk egészségügyre gyakorolt hatása alapján ítélték meg.

“Büszkék vagyunk arra, hogy minden kategóriában sikerült a mi régiónkból, az InnoStars régióból egy-egy csapatnak a győztesek közé kerülni ebben a kemény versenyben – mondta el Fürjes Balázs Zoltán, az EIT Health InnoStars régiójának ügyvezetője. A SyNoesis, a Parkinson kór elleni terápiát kidolgozó startup nyert első díjat a biotechnológia területén, a mesterséges intelligencián alapuló neurodegeneratív betegségek korai jeleit kimutató NeuroPsyAI második helyen végzett a digitális egészségügy kategóriában, a Hydrustent csapata pedig, akik biológiailag lebomló antibakteriális sztentet fejlesztettek ki, harmadik helyezést értek el az orvostechnológia kategóriában” – tette hozzá.

2019-ben az EIT Health továbbfejleszti és kiterjeszti programjait

2019-ben az EIT Health folytatja együttműködését az élelmezésügyre specializálódott EIT Fooddal és a nyersanyagtudományokkal foglalkozó EIT Raw Materials-szal, hogy együtt indítsák el EIT Jumpstarter néven szelektív, versenyközpontú, üzleti képességek fejlesztésére összpontosító programjukat, mely a résztvevők számára eddig elérhetetlen kapukat nyit meg Európában, beleértve a Tudás és Innovációs Közösségek (Knowledge and Innovation Community KIC) hálózatát is. 30-30 csapatot hívnak majd meg mindhárom szakterületről, így összesen 90 jelentkező közül fogják majd kiválasztani a legjobb 18-at, vagyis kategóriánként 6 teamet, akik bekerülnek a döntőbe és versenybe szállnak a 10.000 eurós fődíjért. A 2019 év elején induló Jumpstarter programot üzleti ötlettel rendelkező, vállalkozási ismereteiket fejleszteni kívánó innovátoroknak írják ki, akik a program végén elindíthatják startup vállalkozásukat.

Az InnoStars Awards az idei évben gyűjtött legjobban működő módszerei adják a 2019-es évi programok elméleti alapját. Az EIT Health termékkel, vagy prototípussal már rendelkező, vagy már jogi személyként működő startupok jelentkezését várja azzal a céllal, hogy a piacra lépésüket támogassa. A programra való jelentkezést február 28-ig várják, a kiválasztott csapatokat két bootcamp és egész éven át tartó tréning sorozat során készítik fel a novemberben tartandó végső döntőre. Az idei év tapasztalatai alapján a startupokat várhatóan az üzleti- és ipari-, valamint akadémiai háttérrel is rendelkező szakemberek nemcsak a versenyben történő helytállásra és a végső megmérettetésre készítik fel, hanem a piacra lépésre is.

2019-ben folytatódik a startupok támogatására kidolgozott út azzal a céllal, hogy lerövidüljön a piacra lépésük ideje a Headstart verseny esetében, az érett fázisban lévő startupokra specializálódott Catapult versenyek során pedig gyorsabb növekedési pályára állítsák a vállalkozásokat.
Az EIT Health helyi vagy nemzetközi piacra lépést támogató vállalkozás fejlesztési programjai több mint 600.000 euró összdíjazású programokat írnak ki 2019-ben.

Megosztás