Blogzine

Repülőtéri tűzoltó képző központba fektet elsőként a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. új alapja

Az Irinyi I. Kockázati Tőkealappal a konvergenciarégiókban működő iparvállalkozások fejlődéséhez nyújtanak finanszírozást.

Elsőként a repülőtéri tűzoltóképzéssel foglalkozó DETKA Oktató Kft.-be fektetett a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. legújabb tőkealapja, a járműipari központtá váló Debrecenben. Az év végével induló Irinyi I. Kockázati Tőkealap a konvergenciarégiókban működő ipari kis- és középvállalkozásoknak, kiemelten az Ipar 4.0-ás megoldások bevezetéséhez nyújt tőkeági finanszírozást, 7,47 milliárd forintos keretből.

Augusztus végén, nyílt közbeszerzési eljárás keretében, az MFB – Magyar Fejlesztési Bank tenderén nyerte el a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. az Irinyi I. Kockázati Tőkealap kezelésének jogát. Szeptember 17-én a szerződést is megkötötte a pénzintézet a tőkealap-kezelővel, december elején pedig az alap engedélyeztetése is lezárult. Az Irinyi I. alap közel 8 milliárd forintos kerettel a konvergenciarégiók cégeinek áll rendelkezésre, míg a korábban indult Irinyi II. alapot – szintén az alapkezelő által menedzselt 8 milliárdos kerettel – a közép-magyarországi vállalkozások kereshetik meg; mindkét tőkealapot kizárólag közösségi (állami és EU-s) forrásból finanszírozzák.

Az Irinyi I. Kockázati Tőkealap első tranzakciójával egy repülőtéri tűzoltó képző központ, a Gróf Széchenyi Ödön Tűzoltó Kiképző Akadémia létrehozását segíti Debrecen városában. Az alap egy ütemű, összesen 150 millió forintos összegű tőkeemeléssel 36,6 százalékos részesedést szerzett a DETKA Oktató Kft.-ben egy ütemben végrehajtott, összesen 150 millió forint tagi kölcsön nyújtása mellett. A DETKA Oktató Kft.-ben tulajdonosi részesedéssel bír a XANGA-csoport (a Debreceni Nemzetközi Repülőtér üzemeltetését és fejlesztését végző vállalat), amellyel az SZTA-nak már van egy pénzügyileg eredményes exitje, illetve egy jövő évi, várhatóan sikeres kilépéssel zárható további tranzakciója (SAIGO LOGISTIC).

A repülőtér üzemeltetése során az egyik jelentős kihívást a tűzoltó szolgálat fenntartása okozza, a megfelelően képzett személyzet mellett. A tevékenység ellátása biztonsági szempontból nélkülözhetetlen, gazdasági oldalról azonban az egyik legnagyobb kiadást jelentő szolgálat. Ugyan a tűzoltóság üzemeltetése szigorú feltételekhez kötött, ilyen jellegű komplex oktató bázist azonban jelenleg egy kelet-európai cég sem üzemeltet.
A Debreceni Repülőtér utasszáma évről évre rohamos mértékben nő, 2011-2018 között évi 18 ezerről 360 ezerre emelkedett. A város és vonzáskörzetének forgalmát nagy mértékben növelheti a város átalakulása, járműipari központtá válása – részben a BMW-gyár beruházásnak köszönhetően – amelyhez elengedhetetlen a repülőtéri tűzoltóképzés megerősítése is.

Az Irinyi-alapok az Irinyi-tervben, Magyarország hosszútávú iparfejlesztési stratégiájában meghatározott célokat, elsősorban a versenyképes, magasabb hozzáadott értékű termelés, a kutatás-fejlesztés felé történő elmozdulást támogatják innovatív hazai kis- és középvállalkozásoknak nyújtott tőkeági finanszírozással. Kiemelt iparágnak számít többek között a jármű- és gépgyártás, az egészségipar és a zöldgazdaság is. Mindkét tőkealap az újraiparosítási tervben kiemelt szektorok vállalkozásait célozza, és a befektetések közvetlen célja alapvetően a termelés bővítése, a gyártási folyamatok hatékonyságának növelése, a termékek minőségének növelése. Ezek képezhetik alapját a beszállítói láncban való előrelépésnek, exportpiacok meghódításának.

Az Irinyi-alapok befektetési logikája lényegében megegyezik a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. többi tőkealapjánál – a Széchenyi Tőkebefektetési Alapnál, a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealapnál és a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alapnál – megismert alapelvekkel, amelyek mentén már 105 befektetési tranzakciót hajtottak végre. Az alapok legfeljebb 49 százalékos üzletrészt szereznek, csendestársként viselkednek, a tőkealap kiszállása pedig általában (az eddigi esetek 80 százalékában) alapítói visszavásárlás keretében történik, vagyis visszaállítható az eredeti tulajdonosi struktúra. 5 tőkealapján keresztül az alapkezelő közel 71 milliárd forintnyi – magánbefektetésekkel kiegészíthető, illetve a gazdaságba visszaforgatható – forrást menedzsel.

„Teljessé vált az ipari vállalkozások finanszírozását szolgáló tőkeprogramunk. A magyar iparban, az exportképes, illetve beszállító kis- és középvállalkozásokban olyan növekedési potenciált látunk, amely tőkebefektetőként is felkeltette az érdeklődésünket. Az Ipar 4.0-ás megoldások bevezetéséhez, termékfejlesztésekhez, bármilyen innovációhoz elengedhetetlen lehet a – hitellel, vissza nem térítendő támogatással kiegészített – tőkeági finanszírozás” – mondta az indulás kapcsán Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Megosztás