Blogzine

Sztárséffel és robotgyárossal bővül a Brain Bar fellépőinek névsora

Újabb izgalmas előadókkal jelentkezik Európa legnagyobb jövőfesztiválja, a Brain Bar. A rendezvény idén is csatasorba állítja tudomány és technológia, az üzleti világ és a művészetek képviselőit, hogy megvitassák a jövő legfontosabb kérdéseit.

Hogyan éljünk a technológiával, hogy ne a technológia éljen velünk? Miként lehet ősi módszerekkel forradalmasítani a modern gasztronómiát? Hány év múlva jelentkezik be egy robot az állásunkra? Május 30-31-én a Corvinus Egyetemen minden kiderül.

Hong Kongból érkezik Budapestre Sophia, a humanoid robot megalkotója, Ben Goertzel. A mesterséges intelligenciát kutató Goertzel igazi szuperagy: felfedezéseit a nyelvtudomány, az adatbányászat, a videojátékok és a bioinformatika területén is hasznosította már.

Mi a közös a jamaikai húsos pitében és a kvantumfizikában? Nem sok, viszont mindkettőt imádja David Zilber, a kultuszteremtő koppenhágai étterem, a Noma séfje. Zilber évek óta azzal kísérletezik, hogyan lehet az egyik legősibb tartósítási eljárással, a fermentálással felpezsdíteni a modern gasztronómiát. Tapasztalatait hatalmas sikernek örvendő könyvben is összefoglalta.

Ki mondta, hogy a mai világban nem lehetsz polihisztor? A San Franciscóból érkező Ken Goldberg-Tiffany Shlain házaspár élő cáfolatai ennek a tévhitnek. Goldberg, a Berkeley Egyetem professzora fejlesztette ki az első, interneten keresztül irányítható robotot, művészként pedig a Velencei Biennálén és a párizsi Pompidou Központban is kiállított. Felesége elismert filmrendező, a család pedig arról is ismert, hogy hetente egy nap „tech shabbatot” tartanak, vagyis teljesen kikapcsolják a technológiát az életükből.

A fesztivál vendége lesz rajtuk kívül:

  • Kristina Lunz, a külpolitika feminista forradalmára
  • Suhani Jalota, aki házhoz viszi az egészségügyet az indiai nyomornegyedek lakóinak

A további előadókról, köztük a Jurassic Parkot inspiráló paleontológusról, Európa egyik első női imámjáról, valamint a szex jövőjének tabudöntő kutatójáról a fesztivál honlapján [link:http://brainbar.com/#speakers ] olvashatnak bővebben. A fellépők névsora még korántsem teljes, a fesztivál további lebilincselő előadókat és témákat ígér.

A Brain Bar továbbra is ingyenesen látogatható tanárok és diákok számára. A regisztráció hamarosan indul, az érdeklődők a fesztivál honlapján és közösségimédia-felületein tájékozódhatnak.

Kedvező árú early bird jegyek már csak néhány napig érhetők el a http://brainbar.com/tickets oldalon.

Megosztás