Blogzine

Elindult az első magyar hardver akcelerátor

Hat startupba fektetett eddig a korai stádiumú hardver és IoT startupokat célzó magyar kockázati tőkebefektető, a SmartWare.tech. A magán és uniós forrásból egyaránt építkező csoport célja, hogy megtalálja a fókuszterületein legkiemelkedőbb induló vállalkozásokat, és támogassa őket, hogy a befektetőtársaság prototipizáló, gyártói, valamint üzletfejlesztési tapasztalatait is felhasználva törjenek a globális piacok meghódítására.

Gazdagodik a hazai startup ökoszisztéma
Az alapvetően szoftveres technológiákra koncentráló tőkebefektetők hada mellett 2016-ban a régióban elsőként jelent meg szakosodott hardver fókuszú befektetőként a SmartWare.tech. A befektetőtársaságot öt cég tulajdonos-vezetői alapították, mely cégek hardver és szoftver prototipizálással és termékfejlesztéssel, startup üzletfejlesztéssel, valamint egyedi prototipizáló eszközök és gépek gyártásával, forgalmazásával foglalkoznak. A társaság 2016. elején kezdte meg tevékenységét, amit a GINOP-2.1.5-15 pályázat keretében nyert tőkeinjekciónak köszönhetően 2017-től egy magasabb szintre lépve tudott folytatni.

A hardver befektetők kihívásai
Az egész világra igaz, de a régiónkra különösen jellemző, hogy a kockázati tőkebefektetők tartanak a hardveres startupoktól, mivel ez utóbbiak jellemzően nagyobb összegű befektetést és főleg különleges szaktudást igényelnek a befektetői oldaltól is. Ennek eredményeképpen alulreprezentáltak az innovatív, digitalizált hardvereket – pl. IoT eszközöket – tervező, gyártó és fejlesztő cégek a startup világban. A piaci igényeknek és a befektetők szakmai kompetenciáinak köszönhetően azonban a SmartWare.tech esetében már az induláskor egyértelmű volt, hogy erre a tevékenységi területre fog esni a fókusz. A legnagyobb kihívást az elején a megfelelő projektek megtalálása jelentette, mondta el Málnay Barnabás, a SmartWare.tech egyik társ-alapítója, de az utóbbi pár hónapban jelentősen felgyorsultak az események, és több támogatásra érdemesnek ítélt céltársasággal is sikerült megegyezni és befektetési megállapodást kötni. 2017-ben mindössze egyetlen pozitív befektetői döntést hozott a SmartWare.tech, most viszont már hat cég van a befektetőtársaság portfoliójában, valamint további két céggel áll a megegyezés határán.

A hat portfoliócégből négyet – a Chameleont, a Konetiket, a Phoenix Projektet és a VR Parkot – magyarok alapítottak, míg az UVisio és az Armbeep alapítása külföldi startup vállalkozók nevéhez fűződik, akik a SmartWare.tech befektetésének köszönhetően Magyarországra hozták a cégük fejlesztőközpontját. A hat befektetés között a SmartWare.tech mindhárom kiemelt tevékenységi területére esik cég, mely területek a mobilitás, az Ipar 4.0 és az egészségügyi technológiák.

Málnay Barnabás elmondta, hogy a befektetési döntésnél az ismert szempontok (csapat, termék, várható bevételtermelő képesség, stb.) mellett pozitív oldalon nyom a latba, ha társbefektetőkkel közösen lehet beszállni egy adott startup finanszírozásába. Ennek részben a hardveres projektek korábban említett magas tőke- és szakértelemigénye az oka, részben a SmartWare.tech befektetési politikájának elkötelezett nyitottsága a hozzáadott-érték maximalizáló társbefektetői struktúrák iránt. A Konetikbe például olyan kiemelkedő angyalbefektetők mellett szállt be a SmartWare.tech, mint a Ustream technológiai társalapítója és az Intel által 2017-ben felvásárolt izraeli Mobileye technológiai vezetője; a Phoenix-ben a társbefektetők között van a Wizzair korai befektetői által társalapított Andgo Partners; a VR Park Hungary-ben a tőkepiaci tranzakcióiról és magántőke befektetéseiről ismert Arago, illetve az évtizedes kockázati tőke múltra visszatekintő Cashline Csoport a SmartWare.tech társbefektetői, az Armbeep-ben pedig a Slovene Enterprise Fund.

Szerteágazó portfólió
A SmartWare.tech első hat portfoliócégére visszatérve, a Chameleon platformja hidat képez az egyedi okos eszközök és a komplett okosház rendszerek között, lehetővé téve a rendszerek egyes elemeinek könnyű cserélhetőségét, és ezáltal enyhítve a piacon elérhető okos otthon megoldások gyors elavulásának problémáját. A hazai fejlesztőkkel Németországban működő Konetik célhardvere és felhő alapú szolgáltatása monitorozza az ügyfelek autóinak állapotát és használóik vezetői szokásait, és ezekre építve segíteni tudja például a megfelelő töltési rendszer és elektromos jármű kiválasztásában a vállalati ügyfelek elektromos üzemű flottára való átállását. A Phoenix központi idegrendszer sérült betegeket sújtó görcsös alkari bénultság kezelésére szolgáló eszközt fejlesztő „health tech”, azaz egészségügy-technológiai startup. A holland UVisio egyedi fejlesztésű eszköze szintén az egészségügyi prevenciót segíti elő. Méri a napsugárzás káros hatásait, és egy alkalmazáson keresztül figyelmeztetéseket és egyénre szabott tanácsokat küld az eszközt viselő bőrtípusához és a fennálló körülményekhez igazodva. A VR Park Hungary egy egyedi gyártású virtuális valóság (VR) rendszert épít, amelyben a felhasználók szabadon mozogva, a virtuális valóság térben megjelenített elemeket és ingereket fizikai díszletek és tapintható felületek segítségével valósághűen, egyszerre több érzékszervükkel érzékelik. Az SW.T legfrissebb befektetése, az Armbeep pedig egy komplex mozgásfigyelő rendszer, kifejezetten teniszjátékosok számára kifejlesztve. A rendszer a csuklómozgás és a fontosabb élettani adatok rögzítése után segít vizualizálni a kapott adatokat és tanácsot ad a mozgás helyes kialakítására.

Málnay Barnabás elmondta, a csapat jelenleg is több ígéretes projekttel folytat tárgyalásokat és a következő egy évben fokozott intenzitással keresi a potenciális portfoliócégeket a teljes közép-európai régióban. A társaság célja, hogy az idei évben legalább duplára emelkedjen az általuk támogatott hardveres és IoT vállalkozások száma.

Megosztás