Blogzine

Fenntarthatóbb élelmiszer-termelési rendszer?!

A mezőgazdaság az éghajlatváltozással kapcsolatos megoldás részét képezi.
Több mint 25 milliárd euró a Crop Science kutatás-fejlesztési tevékenységeire az elkövetkező 10 évben.
A FieldView vezető digitális gazdálkodási platform idén már 90 millió fizetett hektárhoz nyújt szolgáltatásokat a mezőgazdaságban dolgozóknak.

A Bayer 2019. évi Future of Farming Dialogue konferenciáján gazdálkodók, felsőoktatási szakemberek, vezető nemzetközi iparági szakértők, újságírók és a terület egyéb érdekeltjei sorakoztak fel, hogy együttműködésen alapuló párbeszédet folytassanak az éghajlatváltozásról, a mezőgazdaság jövőjéről és a fenntartható fejlődésről.

„A mezőgazdaságnak a bolygó kizsákmányolása nélkül kell élelmeznie a világ növekvő népességét. Forradalmi innovációkra van szükség ahhoz, hogy a gazdálkodók a természeti erőforrások megőrzése mellett tudjanak elegendő egészséges élelmiszert termelni a világ növekvő népessége számára” – mondta Liam Condon, a Bayer AG igazgatótanácsának tagja, a Crop Science Divízió elnöke.

A „Tomorrow belongs to all of us” („A holnap mindannyiunké”) mottó jegyében 40 ország előadói és résztvevői gyűltek össze a kétnapos rendezvényen, hogy panelviták, beszélgetések és interjúk keretében megvitassák a mezőgazdasággal és éghajlatváltozással kapcsolatos kérdéseket és lehetőségeket a fenntartható fejlődés jegyében a minél egészségesebb élelmiszerek termelése érdekében. A napirendre került témák között a fenntartható fejlődés alapelvei szerint szerepelt az egészséges élelmiszertermelés és a bolygónk megóvása közötti egyensúly megteremtése, a környezetre gyakorolt negatív hatás nélkül előállított, egészséges élelmiszerek iránti fogyasztói igény, valamint a növényvédelmi eszközök fontossága a fenntartható mezőgazdaság és az egészségügy szempontjából.

„A mezőgazdaság egyik vezető szereplőjeként lehetőségünk nyílik arra – s egyben felelősségünk is –, hogy megoldást találjunk az éghajlatváltozás, a biodiverzitás csökkenése és az élelmezésbiztonság globális problémájára, elősegítve ezzel, hogy bolygónk fényesebb jövő elé nézzen” – jegyezte meg Condon, a Crop Science Divízió elnöke.

A Crop Science Divízió elnöke azt is bejelentette a rendezvényen, hogy a Bayer a fenntartható fejlődés szem előtt tartásával az éghajlatváltozásnak is köszönhetően három ambiciózus kötelezettségvállalást tesz a világ néhány legsürgetőbb kihívásának 2030-ig bezárólag történő megoldására a mezőgazdaság területén:

  1. A növényvédő szerek környezeti hatásainak 30%-os csökkentése olyan új technológiák révén, amelyek lehetővé teszik a mezőgazdaságban tevékenykedők számára a használt növényvédő szerek mennyiségének csökkentését, valamint a precízebb alkalmazást az egészséges élelmiszer előállításához.
  2. A legnagyobb kibocsátású haszonnövény-rendszerek szántóföldi üvegházhatású gáz-kibocsátásának 30%-os csökkentése a Bayer által kiszolgált régiókban a fenntartható fejlődés érdekében.
  3. A világ különböző fejlődő országaiban élő 100 millió kistermelő számára biztosítani a fenntartható mezőgazdaság és az egészséges élelmiszer megteremtését célzó megoldásokhoz való jobb hozzáférést.

„A mezőgazdasági innovációk és a fenntartható fejlődésre épülő üzleti modell ötvözése révén célkitűzésünkkel összhangban ténylegesen jobbá tehetjük az emberek életét” – összegezte a Crop Science Divízió elnöke, rámutatva, hogy a jövő forradalmi áttöréseibe történő beruházáshoz a tudósok, újítók, szabályozó hatóságok, gazdálkodók és fogyasztók együttműködésére és összefogására van szükség a bizalom és a társadalmi elfogadottság megteremtése érdekében. Condon kifejtette, hogy a Crop Science hosszú távú sikerének titka a mezőgazdaságban nem a termékeladások növelésében rejlik, hanem abban, hogy a gazdálkodókat olyan személyre szabott megoldásokkal lássa el, amelyek segítségével a terméshozamot az éghajlatváltozás figyelembevétele mellett fenntarthatóbb módon, kevesebb erőforrás (így víz, termőföld, inputanyag és energia) felhasználásával növelhetik egészséges élelmiszerek előállításához.

Ami ma előrelépés, az holnap már lehetőség a mezőgazdaságban
A Bayer tavaly az összes versenytársánál többet – pro forma számítások szerint 2,3 milliárd eurót – fordított Crop Science üzletága kutatás-fejlesztési tevékenységeire a mezőgazdaságban. Ez a szám várhatóan 25 milliárd euró fölé emelkedik majd a következő 10 évben. Több mint 35 kutatás-fejlesztési helyszín és 175-nél is több nemesítő állomás mintegy 7300 kutatója dolgozik az újabb innovációk létrehozásán a mezőgazdaságban a minél egészségesebb élelmiszerek előállításáért. A Crop Science üzletág tervezett nemesítési, biotechnológiai, növényvédelmi és környezettudományi termékfejlesztéseinek maximális értékesítési potenciálja a 30 milliárd eurót is elérheti; csak a nemrégiben, illetve a közeljövőben bevezetett termékek eladásából várhatóan 17 milliárd euró folyik majd be a kutatás-fejlesztésnek köszönhetően.

„A jelenlegi újítások jelentős része a folyamatos továbbfejlesztés és a diszruptív innováció ötvözéséből származik: az emberi találékonyságot az egészségügy és a táplálkozás terén elért tudományos fejlődés előmozdításának szolgálatába állítjuk, hogy jobbá tegyük a világot” – mondta Bob Reiter, a Crop Science Divízió kutatási-fejlesztési vezetője.
A múlt hónapban a Bayer újabb tanúbizonyságát adta kimagasló kutatás-fejlesztési szakértelmének az iblon™ márkanév alatt forgalmazott, innovatív gombaölő szer piacra dobásával a mezőgazdaságban. Izoflucipram hatóanyagának köszönhetően a búzához kifejlesztett új gombaölő szer kiváló védelmet nyújt a gabonafélék számára a kórokozók ellen, így a növény egészségesebb élelmiszer, a terméshozam pedig következetesen magasabb lesz a piacon jelenleg elérhető más megoldásokkal szemben.

További beruházások az adattudományba és új technológiákba
Az adattudományi és innovatív digitális eszközök lehetővé teszik a Bayer számára, hogy a fenntartható fejlődés jegyében fokozza üzleti tevékenységei hatékonyságát, egyúttal pedig segítse az éghajlatváltozással is küzdő gazdálkodókat, hogy jobb döntéseket hozhassanak a növénytermesztéssel kapcsolatban és egészségesebb élelmiszereket tudjanak előállítani. Páratlan kukorica-, szójabab-, gyapot- és zöldségféle-csíraplazmaraktárának, új generációs növényjellemzőinek, a kis molekulák és mikróbák ezreinek felfedezésére szolgáló robusztus kutatás-fejlesztési platformjának, valamint a létező legnagyobb vetőmagteljesítmény-adatbázisának köszönhetően a Bayer Crop Science üzletága rendelkezik a tervezett termékfejlesztések mellett egyben a legnagyobb innovációs potenciállal is.

A tavalyi évben a Bayer több mint 60 együttműködési megállapodást írt alá, illetve hosszabbított meg. Legutóbb az Arvinas biogyógyszerészeti kutatóvállalattal véglegesített megállapodást egy Oerth (ejtsd: Earth) Bio névre hallgató vegyesvállalat létrehozására és annak vizsgálatára, hogy a növényekben és állatokban található molekulárisan lebomló fehérjék hogyan óvhatják meg a terményt a kártevőkkel és betegségekkel szemben s válhat egészségesebb élelmiszer belőlük. E partneri együttműködés gyümölcsének nem csupán a mezőgazdaság számára lehet jelentősége, hanem az emberi egészségügy szempontjából is számottevő előnyökkel járhat a Bayer Pharmaceuticals üzletága révén. Az Oerth Bio vezérigazgatói pozícióját John Dombrosky tölti be, aki korábban a nagyszabású jövőképpel rendelkező, fejlődő agrártechnológiai startupok létrehozására, továbbfejlesztésére, illetve finanszírozásának megteremtésére szakosodott AgTech Accelerator vezérigazgatójának tisztségét látta el.

„Nagyon büszkék vagyunk 75 tervbe vett, vetőmagokkal és fajtajellegekkel foglalkozó, növényvédelmi, valamint digitális mezőgazdasági projektből álló vezető kutatás-fejlesztési portfóliónkra. Az évente több száz forgalomba hozott új hibridnek és növényfajtának köszönhetően kiváló helyzetben vagyunk ahhoz, hogy különféle megoldásokat fedezzünk fel, ötvözzünk és szabjunk személyre a világ termelői számára” – fűzte hozzá Bob Reiter, a Crop Science Divízió kutatási-fejlesztési vezetője.

A terméshozam növelése digitális gazdálkodási eszközökkel
Mára a Bayer Crop Science üzletága több millió hektárhoz biztosítja a fenntartható fejlődés alapelveinek figyelembevétele mellett gazdálkodók számára a digitális gazdálkodás terén elérhető vezető platformját. „A Bayer világszínvonalú termék- és technológiai portfóliójának, tervben lévő kutatás-fejlesztési projektjeinek és a FieldView™ platformunkon keresztül érkező masszív adatmennyiségnek köszönhetően a mezőgazdaság jövője még sosem volt izgalmasabb” – mondta Sam Eathington, a The Climate Corporation tudományos vezérigazgató-helyettese. A FieldView az Egyesült Államokban, Kanadában, Brazíliában, Argentínában és 15 európai országban – köztük olyan kiemelt piacokon, mint Németország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Ukrajna – érhető el. 2018-ban a Climate piacra dobta FarmRise™ névre hallgató, kistermelőknek szánt digitális megoldását, amely lényeges növénytermesztési információkkal szolgál a gazdálkodóknak mobileszközeiken keresztül tevékenységeik optimalizálásához a fenntartható fejlődés megteremtéséhez.

„A digitális gazdálkodás lehetővé teszi az egyedi, az egyes gazdaságok igényeihez igazodó, személyre szabott megoldások biztosítását” – fűzte hozzá Eathington. 2018-ban a FieldView platform világszerte évi több mint 60 millió fizetett hektárhoz nyújtott szolgáltatásokat. A vállalat jó úton halad, hogy elérje az idei évre kitűzött 90 millió fizetett hektárt. A platform segíti a gazdálkodókat az éghajlatváltozás miatt is folyton változó szántóföldi adatok egyszerű gyűjtésében és vizualizációjában, a haszonnövények teljesítményének értékelésében, valamint a szántóföldek változatosságának kezelésében a haszonnövény termelékenységének optimalizálását célzó, testreszabott termékenységi és vetési tervek révén.

„Egymilliárd hektárnyi területen tudnánk kamatoztatni digitális technológiánkat a világ élelmiszer-termelési rendszerének kedvező és fenntartható javítása érdekében. Átfogó célunk az, hogy az innováció éllovasaként és a digitális átalakulás úttörőjeként elősegítsük a fenntartható mezőgazdaság új kereteinek megteremtését” – mondta Eathington.

Megosztás