Blogzine

Okos mérési rendszer magyar fejlesztésben

Ipari fogyasztásmérést teszi jobbá egy magyar kutatás-fejlesztési projekt.

 

Az energiát nagy mennyiségben fogyasztó vevők – gyárak, ipartelepek, feldolgozóüzemek, kutatóintézetek – számára kritikus szükséglet a biztonságos energiaellátás. A tervszerű, hatékony és energiatudatos működés sarokköve az energiafelhasználás hatékony mérése, a tervezett értékeken belüli fogyasztás, és az ennek betartásához megfelelő beavatkozások végrehajtása. Ezen igényeket felismerve fogott össze két hazai vállalkozás, hogy az ipari fogyasztók energiahatékonyságát növelő rendszert fejlesszen.

smart_meter

A hatékony energiafelhasználást célzó stratégiák, valamint az „okos mérőrendszerek” alkalmazásában nagy tapasztalattal rendelkező Future Energy Kft. és a 21 év üzleti informatikai tapasztalatával rendelkező R&R Software Zrt. saját tőkével és Európai Uniós forrásokkal támogatott kutatás-fejlesztési együttműködést indítottak. A közös munka célja egy, a legmodernebb információtechnológiai eszközöket alkalmazó rendszer kifejlesztése.

 

 

A rendszer az alábbi funkciókkal segíti az Európa-szerte magas energiaárakkal terhelt ipari fogyasztói csoportokat:

 

• Informatikai integrációs felületet kínál a fogyasztásmérő- és szabályzó eszközök és alrendszerek irányába.

 

• Informatikai adattárházat biztosít a fogyasztási adatok rögzítésére és tárolására.

 

• Könnyen kezelhető statisztikai és adat-vizualizációs eszközkészletet biztosít a tárolt historikus fogyasztási adatok elemzéséhez. Szolgáltatásként akár teljes körű fogyasztási adatok értékelését és energia menedzsmentet.

 

• Lehetővé teszi a tényeken, historikus adatokon alapuló tervezést, amelynek során betáplálható változóként kezeli az energiafogyasztást a jövőben módosító tényezőket. Például: tervezett gyártási kapacitás változása, időjárási tényezők figyelembevétele, stb.

 

• Lehetővé teszi a rögzített tervek, energia-menetrendek automatizált betartatását. Pl.: túlfogyasztás veszélye esetén a fogyasztók előre meghatározott protokoll szerinti, több lépcsős lekapcsolását.

 

• Felhő alapú informatikai infrastruktúrában üzemel.

 

Az elkészülő prototípus alapján az R&R Software saját tőkéből bővíti majd felhő infrastruktúrájú termékpalettáját, amelynek már évek óta fontos elemei a fenntartható fejlődést és az „okos” technológiákat támogató informatikai megoldások.

 

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük