A legkreatívabb gyerekeket díjazta az MVM

Önvezető, szenzoros játékbusz, asztaltörlő robot, egyedi erősítő, a büntetőírást egyszerűsítő megoldás, házi légkondicionáló, PET-palackból készült hajó, kartondobozból készült templommodell, érzékenyítő hatású legófilmek, homokozóból készült veteményes, illetve régi tárgyaknak új életet adó ötletek is szerepelnek a 6–14 éves gyerekek innovatív ötleteit kereső MVM EDISON Junior ötletpályázat díjazott alkotásai között.

Három kategóriában kilenc helyezettet és három különdíjas ötletet ismert el az MVM EDISON Junior ötletpályázat zsűrije. A pályázatra, melynek célja, hogy a 6-14 éves gyermekek saját megoldást teremtsenek az általuk érzékelt nehézségekre, problémákra, összesen közel 230 kreatív pályamű érkezett három kategóriában. A „Hozd létre!” kategóriában egy, meglévő eszközök felhasználásával új tárgyat vagy ötletet létrehozó koncepciók nevezhettek. A „Tedd jobbá!” kategóriája a tárgyak továbbfejlesztésről szólt, míg az „Alakítsd át!” keretében már létező tárgyak, a szokottól eltérő használatát kellett bemutatniuk a pályázóknak. A legnépszerűbb kategória a „Hozd létre!” volt, amit a pályázók közel fele választott. Minden magyarországi megyéből, összesen 89 településről érkeztek pályázatok, de az országhatárokon túlról is érkeztek pályaművek.

A beérkezett ötleteket szakmai zsűri értékelte, amelynek tagja volt Jákó Eszter, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója, Márton István a Smart Future Lab Zrt. vezérigazgatója, Tóth Zsófia, az MVM EDISON startup versenyen győztes Volteum társalapító-vezérigazgatója, illetve Székely Martin nyelvtanár és online tartalomgyártó. A pályamunkák értékelésekor kiemelt szempont volt, hogy az adott ötlet milyen egyedi élethelyzet szülte problémára nyújthat megoldást, mennyire tekinthető a pályázó saját ötletének, valamint mennyire kreatív választ jelent a megszokott logikához, gondolkodásmódhoz képest.

„Az MVM számára kiemelt érték a jövő tehetségeinek támogatása, akár már a legfiatalabb korosztályból is. A gyermeki kreativitásnak ráadásul nincs határa, az MVM EDISON Junior pályázatra beküldött alkotások mindegyike különleges és egyedi megoldás volt. A felnőtteknek szóló startup verseny sikerein felbuzdulva a kezdeményezést azzal a céllal indítottuk el, hogy a fiatalabb korosztály körében is lehetőséget biztosítsunk a kreatív, a szokványos keretekből kilépő gondolkodásnak, látásmódnak, melynek vállalatcsoportunk továbbra is elsőszámú támogatója kíván lenni.” – mondta Jákó Eszter, az MVM kommunikációs igazgatója.

A „Hozd létre!” kategória első helyezettje egy (black-and-white) szenzorokkal szerelt önvezető játékbusz, amely az aszfalton az adott járathoz rendelt színű vonalat képes követni. A második egy régi tárgyakból – egy vázából és préselt kőlapból – készült éjjeliszekrény, a harmadik pedig egy kidobásra ítélt tárgyakból összerakott, akkumulátoros „megalámpa” lett. A „Tedd jobbá!” jegyében született ötletek közül egy Lego-alapú asztaltörlő robot bizonyult a legjobbnak, a kategória ezüstérmese egy SD-kártyát és USB-csatlakozást is kezelő, két hangszóróból egy áramkörből, egy telefonakkumulátorból és egy teásdobozból készült erősítő, harmadik pedig egy, a büntetőírást egyszerűsítő, három ceruzából készült alkotás szerepel.

Az „Alakítsd át!” kategóriában az első helyet egy ventillátorokat felhasználó házi légkondicionáló, a második díjat egy favázra helyezett, PET-palackokból készült hajó, a harmadik helyet pedig egy, másként kidobásra ítélt kartondobozokból készült templommakett kapta meg. A különdíjasok közül a „Legőrültebb” elismerését érzékenyítő Lego-filmek, a „Legzöldebb” minősítését egy használaton kívüli homokozóból készült veteményes, a „Legkönnyebb” különdíját pedig egy, képtartóból és farmernadrágból megalkotott írószertartóval szerelt jegyzettábla kapta.

További részletek: https://mvmedison.hu/junior
Az MVM EDISON Junior 2020 nyertesei

„Hozd létre!”
1. Lennert János – önvezető, szenzoros buszok
2. Tóth Hanga Katalin – éjjeli szekrény régi tárgyakból
3. Csajbók Martin – „megalámpa”

„Alakítsd át!”
1. Béla Barnabás – ventilátorokból készített légkondi
2. Kelemen Lőrinc – PET-palack hajó
3. Derzsényi Gergő – templommakett dobozból

„Tedd jobbá!”
1. Járomi Levente – asztaltörlő robot
2. Nagy Boldizsár – erősítő kicsit másképp
3. Peresztegi Mirkó – büntetőírás

Különdíjak
„Legőrültebb” – Molnár Benjámin Sámuel – „Lego Cinema”
„Legzöldebb” – Szivajev Viki – veteményeskert homokozóból
„Legkönnyebb” – Babka Alexandra – jegyzettábla

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .