Hazai pályaKutatás

Diatron Csoport: magántőkével növkednek

110 országban értékesítik a magyar mérnökök által tervezett eszközöket.

A Diatron Csoport 22 év után is éves szinten 22%-kal növekszik. A cégcsoport 110 országban értékesíti hematológiai és klinikai kémiai elemző berendezéseit. A magyar fejlesztésen alapuló vállalkozás jövőbeli sikere az amerikai piacban, a kapacitás- és hatékonyságnövelésben és a folyamatos innovációban rejlik.

Az 1989-ben alakult Diatron az elmúlt 22 év alatt 4,3 milliárd forintos nettó árbevételű cégcsoporttá nőtt. A Diatron Csoport (Diatron) hematológiai és klinikai kémiai analizátorokat fejleszt, gyárt és értékesít. Célpiaca a fejlett és fejlődő országok orvosi rendelői, kis és közepes kórházai. A magyar mérnökök által tervezett eszközök a világ 110 országába jutnak el.

 

„A Diatront 2006-ban megvásárolta a Riverside magántőke társaság, a cégnek azonban a mai napig erősek a magyar gyökerei” – nyilatkozta Jim Schepp, a Diatron vezérigazgatója. „Magyarországon van a székhelyünk, az irodánk és az üzemünk. 145 magyar alkalmazottat, ezen belül 30 magyar fejlesztőmérnököt foglalkoztatunk, akik mind magasan képzett szakemberek. A berendezéseinkhez szükséges körülbelül 3 ezer alkatrésznek pedig több mint 70%-át Magyarországról vásároljuk” – tette hozzá Jim Schepp.

A Diatron a 8,3 milliárd USD értékű hematológiai és klinikai kémiai berendezések piacán versenyez. Ahogy maga a piac, a Diatron is folyamatosan növekszik. Működésének 22. évében, 2011-ben a nettó árbevétel (az előző évhez viszonyítva) 22,7%-kal nőtt, a forgalom 18%-kal, az eladások száma pedig 16%-kal. A 2012-es pénzügyi évre 33%-os forgalomnövekedést és 22%-os eladási darabszám növekedést prognosztizálnak.

 

A Diatron 2012-ben kapta meg az FDA 510(k) engedélyt az Abacus 5 és az Abacus 3CP típusú hematológiai készülékeire. Az amerikai forgalomba hozatali engedélyektől jelentős erősödést várnak az USA piacán. A vezérigazgató szerint a fejlődés további lényeges elemei a termelési kapacitás és hatékonyság folyamatos növelése. Ennél azonban még fontosabb kérdés, hogy a Diatron a jövőben is innovatív tudjon maradni, és a piac előtt járjon a fejlesztésekben.

„A Diatron a nemzetközi versenyben is megállja a helyét” – mondta Dr. Vidovszky Ferenc, a Diatron-tulajdonos Riverside magántőke társaság Senior Partnere. „Az elmúlt hónapok voltak a Diatron fennállásának a legnehezebb hónapjai. A cég új telephelyre költözött, és az amerikai piacon is erőteljes bővülésre volt szükség, üzletileg mégis ezek voltak a cég fennállásának legjobb hónapjai. A Diatron erős cég, és a Riverside befektetőként pontosan a Diatronhoz hasonló cégeket keres a régióban” – tette hozzá Dr. Vidovszky Ferenc.

Háttérinformáció

The Riverside Company
A Riverside a kis- és középvállalatok felvásárlására szakosodott magántőke társaságok közül az egyik legtapasztaltabb befektető. A Riverside olyan vállalatok felvásárlására specializálódott, melyek cégértéke nem haladja meg a 200 millió eurót, s melyeket a menedzsmenttel együttműködve felvásárlásokkal és értéknöveléssel tovább erősít. 1988-as alapítása óta a cég több mint 295 ügyletbe fektetett be. Jelenlegi portfóliójába Észak-Amerikában, Európában, Ázsiában és a csendes-óceáni térségben több mint 70 társaság tartozik, ami mintegy 2,7 milliárd eurónyi kezelt vagyont jelent.

Diatron Csoport:
A Diatron Csoport hematológiai és klinikai kémiai elemző készülékeket és reagenseket fejleszt ki, gyárt és értékesít, részben orvosi, részben állatorvosi felhasználásra. A céget 1989-ben alapították Magyarországon, 2005-ben többségi tulajdont szerzett benne a Riverside globális magántőke társaság. A Diatron Csoport célja, hogy világszinten vezető pozíciót érjen el az in vitro diagnosztikai eszközök piacán.

Abacus 5:
Az Abacus 5 a Diatron technikailag legfejlettebb hematológiai készüléke, az Abacus termékcsalád legutóbbi tagja. Az 5 fehérvérsejt-típus megkülönböztetésére képes berendezés lézeralapú optikai rendszert használ a mérésekhez, amely lehetővé teszi a lehető legpontosabb mérési eredményeket. A technológiai újítások mellett az eszköz további előnyei közé tartozik az egyszerű felhasználói felület és az automata mintaadagoló egység, amely 100 mintát is képes kezelni.

Megosztás