BlogzineJeremie-dosszié

Jeremie I. dosszié 5. rész: Euroventures

Kitartóan tovább folytatjuk úttörő interjú-sorozatunkat, amelyben a Jeremie I. befektetőket kérdezzük körbe, hogy látják a hazai kockázati-tőke piac fejlődését, és alapjuk teljesítményét.

Most Tánczos Péter, az Euroventures Zrt. igazgatóságának és a befektetési bizottságának az elnöke válaszolt kérdéseinkre.

 

Tánczos Péter

1 – Hány startupba és pontosan mikbe fektetett be az alap eddig?

Eddig 10 társaságba fektettünk be, ebből egyet még nem hoztunk nyilvánosságra.

Befektetéseink a következők: Biodiagnosztika Kft, Medimass Kft, Eutecus HU Kft, THX Games Zrt, Medicover Dental Kft, Omixon Biocomputing Kft, UbiChem Pharma Manufacturing Kft, Tresorit Kft, Amand Nemzetközi Borkereskedelmi Kft ,

+1 (amely ugye még nem publikus – a szerk.)

 

2 – Mennyi pénzt helyezett ki az alap (folyósítottak) eddig pontosan?

Az alapunk a többi JEREMIE alaptól eltérően a magánbefektetőket nem vonta be az alapba, hanem azok az egyes portfolió vállalatokba fektetnek be az alapunk mellett. Így a teljes befektetett összeg az alap és társbefektetőink együttes befektetéseiből áll össze, ami meghaladja a három milliárd forintot.

 

3 – Kisebbséget vagy többséget kér az alap rendszerint a befektetéséért a startupban?

Eddigi példák alapján elmondható, hogy jellemzően kisebbségit, egy-két esetben azonban többségi tulajdont szereztünk.

 

4 – Milyen szektor a fő befektetési célpont? Mik a kedvelt ágazatok?

Nem koncentrálunk iparágakra. Fontosabb a cég növekedési potenciálja, a termékének és az üzleti modelljének eredetisége, exportálhatósága, illetve a menedzsment minősége. Azt azért elmondhatjuk, hogy befektetéseink nagy része jellemzően a nagy hozzáadott értékkel rendelkező iparágakból kerül ki, mint pl.: informatika, egészségügy, szolgáltatóipar.

 

5 – Miként értékelitek a startup kínálatot? Kielégítő-e a kínálat befektetésre váró projektből? Ha nem, akkor ezt miként lehetne növelni?

Ötletekből nincs hiány, azonban kevés olyan menedzsment csapattal találkozunk, aki rendelkezik nemzetközi értékesítési tapasztalattal. A hiteles nemzetközi terjeszkedés esélye nélkül viszont nagyon nehéz olyan növekedési pályát felmutatni, amely reális esélyt ad 3-400 millió forint, vagy ennél is nagyobb befektetés megtérülésére. Ilyen lehetőségeket igyekszünk megragadni, hiszen egy intézményi befektető ebben a nagyságrendben tud igazán hatékonyan működni. Reméljük az ilyen lehetőségek száma a közeljövőben növekedni fog.

 

6 – Mire figyeljenek a startupok jobban, mielőtt jelentkeznek?

Kevés a jól átgondolt, fókuszált üzleti terv és még kevesebb a hiteles kivitelező. Mivel mi általában az ötletgazdákba és csapatukba fektetünk, hogy megvalósítsák / beváltsák terveiket, így fontos, hogy a tervek mellett már az azokat végrehajtani hivatott legfontosabb vezetők csapata is összeálljon mielőtt a tőkebevonási folyamat elindul. Másik terület, amit a cégeknek általában jobban át kell gondolniuk, hogy mi az az ajánlati csomag, amiben az innovatív megoldását, termékét értékesíteni fogja. Sok esetben az innováció megáll a terméknél, pedig legalább ilyen fontos az üzleti modell átgondolása, versenyképessé tétele. Egy piacra újonnan belépő cégnek ebben nagy lehetőségei vannak.

 

7 – Milyen projekteket vártok igazán? Kiknek érdemes felkeresni az alapot?

Elsősorban nemzetközi értékesítési tapasztalattal rendelkező csapatokat várunk, akik olyan terméket, vagy szolgáltatást kínálnak, melyre valós nemzetközi kereslet van és ennek oka nem elsősorban az olcsó ár, hanem a kiváló minőség, vagy innováció.

Mivel a JEREMIE alapok között egyedüliként hozamunk jelentős részét át tudjuk engedni társbefektetőinknek, szívesen várunk olyan üzleti angyalokat is, akik a velünk elérhető magasabb hozamért cserébe befektetésük mellett hozzáértésükkel, szakértelmükkel is készek támogatni a célvállalat működését.

 

8 – Mit szóltok a Jeremei II hamaros érkezéséhez? Hogy fogja ez a piacot érinteni?

Kíváncsian várjuk a fejleményeket. Reméljük, hogy olyan alapkezelőkhöz kerül az új pénz, akik folytatni tudják a program eddigi sikerét.

 

9 – Szükségesek-e itthon az inkubációs programok?

Komoly szakmai és iparági háttérrel, kapcsolati hálóval rendelkező inkubátorok növelhetik a hiteles befektetési célpontok számát. Az utóbbi időben jelentős fejlődés tapasztalható ezen a téren.

 

10 – Mi a Jeremie I. program legnagyobb vívmánya, sikere?

A program igazi motorja lett a magyar innovatív KKV szektor növekedésének. A transzparenciát igénylő intézményi befektetők megjelenése ezekben a vállalkozásokban pozitív hatással van nemcsak a célvállalatokra, hanem a kapcsolódó partnerek üzleti moráljára is. A felelős, kockázatos tőkebefektetésén tisztes hozamot váró tulajdonosokkal való folyamatos együttműködés sok magyar vállalkozót készíthet fel a nemzetközi piacokon való megjelenésre és az ottani sikerekre is.

A JEREMIE programnak tehát jó esélye van arra, hogy – eredeti szándékának megfelelően – katalizálja a szektor növekedését és vonzóvá tegye a vállalkozói létet, reális célkitűzéssé emelve az ambiciózus tervek megvalósítását és vállalhatóvá az így elért sikereket és vagyont.

Ehhez természetesen nem elég a befektetéseket megvalósítani, hanem a sikeres értéknövelést követően a befektetéseket értékesíteni is kell. Ez utóbbi az előttünk álló nagyobb feladat.

 

11 – Mikorra várja az alap az első sikeres exit-et? Kik lehetnek a befektetők? Hány exittel lennétek elégedettek?

Bár reménykedünk egy-két korai kiszállási lehetőségben, portfoliónk nagy részénél három-öt évre tervezünk. Az elmúlt húsz év során korábbi alapjainkból több mint harminc sikeres exitet valósítottunk már meg, ezek nagy részét stratégiai befektetők felé, de szép számmal került sor tőzsdei bevezetésre is a NASDAQ-on, a NYSE-n, Londonban, Bécsben és Varsóban egyaránt. Bízunk benne, hogy ez az alapunk is hasonló eredményeket hoz majd.

 

Megosztás