Hazai pályaKutatás

Tudományos eredményeinket világgá kellene kürtölni

A hazai tudomány eredményeinek bemutatását szorgalmazta Barroso tanácsadója.

A Magyar Tudományos Akadémia elnökének meghívására e hónap elején Budapestre érkezett Anne Glover, az Európai Bizottság elnökének tudományos főtanácsadója. Kétnapos látogatása során a világ élvonalába tartozó magyar kutatókkal – köztük az Akadémia Lendület programjának és az Európai Kutatási Tanács (ERC) kiválósági pályázatának magyar nyerteseivel – is találkozott, és látogatást tett az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében.

„Hallassák a hangjukat” – biztatta az 1825-ben alapított Magyar Tudományos Akadémia székházában az európai tudomány jövőjéről tartott kerekasztal-beszélgetésen egybegyűlt kutatókat José Manuel Barroso tudományos főtanácsadója, aki maga is a tudomány aktív művelője. A skót biokémikus-professzor asszony 2011-ben vállalta el az Európai Bizottság elnöke melletti posztot, hogy munkájával segítse a tudományos szempontok és kutatási eredmények érvényesülését az Európai Unió döntéshozatali rendszerében.

Anne Glover a magyar tudományosságot méltatva elmondta: Úgy látja, Magyarországon elismerik a kutatók eredményeit, és e tekintetben Európa más részein is tanulhatnak a magyaroktól. Az EB tudományos főtanácsadója kiemelte a kiváló fiatal kutatók számára elindított, nemzetközi téren is példaértékű Lendület program jelentőségét. Elismerően szólt továbbá arról a közbizalomról, amely a Magyar Tudományos Akadémiát övezi célkitűzéseinek megvalósításában.

20130131-152244

Az MTA székházában folytatott kötetlen hangulatú kerekasztal-megbeszélésen – amelyen részt vettek a Pálinkás József által 2009-ben elindított, a legkiválóbb fiatal magyar tudósokat itthon tartó Lendület program kutatói, a munkájukat az Európai Kutatási Tanács támogatásával folytató tudósok, illetve akadémikusok – Anne Glover a tudományos eredmények megismertetésének fontosságát hangsúlyozta. „Az a kutatás, amiről nem adnak hírt, nem is létezik” – fogalmazott. A magyar tudomány szerinte nagyszerű eredményekkel büszkélkedhet, ezért „ezeket az eredményeket világgá kell kürtölni”. Úgy véli, a jó – a tényeken alapuló eredményeket az értéktelen, megalapozatlan állításoktól elválasztó – kommunikáció elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a döntéshozók a szakpolitikai problémák megoldásán dolgozva, a lehető legkorábban bevonják az előkészítésbe egy-egy terület legkiválóbb kutatóit. Az EB tudományos főtanácsadója elmondta: Egyik fő célja, hogy a döntéshozóknak minél több uniós tagországban legyen tudományos tanácsadójuk, akik hálózatba szerveződve, egymással együttműködve aktívan képviselhetik a tudománynak és művelőinek az érdekeit.

Pálinkás József a kutatások minél szélesebb körű megismertetésével kapcsolatban úgy fogalmazott: Optimista a tekintetben, hogy fel lehet kelteni az emberek érdeklődését a tudomány iránt, és meg lehet értetni velük az ő életüket is befolyásoló hasznosságát. Az MTA számos kezdeményezése, programja szolgálja ezt a célt.

Látogatása második napján Anne Glover az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetébe látogatott, ahol többek között két, jelenleg az Akadémia vendégkutatói programja keretében Magyarországon dolgozó honfitársával is találkozhatott. Az agy díjas Freund Tamás által vezetett intézményben Angus R. Silverrel, a University College London Neurobiológiai, Élettani és Gyógyszertani Tanszékének professzorával is beszélhetett, aki januártól Nusser Zoltán, Advanced ERC Grant-nyertes neurobiológus meghívására tölt négy hónapot a világhírű magyar idegtudományi kutatások központjában, ahová – mint fogalmazott – a „kiválóság” vonzotta. Anne Glover megismerkedett az Európai Bizottság által kezdeményezett Emberi Agy Projektben is közreműködő intézet tevékenységével, és megtekintett két, a legkorszerűbb mérőműszerekkel felszerelt laboratóriumot.

Budapesti látogatása utolsó eseményeként az EB elnökének tudományos főtanácsadója a magyar innovációs környezetről, a felfedező és az alkalmazott kutatásoknak a vállalati innovációs teljesítmény növelésében játszott szerepéről rendezett tanácskozáson vett részt.

A Twitter falán általában napi egy-két rövid üzenettel jelentkező Anne Glover budapesti látogatásáról több bejegyzésben számolt be. Így például az általa innovatívnak nevezett Lendület programról, amely meglátása szerint jó példája annak a küzdelemnek, amelyet az MTA az „agyelszívás” ellen folytat, illetve az eszmecserék során szerzett értékes és pozitív szakmai és emberi tapasztalatairól.

Megosztás