Hazai pálya

Yoda és egy másik Galaxis – 1. rész

Yoda arra tanította Luke-ot, ha az Erő vele van, akkor bármilyen befektetői szerződést könnyen aláírhat a Startup Galaxisban. Yoda megszokta már, hogy miként kell olvasnia az ilyen irományokat és felkészítette erre Luke-ot… de most az Erőbe komoly zavar került!

LUKE NEM ÉRTI!

jedi-luke-skywalkerMert korábban Yoda megtanította Luke-nak, hogy mindig azt nézze, hogy a befektetői szerződésben hol sorakoznak a milliós bűntetések, vagy a kötbérek, vagy a kártérítések. Mert a befektető ettől tart, az általa megbízott ügyvédek pedig ezt a részt védik a legjobban. Aztán hozzászokott már, hogy vannak befektetők, akik azt kötbérezik, ha egy Alapító nem velük szavaz. És vannak befektetők, akik azt kötbérezik, ha valaki nem tartja az üzleti tervet. De olyannal még (eddig) nem találkozott, hogy az kötbérezzék és tiltsák el, hogy bárkinek eladhassa a tulajdonrészét és kiszálljon a saját maga álmodta Galaxisból. Ez tőle idegen volt (bár hallott már a vesting-ről, de az mégis más). És nem értette a gondolkozást. És az Erő is elhagyta már, amikor sokadszor elovasta a Galaxis Új Erejének, az egyik Hadúrnak a szerződését. Mert új Erő lépett be a Startup Galaxisba, a Jedik korábban békés világába!

VADER ÁTÍRJA A FIZIKÁT

Star-Wars-Episode-VI-Return-Of-The-Jedi-Darth-Vader-darth-vader-18356455-1050-656Aztán Luke rájött a megoldásra, amely lényegében az volt, hogy az Új Erő vagy Hadúr (?) igazából az Alapítóktól (a fiatal Luke-tól) azt várja el, hogy sikertelenség esetén is megfelelő hozammal visszavásárolja és visszafizesse azt, amit annak idején kockázati tőkeként betett Luke Galaxisába. Luke ugyan elméletben értette vagy érteni vélte, de a gyakorlatban nem értette és az Erő is elkezdett benne nyugtalanul mozogni. Mert miként lehet az, hogy a „kockázati tőkebefektetés”, ha nem jön össze, akkor vissza kell vásárolnia?! Miként lehet az, hogy a befektető nem is befektető, hanem inkább bankár és nem képes kockáztatni csak annyiban, hogy pár évre odaadja a pénzét, aztán majd esetleg visszaperli tőle a nadrágjától is megszabadítva őt?! És miként lehet az, hogy e mellett még többséget is kérnek a Galaxisából?! Mert egy bankhitelnél ugyan fedezetet várnak tőle, de nem kell tulajdonrészt átadnia?! Itt, ha a többséget átadja, akkor az irányítást és a felelősséget is kiengedi, mégis neki kell fizetnie a végén cehet, ha elromlanak a dolgot?! Mi ez?! Miként lehetséges ez?! Komoly zavar került az Erőbe?! – Megkérdezte hát a Hadurat. Visszafogottan és egy fiatal Jedihez méltóan: „hogy ez vajon akkor nem egy bankhitel akar lenni”? És a válasz elementáris erővel hatott. Mert a Hadúr az „új Erő nevében” azt mondta, hogy maga a Nagy Galaxis (= Európai Unió) is így adja oda a Jeremie tőkealapoknak a pénzt és ezért ők is így „kell”, hogy visszavegyék azt a Jediktől. – és ez a válasz Luke-ot letaglózta! Mert nem így ismerte eddig a szélesebb Galaxist. Tudása és ereje elszállt. Erőt kellett nyernie valahonnan.

Ezt Ti értitek, vagy csak Luke és Yoda ereje gyengült meg? És egy új Halál bolygó (?) épül a Startup Galaxis helyén?

(Hamarosan a 2. rész következik)

(A cikk a startup-ok fikciós problémáiról szól és nem mutatja be a Jeremie-2-t.)

Megosztás

3 thoughts on “Yoda és egy másik Galaxis – 1. rész

Comments are closed.