Magyar diák a Nobel-békedíj átadáson

A Telenor Csoport 2013 decemberében rendezte meg az első Youth Summitot, amelyen 25 fiatal társadalmi vállalkozót látott vendégül Ázsia és Európa országaiból. Magyarországot Kálmán Kristóf, győri egyetemista képviselte, aki sikerrel szerepelt a Telenor hazai, Mobillal egy jobb világért! címmel meghirdetett őszi pályázatán.

A Nobel Békeközponttal közösen, Oslóban szervezett találkozó célja olyan új ötletek felkutatása volt, amelyek lehetővé teszik a mobiltelefonokra épülő technológiai megoldások felhasználását különféle társadalmi és gazdasági kihívások legyőzésére.

A Youth Summit résztvevői három napon át vitatták meg és mutatták be ötleteiket, inspiráltak egymást, kifejtették nézeteiket és meghallgatták szakértők és tanácsadók véleményét a hóval borított norvégiai helyszínen. A kultúrák közötti együttműködés és megértés jegyében létrejött csoport kezdettől fogva összehangoltan, és egyre hatékonyabban dolgozott.

„Nagy öröm volt találkozni a fiatal társadalmi vállalkozók sokszínű csoportjával. Ezek a fiatalok a digitális generáció képviselői, akik Ázsiától Európáig minden országban elkötelezettek a társadalmi változások elindítása iránt. Tisztán látják, milyen szerepet játszhat a csatlakozás és az internethozzáférés a társadalom fejlődésében, és valamennyien nagy lelkesedéssel küzdenek ötleteik és céljaik megvalósulásáért”– mondta Jon Fredrik Baksaas, a Telenor Csoport elnök-vezérigazgatója.

Magyarországról egy győri egyetemista, Kálmán Kristóf utazott Oslóba. Az ő tudatos fogyasztást, társadalmi érzékenyítést és újrafelhasználást elősegítő, „Falatnyi segítség” elnevezésű ötletét értékelte a legjobbnak a zsűri. „Olyan világot szeretnék, ahol nem megy pocsékba az élelmiszer. Azt szeretném, ha a vásárlók tudatosságának növelésével és a mobil app segítségével az el nem fogyasztott ételek közvetlenül, vagy egy szervezet közvetítésével, a rászorulókhoz kerülhessenek, és ne a kukába.”- mondta el Kálmán Kristóf a rendezvényen.

A világ minden tájáról, tizenhárom Telenor vállalat országából érkezett fiatalok különböző társadalmi problémákat céloztak meg:

„A technológia kétélű kard. Ha az ember jól használja, el tudja érni vele a kívánt változást a társadalomban, de fontos, hogy a tömegeket is bevonjuk ebbe a folyamatba, és megismertessük őket a technológiával.” – Shikha Pathak, India

„Az oktatás és az oktatás elérhetősége a legfontosabb.”- Saad Hamid, Pakisztán

„A probléma gyökere a tudatosság hiánya a világban.” – Gwen Yi Wong, Malaysia

„Azért szeretnék újságíró lenni, hogy elmondjam az igazat.” – Prach Panchakunathorn, Thaiföld

„Az a legnagyobb probléma, hogy nem kezelik megfelelően a szociális biztonság és a szabadságtól való megfosztottság kérdését.” – Safa Tasmeen, Banglades

„Az emberek az ötleteiken keresztül tudnak legjobban kapcsolatot teremteni, továbbá azzal, ahogy ezek az ötletek a technológia és a kommunikáció révén találkoznak egymással.” – Saad Hamid, Pakisztán

„Ha sikerül a világot jobban hálózatba kapcsolni, sokkal több fejlődést és eredményt fogunk látni.” – Jonas Borchgrevink, Norvégia

A fiatalok bemutatták ötleteiket és elképzeléseiket a Telenor vezetőinek, és más vállalatok, köztük a Facebook, a Twitter, a Wikipedia, a Firefox, a WeVideo, az Esplori, a MESH és a Nobel Békeközpont képviselőivel is találkoztak, majd december 10-én részt vettek a Nobel-békedíj átadásán és ünnepi gálaeseményén.

 „Inspiráló élmény volt találkozni a Telenor Youth Summit résztvevőivel, meghallgatni az új digitális generáció véleményét, és megvitatni velük a demokrácia és az új média kérdéseit. A Nobel Békeközpont büszke rá, hogy a Telenor partnereként részt vehetett a Telenor Youth Summit szervezésében. Nagy örömünkre szolgált, hogy még a megnyitás előtt végigkalauzolhattuk a résztvevőket az OPCW-t  bemutató Nobel-békedíj kiállításon” – mondta Liv Astrid Sverdrup, a Nobel Békeközpont kiállítási igazgatója.

A rendezvényen az volt a fiatalok egyik célja, hogy közös felhívást intézzenek az iparág és a Telenor felé többféle témakörben, például női egyenjogúság, oktatás, demokrácia és egyenlőség, egészség és életminőség, digitális felelősség. A javaslatokat a Telenor Csoport vezérigazgatójának, Jon Fredrik Baksaasnak is bemutatták a Nobel-békedíj koncert estéjén.

A résztvevőkkel készült videó itt tekinthető meg: http://www.youtube.com/watch?v=83qLXWN7g9c&feature=youtu.be

A rendezvény fotói a következő linken találhatók:
http://www.flickr.com/photos/telenorhungary/sets/72157639620711174/

További információ: http://www.telenor.hu/sajto/sajtokozlemenyek/1080

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .