BlogzineHazai pályaMobiltech

Indul a Mobil Weekend

Ma kezdődik a Mobil Weekend, amelynek keretében fejlesztőket, szakmabelieket, mobil- és játékrajongókat is várnak a Budapest belvárosában lévő VAM Desgin Centerbe. Az eseményt a Telenor, a Microsoft és a Nokia támogatja, sőt, még mi is ott leszünk.A háromnapos rendezvényen az alkalmazásfejlesztői verseny mellett szakmai előadásokat és workshopokat is tartanak, a látogatók pedig találkozhatnak a legfrissebb mobilos újdonságokkal.

Számos szakmai programmal, workshopokkal, előadásokkal és mini kiállítással várja a mobiltechnológia iránt érdeklőket az idén először megrendezett Telenor Mobil Weekend. A rendezvényre kilátogatók találkozhatnak a legfrissebb mobilos újdonságokkal, és Androidon, iPhone-on valamint Widows Mobile-on is kipróbálhatják magyar mobilos alkalmazásokat. A rendezvényen előad egyebek mellett a Microsoft és a Nokia, az esemény névadó főtámogatója a Telenor.

„Nagy örömmel támogatjuk ezt a rendezvényt, hiszen az egyik legfontosabb célunk, hogy a lehető legszélesebb körben bemutassuk a mobilon való internetezés előnyeit. Világszerte dinamikusan növekszik az okostelefont használók száma, és a folyamat Magyarországon is megállíthatatlan: eladott készülékeink immár 44%-a ebből a kategóriából kerül ki. A Telenornál 2010 szeptembere óta azért fejlesztjük a hálózatunkat, hogy a lehető legszélesebb körben elérhetővé tegyük a mobil szélessávot, mellyel az okostelefonok képességeit is maximálisan ki lehet használni. Folyamatosan dolgozunk nagysebességű internethálózatunk kiépítésén, mely a múlt héten újabb mérföldkőhöz érkezett. Budapest után ugyanis, a tervezettnél hamarabb, immár a Dunántúlon is biztosítjuk a 42 Mbps-os névleges maximális letöltési sebességet a Telenor 3G szolgáltatása által lefedett településeken.1
A hálózatfejlesztési munkálatokat Kelet-Magyarországon folytatódnak.

Az okostelefonok hazai terjedésével, egyre nagyobb az igény arra is, hogy magyar nyelvű alkalmazások szülessenek ezt igazolja, hogy  Androideák ötletpályázatunk győztes applikációját, a Magyar Alkalmazásokat immár több mint 28 ezren töltötték le. Remélem, hogy a Mobil Weekend végén, a fejlesztői verseny eredményeként további hasznos és népszerű applikációval bővül a magyar nyelvű alkalmazások tárháza.” – mondta Huszlicska József, a Telenor Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese.

Az alkalmazásfejlesztői verseny 500 ezer forintos fődíjáért 11 csapat mintegy 50 versenyzője száll harcba. A megmérettetésen részt vevő csapatokat a programozók mellett grafikus és marketinges alkotja, és a résztvevőknek összesen 72 órájuk van arra, hogy a nulláról indulva elkészítsenek egy okostelefon-alkalmazást. Ezek közül hatról az esemény Facebook követői szavazhattak, míg a további öt csapat számára a szervezők jelölik ki a megvalósítandó alkalmazásokat. Az applikációkat a verseny végén szakmai zsűri értékeli, a legjobbakat november 28-án, hétfőn egy külön díjátadó rendezvény keretében mutatják be.

A Telenor Mobil Weekend keretében külön rendezvényen várják a játékok szerelmeseit. A Gamer Weekend nevű minirendezvényen az érdeklődők kipróbálhatják az idei év legnagyobb játékait, legyen szó akár az új Need for Speed-ről vagy Call of Dutyról. Mindemellett részt vehetnek egy egyedi versenyben is, ahol értékes ajándékokat nyerhetnek.

A részletes programot az Android alkalmazás tartalmazza, amely már letölthető az Android Marketről MobilWeekend néven, valamint megtalálható a honlapon is. (http://mobilweekend.hu/program/)

Megosztás