Hazai pálya

Tőke-spoiler – új befektetési világ jön!

Nos nem akarom ‘spoilerezni’ a Figyelő csütörtökön megjelenő mega-cikkét, de napok óta erről beszél mindenki a startup szakmában! Mert egyrészt (állítólag) „pumping” ezerrel azoknak, akik eddig nem jól fektettek be. (= Jeremie)

Azoknak, akik fittyet hánytak szabályra, szakmára, és mindenre, ami piac lenne… És jó hír azoknak, akik hisznek a startup világban! És komolyan vették a felelősségüket! Erre egy bennfentes haverom ezt mondta: „Látod, tényleg NEW AGE jön! Haha!”  (utalva ezekre 2013 és 2015)

De mondom neki: „Figyu, ezt nem hiszem el! Érted?” – Mert eddig nem gondolta senki, hogy meghal a régi. Eltűnik végre az a befektetési világ, ami nem ismert innovációt, nem érdeklete a tehetség, és amúgy sem érdekelte semmi, ami progresszió. Igen?! Ilyen is volt?! Fogjátok kérdezni évek múlva!

tumblr_n3yyt39WqN1qa1iiqo5_1280

Rájön az a  nagy-rendszer, a bürokrácia, a hatóság, a „valaki”, hogy mindez így nem piaci és hiper gáz volt. Ez nem volt befektetési sztori. Erre manapság ritka a példa és éppen a mi szakmánkban villan fel valami remény arra, hogy végre van értelme „piacban” / „befektetésben” / „ökoszisztémában” gondolkozni… Utóbbit le sem merem írni már, mert annyit mondjuk, csépeljük… Bocs!

tumblr_myiohnp5Np1qzhnmco1_500

Egy szó, mint száz állítólag a héten megjelenik egy mega nagy cikk a Figyelőben (spoiler veszély, sic!), ami áttekinti a Jeremie tőkeprogram (sic2! haha) eddigi köreit, megvizsgálva a publikus adatokat, listázva, hogy mit kellett volna (talán… sic-sokadik!) csinálni. Beszél azokról a furcsa „sikátorokról”, amikbe talán nem kellett volna bemenni. Beszél azokról, akik mégis sikert értek el tőkealapjukkal. És hát persze néha megemlíti, azokat is, akik miatt ez az egész született volna: a cégeket, minket, azokat, akik a „field”-en tolják a napi melót. Vállalkoznak, innoválnak. Startup-ok!

Nos miként lehetett volna itthon is igazi befektető világot csinálni? Én sejtem… izé…

tumblr_o98iw7rM4A1qaqj6so1_1280

De persze ne keseregjünk, mert állítólag az is kiderül, hogy mire számítsunk a jövőben. Jön egy mega nagy tőkealap, amiben minden eddiginél több pénz lesz (50 mrd!) és ami kiemelten kezeli végre a korai fázisú cégeket! A világ szeme rajta! Akár több száz startup piaci elindulásában segít. És lesz Jeremie helyett egy 70 mrd-s piaci program, pályázat, nem tudom micsoda. Erre pedig hiper nagy verseny várható. Indulnak hát a rakéták! Tessék hát mostantól figyelni!

Meghalt a király! Éljen a király!

tumblr_o7c9u1nUFb1qhyndxo1_1280

És ezt nem akarom elhinni! Évekig ezért balhéztunk, könyörögtünk, kritizáltunk, dolgoztunk… és tényleg itt a „NEW AGE”! Ez nem lehet igaz!

Prince - Photo by Terry Gydesen
Prince – Photo by Terry Gydesen

Remélem, tényleg kijön az a cikk! Welcome New Age! Killing!

 

Megosztás