BlogzineHazai pálya

Friss, fontos és zöld: Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform alakult Veszprémben

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter megnyitójával kezdődött március 11-én pénteken a veszprémi Pannon Egyetemen a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform alapító ünnepsége. Kiderült, hogy a kormány eltökélt: megépítenék Paks II.-t, de közben igen átfogó zöld program is a talonban van, amely a vízgazdálkodástól a megújuló energián át egészen a hulladékgazdálkodás koncessziós megújításáig terjed. E platform, amely a kilencedik ilyen kezdeményezés, nem csak a párbeszédet és az együttműködést erősíti, de a „cselekvés terepe” is lesz. A cikk végén hangfájl: interjú a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform elnökével, Birkner Zoltánnal!

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a friss trendekre is reagált, amikor aláhúzta: az elmúlt időszakban az autóipart különböző alapanyagok hiánya akadályozta, az energetikai helyzetet pedig az orosz–ukrán háború tette bonyolultabbá. Ezért minden olyan megoldásra szükség van, amely az energiaproblémát javítani tudja – jelentette ki a miniszter.
Palkovics László nagyon részletes, minden fontos energetikai és körforgásos (zöld) alágazatra kiterjedő stratégiát vázolt fel prezentációja során. Kiemelte először is, hogy hazánk volt az első a régióban, ahol a klímasemlegességről, mint célkitűzésről törvény is született. A közelmúltban a gazdaságunk úgy növekedett, hogy közben a károsanyag-kibocsátás csökkent. Ugyanakkor sok még a munka és sok milliárd forintot el kell költeni, hogy a 2030-ra vállalt 55 százalékos kibocsátás csökkentést, illetve a 2050-re várt klímasemlegességet el lehessen érni.
Éppen e platformban kialakítandó stratégia is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egy meredekebb csökkentési pályára tudjunk állni.

Mivel az akkumulátorfejlesztési, -gyártási és -újrahasznosítási képesség kialakítása stratégiai előnnyel bír majd a jövőben, ezért is alakították ki a Magyar Akkumulátor Stratégiát. De a miniszter szót ejtett a naperőművi kapacitások bővítéséről, a hidrogén mint energiahordozó és -tároló jelentőségéről, valamint a közlekedés zöldítéséről is. Kiderült: a zöld busz programot a 25 ezer fő alatti városokra is kiterjesztik. Továbbá, a miniszter szerint a nukleáris energiát zöld energiaforrásnak kell tekinteni, majd megerősítette: a kormányzat célja, hogy megépítse paksi atomerőmű második ütemét.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára, Steiner Attila ismertette a 2021–2027-es uniós ciklus támogatási lehetőségeit. Elmondta, hogy a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban 1200 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre öt fő prioritásban. Emellett a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) több forrása is igénybe vehető a körforgásos gazdaságra történő átállás elősegítésére.

Ezután a Pannon Egyetem rektora, Gelencsér András felhívta a figyelmet arra, hogy a hulladék újrahasznosítása nem csak a környezetvédelem szempontjából fontos feladat. Az elmúlt napok világpolitikai eseményei is rámutattak arra, hogy a hulladékkal és az abban rejlő értékes erőforrásokkal foglalkozni kell – emelte ki. A rektor arról is beszélt, hogy a Pannon Egyetem jogelődjén indult Magyarországon elsőként környezetvédelmi műszaki képzés 1973-ban; illetve kiderült az is, hogy rövidesen körforgásos gazdaságra szakosodott mérnöki és közgazdász képzések (szakok) indulnak el.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke Birkner Zoltán lett a platform vezetője. Ő bemutatta a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform új elnökségét, amelyben a tanácsadói, kis- és középvállalkozói, mezőgazdasági, ipari, építőipari és digitalizációs nagyvállalati, kamarai, önkormányzati és pénzpiaci szervezetek képviselői is helyet kapnak. Elmondta: májustól már dolgoznának a munkabizottságaik, az év végére pedig több anyaggal is tudják már támogatni a kormányzatot.

Az eseményen megjelent Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója is. Előadásában úgy fogalmazott: ma az energiaforrások több mint nyolcvan százaléka kötődik a fosszilis energiahordozókhoz, amelyeket a jövőben ki kell tudni váltani. Az átmenet egyik kulcsa a körkörös gazdaság lehet – jelentette ki. Már beszéde elején megjegyezte: végre egy fórum, ahol nem elsődlegesen az utóbbi napok üzemanyag-ellátási kihívásairól kell beszélnie. (Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az energiafüggőségünk csökkentése fontos prioritás, de nem egy-két nap, hanem legalább öt év és hatalmas beruházások kérdése.)

Összefoglalva tehát: a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform – mint szakmai, konzultációs és érdek-képviseleti fórum – elsődleges célja, hogy a magyar és európai stratégiákkal összhangban felgyorsítsa Magyarországon a körforgásos gazdaságra történő átállást mint a fenntartható jövő egyik fő zálogát.

ÉS ÍME feltettünk egy 5 és fél perces Podcast interjút is, amely az eseményt követően az NKFIH hivatal vezetőjével, a frissen alakult Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform elnökével készült a legfőbb kérdésekről.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük