Hazai pálya

Egyetem és cég – így érdemes együttműködni…

Harmadik alkalommal került megrendezésre idén a CUBCCE nemzetközi konferencia (Conference on University Business Cooperation in Central Europe), hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közös szervezésében fórumot adjon az egyetemek és az üzleti szféra együttműködését erősítő párbeszédnek és tapasztalatcserének.

A kétnapos szakmai eseménynek 2019. december 5-6-án a Budapesti Gazdasági Egyetem vállalkozásfejlesztési központja, a Budapest LAB adott otthont.


A konferencia közép-kelet-európai térségből érkező résztvevői megismerhették a kkv-k, nagyvállalatok és az egyetemek együttműködési modelljeit, megvitathatják a közös projektötleteket, új lehetőségeket kereshetnek a felsőoktatási intézmények és a vállalkozások közötti együttműködés számára. Az esemény célja volt az is, hogy szemléltesse az egyetemi és üzleti szféra együttműködési lehetőségeit és az ezekben rejlő kölcsönös előnyöket.


Tapasztalat, hogy a menedzsment-szemlélet elsajátításával javul a kutatóhelyek hatékonysága, a vállalati kutatás-fejlesztésnek pedig új dimenziót ad, ha számíthatnak az egyetemi tudásbázisok erőforrásaira. Dr. Szabó István, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tudományos és nemzetközi elnökhelyettese ezzel kapcsolatban elmondta: „Az egyetemi központú innovációs ökoszisztéma építésének új hazai kezdeményezése a Területi Innovációs Platformokat bemutató országos programsorozat a Hivatal szervezésében. Ennek alapgondolata, hogy az egyetemi tudásbázisra épülve olyan térségi szerveződések jöjjenek létre országszerte, amelyek egyszerre biztosítanak lehetőséget az innovációs szakpolitikai irányok közvetlen megismerésére, a helyi innovációs ökoszisztéma szereplői közötti együttműködések kialakítására, illetve erősítésére és új szakmai alapok megteremtésére.”


Plenáris előadásai mellett a rendezvény programja öt tematikus workshopot is magában foglalt, amelyek a technológiatranszfer, az együttműködésben zajló közös kutatások, a spinoff cégek létrehozása, az intelligens szakosodás, és az ipari parkokban történő állami szerepvállalás témaköreiben mutatták be a közép-kelet-európai régióban már bevált gyakorlatokat, és ahol a résztvevők megvitathatták a sikeres projekteket. Az egyes munkacsoportokban ajánlásokat és hasznosítható jó gyakorlatokat is megfogalmaztak az egyetemek, vállalkozások és a szakpolitika számára.

A tartalmas program lebonyolításában a Budapesti Gazdasági Egyetem házigazdaként és egy izgalmas preconference workshop szervezésével is aktív szerepet vállalt. Ez a szakmai esemény már a jövő egyeteméről szólt, amelynek szerepvállalása és versenyképessége egyre inkább elválaszthatatlan a hosszú távú egyetemi-vállalati együttműködések kialakításától.

Megosztás