Külföld

iCatapult – piacfoglalás 1. rész

Nos ez az 1. rész, és nem véleményalapú. Az iCatapult sikerrel vette az első állomást, a New York-ba indult túrát és meghirdette új USA-beli programját. Erről Hild Imre vezető számolt be ma este, a Design Centerben tartott útibeszámolón.

A csaknem 40-50 érdeklődő előtt tartott kb. 3 órás útibeszámolón elhangzott, hogy fölöttébb sikeres „rárepülést” hajtott végre az iCatapult az USA-ban. Az első héten New York-ot látogatták meg a kiválasztott 3 startup-pal (lásd erről már korábban beszámoltunk). Majd egy hét következett San Francisco-ban. Utóbbi egyértelműen jobban tetszett a résztvevő startup-oknak, akik elmondták, hogy New York-ban inkább azok próbálkozzanak, akik pénzügyi vagy divat jellegű startup-ot csinálnak. De aki igazi „tech” startup-ban gondolkodik az csakis Palo Altoba menjen! Ezt az iCatapult vezetője is elismerte bár korábbi tervei és víziója alapján az iCatapult eleve a New York bázisú ökoszisztémára és kapcsolatrendszerre kívánt építeni. Így hallgatóságként számomra az első tapasztalat az volt, hogy „minden út előbb-utóbb a Szilícium völgybe vezet”. Még az iCatapultnál is!

NYÁRI ÉS ŐSZI FOLYTATÁS

Ezért a következő programjukat is már eleve ide hirdetik meg. Előreláthatólag július közepéig várják a startup-ok jelentkezését a Szilícium völgybe induló nyári bootcamp túrára, amely 5 kiválasztott startup-nak jelent majd két hetes Palo Alto-i túrát és üzleti tapasztalatszerzést. Ezt követően ősszel újabb 5 + 3 startup vehet részt a csaknem 3 hónapos piacfoglaló kitelepülésen. Ekkor az iCatapult egy házat bérel a Szilícium völgyben, ahol 3 hónapig próbálnak meg a szerencsés projekteknek befektetőt vagy kinti sikeres üzletet csinálni. Az „5+ 3” pedig azt jelenti, hogy 5 új startup és 3 régebbi kap lehetőséget. Lásd utóbbiak azok, akik a következő, 2. részben elemzendő ún. rárepülő túrán részt vettek.

KÖZÖSSÉGI PÉNZ AZ USA-BAN

Kérdésemre Hild Imre, iCatapult vezető elmondta, hogy a Jeremie pénzből megvalósított program (lásd ez a Primus Capital 9. befektetése) célja, hogy az USA-ba kivitt projekt jelentős cégérték növekedése révén realizáljanak hasznot. (Erre Imre pár sikeres magyar gyökerű amerikai példát is említett). Az iCatapult tehát az alapítók elképzelése szerint nem egy hagyományos inkubátor, amely oktatási modellt és ún. demo day-eken mutatkozik be a többi befektetőnek, hanem inkább egy ún. „accelerátor”, amely ugyan tőkét nem ad, de hozzásegít a piacra lépéshez. Ez jelen esetben egyből a globális és USA-beli piacon lesz. (A beszámolón termékfejlesztésről vagy egyéb üzleti tevékenységről nem esett szó, ha csak nem a kivitt startup-ok termékeire gondolunk.)

MI LEHET AZ ÜZLET?

Az iCatapult az USA-beli piacra lépésért cserébe maximum 19 százalékos részesedést kért a részt vevő projektektől, azaz USA-beli befektetést kereső startup-októl. Ez ugyan konkrétan így nem hangzott el, de az iCatapult bevétele vélhetően ezen részesedés későbbi piaci értékesítéséből származik majd és valószínűleg ezért kaptak csaknem 400 milliós befektetést a Primustól. (Gondolom erre utalt Imre, amikor a megtérülést firtató kérdésemre a később jól drágán értékesített amerikai sikersztorikról mesélt.) Tehát nem egy hagyományos és lokális piacra dolgozó startup-ról van szó az iCatapult, mint Jeremie-s befektetés esetében, hanem egyből globális piacon építkező üzletfejlesztési cégről. (Maguk az első hírek és bejelentések is ezt támasztják alá.) És ebből vélhetően ki tudjuk majd épp ésszel kalkulálni, hogy egy-egy sikeres részesedésen (lásd max 19%) várhatóan dollár millióknak kell befolyniuk, ha az induló befektetést az iCatapult alapítói (gondolom Hild Imre és a Digital Natives) megtérülni szeretné látni a Primus felé.

KÉRDÉSEK AKADNAK AZÉRT

Azt nem teljesen értem, hogy egy Jeremie-alap (EU) által finanszírozott másik cég miként tud „jogilag tisztán” opciós részesedést szerezni, majd  azt tovább exitál-ni egy másik (mondjuk amerikai angyal vagy VC felé)? – hiszen ez talán már „határos” a kockázati tőkebefektetéssel.

De ezzel már át is tértem a beszámoló 2. részéhez, amely inkább véleményalapú és szokásomhoz (és a blog eredeti reszortjához) hűen a piaci hátteret elemzi.

Következik a 2. rész.

 

 

Megosztás