SZAVAZZ! 2013-as start-up évértékelő

A tavalyi “szubjektív” helyett legyen inkább “közösségi” értékelő –  mármint a hagyományos “start-up évértékelés” helyett. Kérem, segítsetek és találjuk meg 2013 közösségi magyar start-up toplistáját! Szavazz, vagy javasold a 2013. év legjobbjait! – Lezártuk 01.31-én, betéve az eredmények!

1 – A 2013. ÉV LEGNÉPSZERŰBB START-UP-JA* 

(* kivéve a triumvirátust, azaz a Prezi-LogMeIn-Ustream triót, akik más ligában játszanak)

Képernyőfotó 2014-01-31 - 23.51.38

Indoklás: a cégeket nem magyarázom, inkább keressetek rájuk és ajánljatok légy szíves más népszerű start-up-okat is!!

 

2 – 2013. ÉV MAGYAR START-UP KÖZÖSSÉGI SZEMÉLYISÉGE

Képernyőfotó 2014-01-31 - 23.51.56

Képernyőfotó 2014-01-31 - 23.53.01

Indoklás:

eef_course_finalZáboji Péter neve nem kérdés, hiszen havonta eseményt szervez a közösségnek, illetve két új inkubátor mögött is ott van (egyik a Gazella-nyertes Digital Factory, a másik a Főző Lillától megismert Rocket Side). Péter 2009 óta van jelen a hazai start-up szcénában és tavalyi nagy húzása a Seedcamp Budapestre hozása volt. Idén ez elmaradt – sajnos, de – Péter ígérete szerint – 2013 tavaszán lesz újra Seedcamp itthon! Drukkolunk! Záboji mester 2012-ben igazi “összekötő” kapocs volt a hazai közösségben, és számos új piaci belépő mögé állt be, támogatta ezzek az újakat is (pl. Valner Szabolcsot). Volt szerencsém és még 2012-ben elolvastam (egyelőre kéziratban lévő) könyvét, szerintem 2014-ben ki kellene adni! Nagyon inspirtív és tanulságos, várjuk! Fő érdeme és munkássága mégis az, hogy a nemzetközi start-up kapcsolatokat ápolja és amolyan “start-up” nagykövet (még Hild Imre ilyen szerintem itthon)! Szerepe alapvető és meghatározó itthon!

shyTurcsán Tamás, alias Shy elmaradhatatlan személy bármilyen start-up eseményről – Shy mindenhol ott van. 2013-ban azonban nem csak a “bulira járás” és blogírás ment neki, hanem elsőként a szerzője volt egy hiánypótló start-up könyvnek, amelyet a NIH adott ki. Majd a HVG lean könyvét is lektorálta. Továbbá nagy nehézségek árán összegründolta a Hackaton impozáns eseménysorozatát. Ezért nagyon drukkoltunk neki és gratulálunk az egész évi teljesítményéhez, fantasztikus!  (Shy blogunk társszerzője is – köszönjük a post-jait!)
Megjegyzés: Shy annyit kért, hogy vegyük ki a szavazásból, mert a Facebookon folyó vitát értelmetlennek, a haza startup közösség működéséhez méltatlannak tartja. 

Szabó Csaba és Bognár Botond 2013-ban két hiper eseményt szervezett, mindkettő a Szilícium völgyi Singularity University-hez köthető. A Summit-ra a világ vezető technológusai is ellátogattak. A nemzetközi kapcsolatok terén kifejtett szerepüket és érdemeiket nem lehet eléggé hangsúlyozni – szerintem kimagasló, amit 2013-ban hazánkért és start-up közösségünkért tettek!

arvaiÁrvai Péter, Halacsy Péter és Somlai Fischer Ádám (Prezi.com) 2012-ban kitalálták, hogy a triumvirátusnak össze kell állnia és segítenie kell a hazai közösséget és meggyőzték a Ustream-et, LogMeIn-t, hogy elindítsák a Bridge Budapestet. Előtte a Prezi aktív volt és 2012-ben segítette a közösséget (pl. Startup Underground támogatása a Ustream-mel), de a LogMeIn mindíg inaktív és paszív volt, hiába kerestük többen is a közösségből. No ezzel ez megváltozott szerencsére és a hármas, immár összefogva 2013-ban elkezdte a közösség támogatását – éljen!!! Majd Árvai Péter aktívan is részt vett a Gazella zsűrizésében (ami jobban is sikerülhetett volna), plusz a Budapest HUB-ban is aktív szerepet vállalt. (Érdekes cikk arról, hogy Péter miért csatlakozott a Gazellához: ITT. ) Plusz év végére egy szenzációs nemzetközi tech-konferenciát szerveztek STRECH néven (de sajna erről lecsúsztunk, nem tudtunk tudósítani róla + nem is hívtak minket)**, illetve egy hiánypótló könyv is megjelent róluk a Budapest Bridge szponzorálásával. Gratulálunk, ez igazán impozáns év és kiemelt segítség volt Péter és társai részéről! Ja és köszönöm, hogy spéci előadókkal segítették a márciusi Startup Undergroundot!

** UPDATE 12.28: Bocsánat, nem írtam le, de fontos, hogy a STRECH-ben nagy szerepe volt a USTREAM-nek is: mind a szervezésben, mind az előadók idecsábításában. Az ötlet Török Gábortól származott (Prezi.com), de a Ustream emberei is full mögötte voltak Felhő bácsi vezetésével. Bocsánat nekik, ha ezt a fontos dolgot kifelejtettem… egyébként egyre jobban sajnálom, h nem tudtunk ott lenni. Egyre inkább úgy tűnik, hogy hiper fontos esemény volt. Respekt érte a Preziseknek és Ustream-nek!

 

Hild-ImreVégül, de nem utolsó sorban (!) Hild Imre (iCatapult), aki 2012. óta kiemelkedő evangelistája a hazai start-up világnak és inkubációnak. Ő az, aki igazán széles körben, lényegében Kelet Közép Európában népszerűsíti a hazai inkubációt és a start-up világ fejlődését. Hátterében a Primus Capital, Jeremie-s tőkealap áll, aki támogatásával Imre létrehozta az iCatapult inkubátort, amely egyik nyertese a Gazella pályázatnak. Az iCatapult jobbára IT- és mobilos hightech start-up-okat támogat és próbál a Szilícium völgybeli és New York-beli kapcsolatok révén sikerre vinni. 2013-ban egyik főszereplője volt a NIH-által létrehozott start-up videósorozatnak. Imre a lean-metodólógia egyik hazai szellemi nagykövete is. 2013-as munkássága felbecsülhetetlen, ha az új korosztályok start-up-pá nevelését nézzük. Evangelizációja révén számos külföldi és régióbeli értesülhetett a hazai start-up szféra sikereiről. Gratulálunk Imrének és köszönjük ezt az évet!

Akiket nem tettem most a listába, de nagyon javasolnék még: Bor Gergely (Facebook közösség), az Invendorosok: Imre Zsombor és Szabó Balázs (lásd Start-up Sauna behozása), Kádas Péter (evangelizáció a Start-up Date blogban), Tar Laci (Startup Cafe blog, és kutatások), illetve kiket még? – légy szíves segítsetek és készítek egy másik szavazót… (info@suu.hu)

 

3 – A 2013. ÉV ÁLLAMI SZEMÉLYISÉGE, AKI SOKAT TETT A START-UP KÖZÖSSÉGÉRT

Képernyőfotó 2014-01-31 - 23.52.06

KoranyiLaszloNIH_NapiGazdasagKorányi László (NIH mb. elnök) lassan 8-10 éve dolgozott azon, hogy izraeli start-up mintára elindulhasson itthon a Gazella pályázat. Döbbenetes és értékelendő kitartás, amiért nagyon tiszteljük és a közösség hálával tartozik érte. Kitartását idén siker koronázta és elindult az első hazai inkubátor pályázat itthon. Ebben kimagasló szerepe volt és gratulálunk!

s10Cséfalvay Zoltán (NGM) államtitkárként összehívta a Budapest HUB kezdeményezést, amely 2013. őszre az első számú szakmai platformmá vált a hazai start-up világban! Előtte ilyen még nem volt, és ezzel itthon igazi szakmai párbeszéd indulhatott meg. Ez nem mentes a vitáktól, de ettől lehet polarizált a fejlődés.  Ugyan volt egy Runway Credo nevű kiadvány, de azóta is mindenki csak “Budapest HUB”-ként emleheti. A HUB eredményeit 2013-ban láthatjuk majd.

bng_1Böszörményi Nagy Gergely, a Design Terminal vezetőjeként 2013-ban felismerte a start-up világban rejlő energiákat és lényegében ingyen felajánlotta a start-up közösségnek, hogy rendezvényeinkre használhatjuk az intézményét. Tettével számos meghatározó eseménynek biztosított bázist (pl. Singularity, lean-események, Startup Sauna stb.), és ezzel rengeteget segített a 2013-as évben a szféránk fejlődésében! 2013-ban sokat várunk Gergőtől, aki a Budapest HUB munkacsoport egyik munkacsoport vezetőjeként Budapest start-up központtá válásán tevékenykedik! Szerintem ő lesz a 2013-as év igazi nagy “befutója” és meghatározó start-up személyisége! Figyeljétek!

 

4 – AZ ÚJ BELÉPŐK A START-UP VILÁGBA 2013-BAN

szabo_balazs_index_3402012 nagy belépőjeként Szabó Balázst és az Invendort tartottam. Be is jött a jóslatom! Balázs fantasztikus cikket írt a Forbes-nak! És társával (főnökével) Imre Zsomborral behozták a Startup Saunát, plusz a Pioneers Unplugged rendezvényt, illetve Londonban is demo day-t tartottak. De 2013-ban még több sikeres új személyiség és cég jelent meg a start-up világban. Tőlük 2014-ben is sokat várhatunk, íme a lista:

Képernyőfotó 2014-01-31 - 23.53.01

Képernyőfotó 2014-01-31 - 23.52.16

Indoklás: Valner Szabolcs fantasztikus rajtott vett 2013-ban, több eseményen is részt vett, majd inkubátorával az egyik nyertese lett a Gazellának. A Rocket Side inkubátor egyelőre csendben van, de szerintem 2014 nagy felfedezettje lesz. Ha megnézitek új programját, akkor olyan nagy nevek vannak benne, mint a Blackbox alapítója… mindezt csendben… (és anno ilyen nevekkel nem nyert a Gazellán, nem is értem).

eit climate kicÉrdemes lesz rájuk nagyon figyelni (!), ők biztosan nagy inkubátor lesznek! Végül az Európai Uniós hátterű Climate-KIC, aminek én is inkubálom a cleantech start-upjait. Zentkó László (Negos) és Kovács Zoltán (MyCorporation Incubation) vezetésével nagyon potens csapat indult meg és hamarosan olyan start-up háttér és infrastruktúra épül a vezetésükkel, amely 2014. meghatározó start-up szereplőivé teheti a Climate-et és a mögötte álló MyCo-t is. Figyeljétek őket is, meglátjátok! (Itt összeférhetetlen vagyok, lásd érdekeltségem van a MyCo-ban!)  Benkő Vilmos (AmCham elnök)  régóta oktatja a hazai vállalatvezetőket és start-up-okat, számos esemény mentora volt. Ő is erős start-up programmal jön ki 2014-ben, érdemes lesz Vilmosra is figyelni, aki a DBH támogatásával inkubátort gründolt.

5 – 2013-BAN LEGJELENTŐSEBB TETTE A HAZAI START-UP SZFÉRÁBAN: 

(Ezt nem magyarázzuk)

Képernyőfotó 2014-01-31 - 23.52.41

UPDATE 0105: Bocsánat, a Prezi.com nem 18M user-nél tart, hanem már elérte a 30M-et. Gratulálunk nekik és köszönjük a helyesbítést! (Sajnos a szavazó tábla kinti oldalán nem tudom javítani, csak itt az oldalon)

Végül, amolyan “bonus track-ként”, a hazai befektetőkre történő szavazás következik:

+1) LEGNÉPSZERŰBB HAZAI START-UP BEFEKTETŐ

(magyarázatot ismét nem adunk, illik őket ismerni és kérem javasoljatok még befektetőt akire szavazzunk!)

Képernyőfotó 2014-01-31 - 23.52.51

Kérem, szavazzatok a fentiekre és ha valakit kihagytam volna, akkor elnézést és kérem javasoljátok a kommnetben vagy itt: info@suu.hu

Szép volt a 2013! Hajrá 2014-ben is!

—-

UPDATE 12.30.:  Köszönjük a sok jelzést és elnézést kérünk, ha valakit kihagytunk! Az olvasói jelzések alapján még kérem rájuk is szavazzatok. Mindenkinek gratulálunk:

Képernyőfotó 2014-01-31 - 23.53.01

8 thoughts on “SZAVAZZ! 2013-as start-up évértékelő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .