Külföld

Mit tanácsol Branson és Musk?

Nos olyan időszerű dolgokról beszélnek, mint a ‘kis-cégek’ naggyá válása. Ami nálunk (és tudtommal még Japánban) egyelőre nem időszerű. Azért vannak jó jelek: például a napokban felkértek, hogy véleményezzem az új, 2014-20-as EU támogatási stratégiát. Klassz anyagot olvastam és a szokásossal ellentétben nem fogom gyapulni, mert NEM! Egészen jó!

Mert arra jutottam, hogy nem ártana végre ebbe a „hiper-nagy-napi-szakértésben” zajló országban (lásd a Facebook-on csak ezt látom) igenis végre a konstruktív oldalát megfogni a dolgoknak.

Egyelőre csak annyit tudtam azonosítani az új gazdaságfejlesztési stratégiában, hogy a hazai gazd-pol-ban a „kisvállalkozás”, mint szó (egyelőre) nem szerepel. Inkább (a nekem átadott) tervezetben a „KKV” szó és szinonímái jönnek elő. Javasoltam hát, hogy kezdjük el használni ezeket a szavakat: „mikrovállalkozás” és „innovatív mikrovállalkozás” (=start-up). Ezek eltérő fogalmak, előző a fűszeres kisüzlet, utóbbi a startup. Előbbit ugyanúgy kell támogatni, mert a lokális keresletre válaszol, utóbbi pedig inkább a világpiac kihívására adott „verseny-válasz” és persze ezért másképpen érdemes kezelni. (Ha érdekel Titeket később szívesen leírom szerintem miként… bocs éjjel van)

No a részletekkel nem untatok senkit, de a Musk által indított „konstruktív csata” is erre utal. Igaz a Szilícium völgy és California környékéről, ahol mellesleg éppen azon csatáznak az érintettek, hogy a kormány által építendő gyorsvasutat miként lehetne olcsóbban és jobban megvalósítani.. Tehát a konstruktív oldalát megfogva a kérdéseknek.

De hagyjuk a szöveget és íme a legizgalmasabb megállapítások és Musk / Branson tanácsai a fiatal vállalkozóknak. Szerintem kötelező olvasmány. (Forrás Google+ és Business Insider)

“Do whatever you can to foster the growth of other small companies — they’re like tadpoles. Anything that can be done to allow it to grow a little bit and sustain itself in the midst of big competition is important,” Musk said. “My advice to government at the regional or state level: shield [small companies] from big companies that will try to stamp them out. I know Richard had a battle with British Airways, thank God that worked out because Virgin is awesome.”

Branson jumped in, too:

“It’s government’s role, generally, to make sure that doesn’t happen; government doesn’t always play that role very well.”
He continued:
“In a small country like Great Britain, we’ve urged the government to set up something, instead of getting grants from government to go to university, we want grants to set up your business idea,” Branson said. “If government could do things more like that around the world, that would be good.”

Tovább olvasható ITT és a tanácsok ITT.

Hajrá! Jó éjt!

Megosztás