BlogzineKülföldKutatás

A világ 50 leginnovatívabb vállalata

Az MIT Technology Review legújabb listája elkészült

A Technology Review (TR) munkatársai az energiaipar és az anyagok, az internet és a digitális média, a számítástechnika és a kommunikáció, valamint a biogyógyszerészet és a szállítási megoldások alapján 2012-ben leginnovatívabb cégeket rangsorolta. A lista összeállításakor a magazin figyelembe vette a cégek üzleti modelljét, a technológiák alkalmazására és skálázhatóságára vonatkozó stratégiáját, valamint a technológiák piacra gyakorolt hatását. A TR először 1899-ben jelent meg; ma a világ legrégebbi technológiai szaklapja. Kiadója egy független médiavállalat, mely a Massachusetts-i Technológiai Intézet tulajdonában áll.

„A listán szereplő vállalatok mindegyike tett valami olyat az elmúlt évben, ami megerősíti a jelenlétét egy adott piacon, versenyre hívja a piaci vezetőket, vagy új piacot teremt” – jelentette ki Brian Bergstein, a TR főszerkesztő-helyettese.

A lista a várható befutók, mint például az Apple, a Google és a Samsung mellett olyan feltörekvő vállalkozásokat is tartalmaz, mint a SpaceX, a Square és a Nest.

50 leginnovatívabb

Felkerültek a listára olyan globális nagyvállalatok is, mint a GE, vagy az IBM, vagy az ABB, de ők jelentik a kisebbséget, a cégek többsége nemrég még startup volt. A GE tudósai és mérnökei nagy hagyományokkal rendelkeznek a forradalmian új anyagok kifejlesztése terén, mint például a kerámia mátrixú kompozitok, melyeket a cég 2011-ben mutatott be. A sugárhajtómű tervezésekor a hő egyenlő az erővel, így a kerámia mátrixú kompozitokból készült alkatrészek segítségével a GE mérnökei üzemanyag-takarékosabb sugárhajtóműveket és gázturbinákat tervezhetnek. Ezek az alkatrészek ugyanis a korszerű ötvözeteknél jóval magasabb hőmérsékleten, akár 2400 Fahrenheiten is működőképesek.

A kerámia mátrixú kompozitokból készült alkatrészeket előállító gépeket is a GE mérnökei tervezték. A gépek speciális tartós bevonattal vonják be a kerámiarostokat, majd ezeket szalagokká formálják, a szalagokat a kívánt formájú panelekre vágják, majd a paneleket kemencében kiégetik.

A GE munkatársai a kerámia mátrixú kompozitokból kerámia turbinaburkolatokat, égőtér-béléseket, turbinalapátokat és egyéb alkatrészeket készítenek a gázturbinákhoz és a sugárhajtóművekhez, többek között az új LEAP hajtóműhöz. A listán szereplő vállalatok közül a GE Magyarországon is végez tevékenységet, többek között turbinákat gyártanak.

„A technológia brutális iramban fejlődik” – jegyezte meg Bergstein. „Még az Apple-nek is – akit most a negyedik egymást követő évben választottunk be a listába – küzdenie kellett a bekerülésért.” Bergstein elmondása szerint a „mostani 50 vállalatból csak 15 volt tavaly is a listán”.

2012-ben a TR a GE „aeroderivatív” gázturbináit ismerte el „kulcsfontosságú innovációként” a „rugalmas és hatékony földgázüzemű erőművek építésében”. A turbinák módosított sugárhajtóművek segítségével termelnek áramot. Hideg állapotból mindössze 10 perc alatt érik el maximális teljesítményüket. Ezen tulajdonságuknak köszönhetően ideális választást jelentenek a közművállalatok számára, akik az elektromos hálózatra a megújuló energiaforrásokat is rá kívánják kapcsolni, és szélcsend esetén gyorsan pótolni akarják az elveszett szélenergiát.

 

Megosztás