KülföldStartupok

London vs Budapest – miben más a szigetország?

A londoni Startup Weekend tapasztalatairól Terray Tamás írt számunkra beszámolót, amit a hajtás után olvashattok.

Még a nyáron részt vettünk a londoni startup weekenden (juli 12 – 14), és Csaba kérésére leírom hogy láttam az ottani eseményt. A kinti és a hazai esemény közötti különbségek kicsiben segíthetnek megérteni, hogy mennyire hasonlít a hazai startup szcéna a Londonira, amit Európában sokan a legerősebbnek tartanak.

1_nUnV1KNSFerlKO1JUpTUrSfJa-cZot34oR3uQ

Az eseményre azért mentem ki mert a cégünk (iMind.eu) startupokra koncentrál, elsősorban Nyugat-Európaiakra és ezért nem árt a mindennapi körülményeket így, kicsiben gyakorolni. Ráadásul mindig viccesek ezek az események, az itthoniakra is el szoktunk menni ha tudunk. Kint furcsa felállásban is dolgoztunk, én és Jinx barátunk a helyszínen, kollégám Kovács Péter pedig itthonról csatlakozott, hogy a távmunkát is teszteljük.

Program

Ha valaki nem ismerné, akkor ide kattintva megismerheti ezeknek az eseményeknek a kronologiáját. Tömören: 54 óra alatt kell egy kis céget összerakni, a valóságban ez persze minimális dolgokra elég, de bele lehet kostólni a csapatéptés, a piackutatás, ötlet validálás, marketing, branding és fejlesztés problémáiba.


1

A helyszínen mentorok segítik a munkát, vasárnap délután pedig egy zsűri előtt kell prezentálni, akik kiértékelik a csapatokat és győztest is hirdetnek. A program teljesen ugyanaz minden országban, még a bemelegítő gyakorlat is ugyanaz volt, véletlenszerű szavakból kellett párat kiválasztani és azok felhasználásával előadni egy startup ötletet.

Helyszín

Én itthon a Colabs startup weekendjeit ismerem, Londonban a Google Campus adott helyet a kezdeményezésnek. A hely nagyobb a Colabsnál, több vicces dolog van az előtérben, lehet grillezni egy teraszon és egy fülkéből egyből fel lehet tölteni egy video üzenetet a youtube-ra, szóval nagyon szórakoztató és impresszív az egész.


1kyrS_ivp-5AuLSvH2K12FG4ZXxlOsh8jMOlhvQ
Kép forrása: eoffice

 Ennek ellenére, vagy pont ezért munkára talán kevésbé alkalmas mint ismerkedésre azok szerint akiket én kérdeztem, a Colabs ebben jobbnak tűnik.

Beugró

Ezt egyszerű összehasonlítani. A budapesti eseményre 7900 Ft-ért vettük a belépőt, a kintire az early bird belépők is 22.000 Ft volt, a normál pedig 37.000. A szállás és az utazás is olcsóbb persze ha az ember Budapesten belül mozog.

Levezetés, mentorok

A londoni hangulat néha talán jobb, vagy legalábbis hangosabb volt, mint Budapesten, de ez nem azért van, mert a mi Bakó Zsoltunk ne lenne elég jó showman (az :), sokkal inkább azért mert a kinti közönség sokkal felszabadultabb.

Az egyetlen technikai jellegű apróság dolog ami nagyon tetszett kint, és itthon nem volt, az hogy mindenki annak megfelelő színű pólót kapott amilyen a háttere (fejlesztő, UX, egyéb). Ez nagyban gyorsította a csapatok felállását.


1G0apr0mMkE5CQcwuH_ngQQQ-VGvpwHVBGcR9
A kinti mentorok és a zsűri nagyon szimpatikusak voltak, és komoly helyekről jöttek, de a mi csapatunknak pont nem mondtak semmilyen eget rengetőt, nekem ez nem hozott többet mint a hazai élmény.

Pizza

Ebben alapvető és könnyen értékelhető különbség van a két hely között, mert a hazai vastag pizza helyett itt vékony tésztás volt, ami egyébként nekem jobban is ízlett :)

1b3YC5nfWnnwtC_LYMFE2RD3fPSBfFnjrUiK7A kinti eseményt több ételszállító cég is támogatta, így könnyebb dolga volt a szervezőknek. Érdekes, hogy a hangulatot itt is segítettek sörrel és borral oldani, lehet, hogy ez is benne van a franchise leírásában?

Közönség, hangulat

A pizza mellett ez volt a másik látványos különbség. Egyrészt többen voltak, de ez a város és a startup közösség mérete miatt nem annyira meglepő. Az viszont szembetűnő, hogy az a nyitottság, extrovertáltság és közvetlenség ami nekünk sokszor még inkább szerep, mint természetes hozzáállás mennyivel jobban illik egy ilyen témához, mint a sírvamulatamagyar :)

1NxuULmf4JLnkjEjiMX7-DgXRq5tPuOWAQBOcA csodálatosan gátlástalan közönségre talán jellemző, hogy egy másik eseményen felment a fél perces, meséld el az ötleted szekcióban egy srác, konkrétan egy nagyobb élelmiszer lánc munkaruhájában és elmondta, hogy földrengések és hurrikánok megelőzése érdekli, ezen dolgozna valakivel, és ezen senki sem akadt fenn.

Ötletek

Engem meglepett, hogy az ötleteknek csak a számában volt különbség, érettségükben nem igazán. Pénteken a kb 100 emberből 25-30-an is elmondták az ötletüket, de a legtöbb esetben nem éreztem, hogy valós problémát oldanak meg és hogy lenne rájuk fizetőképes kereslet.

1_3jWZWEA3RfbAKyCkEkldbAAm9OlTfuKxqQlEz a benyomás sokkal jobb volt vasárnap, amikor mindenki megmutatta, meddig jutott a projektekkel, ekkor már sokkal meggyőzőbb volt a felhozatal. Azt az ötletet, amit mi vittünk sajnos nem szavazták be a megvalósítandók közé, talán mert elsőként pitcheltünk, vagy talán mert nem volt elég egyszerű az üzenet. Érdekes módon végül egy nagyon hasonló ötlet nyert a versenyen.

A mi csapatunk

Mi is pitch-eltünk egy 3d nyomtatással kapcsolatos ötletet, de nem szavazták be sajnos a megvalósítandó projektek közé. Végül a petpals csapathoz csatlakozunk, akik azon gondolkoztak, hogy válhatnának kisállat tulajdonossá olyanok is, akik a saját környezetkükben ezt nem tudják megoldani.

1CFh6Y4b5t8g6HaEciwBHXt4Xi0FeYSjppcnv

A szolgáltatás olyanoknak lehet érdekes, akik kis lakásban, vagy másokkal együtt laknak (Londonban ez nem ritka), vagy ahol a családban valaki egyszerűen allergiás az állat szőrére. Ilyen emberek gyakran követnek facebookon, twitteren sőt ustreamen ismerős vagy híres állatokat, bármennyire perverzen is hangzik ez a társadalom egészséges felének :) Ezt a kötődést lehetett volna magasabb szintre emelni, ha ezek a lelkes emberek valamilyen szinten, távolról tulajdonosává is válhatnának az állatoknak.

 Az ötlet maga életképes lehet egy metropoliszban, de a megvalósítás során nem sikerült fókuszáltan jó választ adni egy csomó kérdésre, így szerintem és a zsűri szerint sem volt igazán meggyőző a prezentációnk. Az mindenesetre mellettünk szólt, hogy mi jutottunk a legmesszebb a megvalósításban, a wireframe-ek mellett egy működő kis appot is összerakott az otthonról becsatlakozó Kovács Péter (Szotyi) kollégám. Erős idegzetű macska rajongók itt meg is nézhetik.

1-j5Ww2vt_N-gQMQpPeDH55eHNkfhxiOPnTdCrAEgyébként meggyőződésem, hogy nyertünk volna, ha a csapathoz kabala szerepkörben csatlakozik Vince István UX szakértő barátunk, aki kb minden ilyen versenyt megnyert amin elindult, de sajnos őt nem mozgatták a virtuális macskák.

Győztesek

A rengeteg csapatból végül négy kapott díjat, a miénk – szerintem megérdemelten – nem :)

1Pvs-H0ku77xL9O_OIesU0aRKknQRDewHGFgH

4. helyezett, különdíjas: PiPi

Digital Content Creation Framework for the CG Commercial Industry pipi.io

Ők kis filmstúdióknak szeretnének megoldást szállítani, ami lefedi az egész film gyártási folyamatot. Szerintük ez a nagy stúdiókban jól működik, a kicsikben viszont nem, mert saját megoldásra nincs pénzük, így kevésbé hatékonyan dolgoznak. Nagyon szimpatikusak voltak és azon kevés csapat egyike volt, ahol volt domain specifikus tudás, mert a srác egy ilyen stúdióknak dolgozik, így nekem ők voltak a kedvenceim.

3. helyezett: Tech Amigo

Hola! Learn languages peer-to-peer from native speakers teachamigo.com

Az az elképzelésük, hogy olcsóbban és hatékonyabban lehetne anyanyelvi tanároktól tanulni, ha ebbe amatőrök tanárokat is be lehetne vonni és ha az órák a neten történnének. Beregisztrálhatna egy angol egyetemista és kereshetne egy kis pénzt azzal, hogy beszélget nyelvtanulókkal. Nekem szimpatikus volt, de volt aki azt mondta, hogy ilyen megoldások már léteznek és nem robbantak be.

2. helyezett: e-receipt

Getting rid of paper receipts one receipt at a time. TechCity, London, UK · e-receipt.co

Itt teljesen eltért a véleményem a zsűriétől. A prezentációjuk nagyon meggyőző volt, arra épült, hogy milyen idegesítő papír számlákkal vacakolni, és milyen sok fát kell emiatt kivágni pedig minden működhetne olyan flottul mint egy apple boltban, ahol elektronikus számlát kap az ember emailben. Ha elektronikus lenne a rendszer, akkor könnyebben lehetne extra funkciókat hozzáadni az ügyfél és a kiállító oldalán is.


1h8dDLWDmurwKw9L0V4a0nrSKzOD9qhz0ODuI9A

Értem, hogy milyen jó lenne ha nem veszteném el az összes számlát, ahogy szoktam, és azt is milyen boldog lenne egy bolt, ha pontosabban tudná hol, miket szokott vásárolni a vásárlója, mert be tudná azonosítani a számla címzésének azonosítójával. Ez elsőre jól hangzik, másodikra viszont kevésbé. Vásárlóként nem adnám meg mindenkinek az boltnak az elérhetőségeim, sem egy központi entitásnak, mert nem szeretném ha még egy profil épülne rólam, elég ha a mobil és internet szolgáltatóm, az állam, a google, a facebook, a twitter, a mastercard és még páran mindent tudnak rólam :) Ez még a kisebbik baj, mert az emberek kevésbé aggodalmaskodnak ezen, de ki az a számla kiállító, aki önként átadja a legértékesebb adatait – ki mikor, pontosan mennyiért, milyen engedménnyel és mit vett – egy új harmadik félnek, aki ebből a világ legjobb adatbázisát építi majd fel? Lehet, persze, hogy a zsűri vagy a csapat tudja ezekre a választ, de nekem ez az értékelésből nem derült ki.

1. helyezett: Make Something

Make Something is an iPad application for creating 3D models incredibly quickly and having them manufactured and delivered to you.

makesth

Video: http://youtu.be/L_e_KAsyXVA

A zsűri kiemelte, hogy itt az ötlet, a megvalósítás és a trendekbe illeszkedés is mind a helyén volt és ezért egyhangúan nyertek. Az ötlet tényleg nagyon időszerű: tervezz egyszerű tárgyakat a tableteden az appjuk segítségével és nyomtasd ki ugyanonnan. A rendszer megkeresi a hozzád legközelebbi alkalmas szerződött partnert, aki kinyomtatja a tárgyat neked a 3d nyomtatóján. Itt tényleg megvan az értelmes kereslet, és 2014-re még nagyobb iramban jönnek majd az olcsóbb nyomtatók. Az egyetlen pont ahol bukhat az egész, ha nem sikerül olyan felhasználói felületet összerakni, ami viszonylag egyszerű, mégis megad annyi szabadságot, hogy értelmes tárgyakat lehessen benne tervezni. Még a prezentáció is vicces volt, szétosztottak egy csomó gyurmát és megmondták, hogy különleges díjat kap, aki a legszebb tárgyat rakja össze a prezentáció alatt. A díj végül a többi közepesen ronda gyurma figura volt :)

Összegzés

Volt pár dolog, ami jobb volt a londoni eseményen mint a hazain. A közönség nyitottságán csak lassan fogunk változtatni, ez olyan kulturális elem, mint a vastag tésztás pizza :) Ami fontos lenne, hogy a hazai eseményekre jó lenne több nemzetközi mentort, zsűri tagot és résztvevőt elhozni.

1ujIIpA7gukCAPYSDVOhnSLQt0fNWWfykrDI0Kép forrása: orlando sw

 Összességében ha “csak” tanulni akarsz a startupokról, akkor azt a Colabs-ben a következő startup weekenden is könnyen megteheted. Ha nemzetközi csapatokkal, mentorokkal és kulturával akarsz találkozni, akkor érdemes más városokba is elnézni. Mindkét esetben nagyon jól fogsz szórakozni :)

 

(Ha pedig dolgozol már egy ötleteden, és fejlesztőket keresel vagy csak kíváncsi vagy szerintünk hol lesznek a technikai nehézségek a projektben, dobj nekünk egy emailt, nagyon gyakorlottan írunk alá NDA-kat :) Ha csak kíváncsi vagy miket fejlesztünk, itt tudsz követni minket)

Megosztás