Riportok

Imagine Cup – a legjobb ötletek

Ígértem, hogy folytatom a beszámolómat a Microsoft Imagine Cup diákversenyéről, amelyről júliusban tudósítottam, Szentpétervárról. Nos a legmeglepőbb diák innovációkat válogattam ki, amelyek inspirálhatnak mindannyiunkat. (lásd 1. rész ITT)

A MAGYAR CSAPAT NYELVTANULÓ ÖTLETE

Microsoft IC LearnInvisible
Bodor Adri, a Plan B Lab vezetője a magyar díj elnyerésekor

Mikor startup-ok keresnek meg ötleteikkel, akkor feltűnő, hogy a fiatalabbak gyakran „elszállt” ötletekkel jönnek. Az idősebbek (30-40 évesek) pedig inkább a tapasztalataikra építenek és kevésbé mernek elszállni. De néha éppen az ilyen „elszállt” ötletek adnak igazán inspiratív és elgondolkoztató perspektívát. Az Imagine Cup-on is ilyen „generációs” érzésem volt. Amellett, hogy csaknem 71 országból voltak jelen fiatalok, érezni lehetett, hogy az ötletek még nem annyira földhöz ragadtak és üzletileg megalapozottak. Például a magyar csapat egy játékos nyelvtanulási ötlettel jött, amely olyan, mint a „lekaparós” sorsjegy. A LearnInvisible mobil applikáció megjelenít neked egy képet és utána találd ki a szót, ha nem megy, akkor kapargass. Ez olyasmi, mintha egy üzleti megbeszélésen, ha nem értik egymást a felek, hirtelen bábozásra vagy mutogatásra váltanának! Vicces és elvont a példa, de miért ne működne? Ha nem értjük egymást, akkor keressünk más nyelvet, mutogassunk, rajzoljunk! Ha nehezen megy a nyelvtanulás és unalmas, akkor tegyük játékossá és ábrákat mutogassunk, játszunk az ábrákkal – és észre sem vesszük, megtanultunk rengeteg elsőre unalmasnak tűnő szót! Ugye milyen egyszerű! Szerintem próbáljátok ki a magyar diákcsapat pályázó ötletét ITT.

FIATALOK AZ IDŐSEKÉRT 

omnihearingsolutionAztán itt az egyik nyertes csapat, akik a „Világpolgárság” kategóriában lettek 2. helyezettek és 10.000 dollárt nyertek a Microsofttól. A taiwan-i Omni-Hearing Solutions csapat ezt a kevésbé ismert társadalmi problémát próbál megoldani applikációjával  (legalábbis ezt írják az oldalukon): „We hate to see that friends and family are forced to either yell at them in order to get the message across or stop talking to them. (…) Soon it was a decision of whether to not talk to out grandparents again, and we decided that we are not ready to face that yet. The existing hearing aids cannot solve our problem, so we thought to ourselves, we might as well be the solution we so long for.” – Szóval a hallás problémákra keresik a megoldást és íme izgalmas videójuk, amiben még az is izgalmas számomra, hogy ahogy az idősebb embereken próbálnak segíteni: VIDEO ITT

Íme néhány csapat az Imagine Cup döntősök kiállításáról (showcase)
Íme néhány csapat az Imagine Cup döntősök kiállításáról (showcase)
A kínai diákok egy teljes háztartási víz-megtakarító prototípust hoztak (3 díjat el is hoztak vele).
A kínai diákok egy teljes háztartási víz-megtakarító prototípust hoztak (3 díjat el is hoztak vele).
A mobilok okozta halláskárosodás elleni applikáció.
A mobilok okozta halláskárosodás elleni applikáció.

 

ÚJ OKOS SZEMÜVEG MICROSOFT-PLATFORMON 

ichumA Sri Lanka-i diákok videószemüvegéről ugyanakkor nehéz volt elhinni, hogy azt huszonévesek készítették (video ITT – fantasztikus, nézzétek meg!). Maga az ötlet egyszerű: egy olyan videószemüveget csinálni, ami felismeri azokat a tereptárgyakat, amelyek mellett elhaladunk és ezekről adatokat hív le a Windows 8-on futó eszközről. Az i-Chum nagyon kiforrott és profi innovációnak tűnt (gyanúsan az..) és el is vitte a Samsung díját (nem csodálom!). Nézzétek meg a videót és, hogy mennyire klassz design-ú és progresszív maga a diákok által megalkotott termék. Meglepő így látni, hogy ázsiai diákok akár ilyen egyszerű alapötletre, milyen profi terméket (gondolom prototípus) képesek létrehozni…

smart glassÉs itt most érdekességként mellé teszem a magyar videószemüveg tervét, amellyel több évvel megelőzték a Google Glass ötletét, de 212 milliós K+F támogatás ellénére máig nem sikerült igazi piaci áttörést felmutatni. Lehet érdemes lenne nekik is megnézni a taiwani diákok ötletét és elgondolkozni azon, hogy talán nem maga a szemüveg (mint hardver) a lényeges, hanem az, hogy melyik operációs rendszerre, smart hálózatra illeszkedik és azon milyen szolgáltatásokat képes adni. Szerintem erről a technológiai kihívás fogja hamarosan elárasztani a világsajtót és hemzsegni fognak az ilyen szemüvegek és applikációk. (lásd hamarosan kapható lesz a Google Glass! de mégsem a BestBuy-ban…)

Tömeg a zárónapi kiállításon, ahol minden döntős prezentálhatott.
Tömeg a zárónapi kiállításon, ahol minden döntős prezentálhatott.

 

A kínai diákok így örültek a 3 elnyert díjnak.
A kínai diákok így örültek a 3 elnyert díjnak.

HEALTH IMPACT ÖTLETEK
matibuAztán volt itt néhány meglepő ötlet egészségügyi témában. Például elég extréme ötletnek tűnik a Matibu malária azonosító megoldás, amely képes egy mobilos applikáció révén kiszűrni a malária gyanús betegeket… nekem ez kissé sántít, de ki tudja az Ugandából érkező csapatnak ez vélhetően nagyon kihívás és életbe vágó ügy, mint nekünk, akik nem félnek a maláriától.

Majd itt van a portugál „For Better World” project, amely az egyik 50 ezer dolláros fődíjat kapta és, amely révén a vércsoportunk megállapítása válik egyezerűbbé. Talán ebben a témában legérdekesebb ötlet volt a lengyel diákok kábítószer tesztelő alkalmazása, a Moder Drug Test. Ez a Windows Phone segítségével és a szemvizsgálat segítségével azonosítja a kábítószer függőket. Talán fájdalom mentes és a fiataloknak egyszerűen, gyorsan alkalmazható megoldás, amelynek akár a prevencióban is nagy szerepe lehet. Okos ötletek és mindegyiknek a társadalmi hasznossága is könnyen azonosítható. Örülnék, ha bármelyik a gyakorlatban is elterjedne.

modern-drug-test-screenshots-685x342

FÁRADTSÁG ELLEN

Aggódtatok már azért, mert túl sokat ültetek a számítógép előtt? Hát persze! A kanadai diákcsapat SANO elnevezésű applikációja figyeli az egyes testrészeink aktivitását és riadóztat minket, amennyiben szükségünk van a mozgásra és fel kell állnunk a számítógép elől. Íme a virtuális egészség-védő szoftver: video ITT. Azt hiszem én is „alert”-et kaptam és be kell fejeznem a cikket – indulás a szabadba! Ti is vegyetek levegőt és álljatok fel a számítógép mellől, majd utána kezdjetek el gondolkodni a Microsoft-verseny ihlette ötleteken!

——

A tudósítás 1. része ITT OLVASHATÓ.

Megosztás