Blogzine

Mostantól bárki kiegészítheti a Google Térképet

Google Map Maker-ben néhány kattintással felteheti a Térképre a városában újonnan épült körforgalmat, bicikli utat, az eldugott strandokat, a kedvenc éttermét, szórakozóhelyét, fodrászát, cipészét, de azt is jelezheti, ha egyirányúvá tettek egy utcát, ezek a javasolt változtatások pedig a Google Térkép részévé válnak.

A Google Térkép szerkeszthető felületén, a google.com/mapmaker oldalon helyismeretére támaszkodva bárki kérheti a térkép kiegészítését vagy pontosítását, ezeket a javaslatokat pedig a többi térképkészítő is értékeli. Azt követően, hogy a Google térképészeti szakértői csapata is jóváhagyja a javasolt módosításokat, a Google Térképen, annak mobiltelefonos változatán, és a Google Föld-ben is mindenki számára láthatóvá válnak az új részletek.

google térkép

Korábban a Google Map Maker-t első sorban arra használták, hogy a világtól elzárt, kevéssé feltérképezett országokról, tájakról is modern, hozzáférhető, online térképet készítsenek. Nagyrészt az ott élők készítették el így Pakisztán és Észak-Korea térképét (bemutató videó a Google Map Maker-ről,  és time lapse videó apakisztáni úthálózat és város szintű térkép alakulásáról, ahogy a helyi közösségek a Google Map Maker-ben megrajzolták azokat).

Ma már, a gyorsan változó, fejlett városokban a térkép frissítésében, gazdagításában tölt be fontos szerepet a Google Map Maker.

A Google Térképet a világon havonta 1 milliárdan használják. Minden egyes nap több tízezer módosítást, frissítést hajtanak végre a Google Térképen.

Így fejlődött Magyarország Google Térképe az elmúlt években

Az elmúlt két évben a Magyarországot bemutató Google Térkép látványos fejlődésen ment át. 2011 eleje óta élőben mutatja, milyen az ország útjain a forgalom. Néhány hónappal később elindult a Budapesten utazók életét megkönnyítő tömegközlekedési útvonaltervező is. 2011 nyara óta pedig már ingyenes magyar nyelvű hangos navigáció segíti az autósokat, gyalogosokat.

A Google Térkép fejlesztéséért – hogy pontosabb, részletesebb és okosabb térkép legyen elérhető Magyarországról – a Google autói 2011-től kezdődően bejárták az országot, illetve beszereztek minden hozzáférhető térképet, műholdképet. Az akkori munka eredményeképp 2012 végén minden eddiginél részletgazdagabb és okosabb térkép vált elérhetővé Magyarországról. 2013 áprilisában pedig Magyarország is bekerült a Street View-ba, így a hazai falvak és városok is virtuális sétára hívják az ország és a világ internetezőit.

 

Megosztás