Blogzine

Kettős kihívás: magyar diákok forradalmasítják az energiafelhasználást

Elérhető és fenntartható megoldás az otthonok energiafelhasználásának csökkentésére, költséghatékony „szereld magad” napelem, a biogáz technológiai problémáinak minimalizálása – környezeti és üzleti szempontból is ígéretes projektek kerültek az ExxonMobil által kiírt innovációs pályázat, a The Dual Challenge díjazottjai közé. A rangos seregszemle győztese az utóbbi kutatást végző Be Primitive formáció lett.
A gazdasági fejlődés és a klímavédelem, a felelős és tiszta energiafelhasználás, a hagyományos és a megújuló energiaforrások összehangolása volt a témája a világ vezető energiavállalata, az ExxonMobil, magyarországi innovációs diákpályázatának. A „The Dual Challenge” pályázat legfőbb célja az újító ötletek inspirálásán túl a társadalmi párbeszéd ösztönzése az energiaátmenet és az éghajlatvédelem kérdéskörében. Az energetikai innovációkról és az átmenet kihívásairól szóló eszmecserének világszerte egyre fontosabb résztvevői a friss gondolataikkal új perspektívákat nyitó diákok. A tét hatalmas: a következő két évtizedben becslések szerint 25 százalékkal emelkedik a világ energiaigénye, amelynek biztosításához tiszta és megfizethető energiatermelési megoldásokra van szükség.

A biogáz-felhasználás műszaki problémáival foglalkozott Amir Shabrin projektje, amelyet a zsűri a legjobbnak tartott a beérkezett pályaművek közül. A biogázt az egyik legzöldebb energiaforrásnak tartják a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó szakemberek. A csapat a gáz égése során keletkező égéstermékek problémáját vizsgálta, ezek ugyanis olyan műszaki meghibásodásokhoz vezethetnek, amelyek csökkentik a biogáz-használat megbízhatóságát, és növelik a költségeket. Hasonló irányú kutatás egyébként az ExxonMobil berkein belül is zajlik – különös tekintettel a berendezések kenőanyagára, ahol a vállalatnak igen innovatív megoldásai vannak -; ez azt jelzi, hogy a diákok a technológiai élvonalat vették célba tudományos munkájukkal.

Miként lehet a napelemek használatát egyre több ember számára elérhetővé tenni megtérülő beruházásként, a telepítés feladatait leegyszerűsítve? Erre a kérdésre kereste a választ Berzsák Bulcsú és Nagy Felícián innovációja, amelyet a zsűri a második helyre sorolt. A dilemma a diákok szerint különösen aktuális a közép-európai országokban, hiszen a mi klimatikus viszonyaink között a napsütéses órák száma és a napfény beesési szöge korlátozza a napenergia használatát. A győri diákok pályázatukban hordozható, könnyen és rugalmasan telepíthető, az energia tárolását is lehetővé tévő, okos eszközökkel monitorozható rendszerként álmodták meg a napelemes energiatermelést.

Gyűjtsünk össze minden szóba jöhető technológiát és körülményt egyetlen modellben, és ezzel segítsünk a háztartásoknak, hogy a leghatékonyabban tudják csökkenteni az energiafelhasználásukat – Mázsi Máté harmadik helyezett pályázata egy ilyen rendkívül összetett, de nagy társadalmi hasznosságú rendszer megalkotására törekedett. A fiatal szakember modellje egy adott fogyasztási hely energiafelhasználási adatai, a helyi áramelszámolás sajátosságai és az elérhető technológiák alapján képes meghatározni, hogy napelemekkel, led-es világítással, hőszivattyúval, akkumulátoros áramtárolással vagy más eszközök révén válhat leginkább energiahatékonnyá egy háztartás.

„A felkészültségről, kreativitásról és innovatív gondolkodásról tanúskodó pályaművek olyan megoldásokat eredményezhetnek, amelyek egyszerre járulnak hozzá a környezet megóvásához és az életminőség javításához. Az ExxonMobil számára az energiafelhasználásáról és az energia előállításáról szóló gondolatcsere éppolyan fontos, mint az egyre tisztább energianyerést szolgáló műszaki innováció” – mondta a „The Dual Challenge” pályázat kapcsán Jeroen Kirschbaum, az ExxonMobil magyarországi központjának ügyvezető igazgatója.

A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri értékelte dr. Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese vezetésével. A testület tagjai a különböző iparági szervezetek képviselői mellett az ExxonMobil szakértői voltak. A verseny fővédnökségét Gulyás Tibor, az Innovációs- és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára – nemrég még maga is egyetemista – vállalta, részvételével is jelezve az energiaátmenetről folytatott párbeszéd társadalmi súlyát és fontosságát.

Megosztás