Elkészült az NNG új infotainment rendszere

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával zárult le az NNG Kft. legújabb kutatás-fejlesztési projektje. Ennek során, az autók fedélzeti szórakoztató és információs központjához (infotainment system) kapcsolódóan, egy egyedülálló szoftvermotor és az annak megtervezéséhez szükséges keretrendszer jött létre.

Az NNG több mint egy évtizede fejlődő K+F kapacitásának és korábbi komplex fejlesztési projektjeinek köszönhetően nyerte el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs alap támogatását. Az együttműködés keretében olyan platform-független szoftvermotor (UX Engine) készült el, amely az autók fedélzeti szórakoztató és információs központjának összehangolásával maximalizálja a felhasználói élményt és a vezetés biztonságát. A projekt keretében, a szoftvermotor megalkotása mellett, az ennek megtervezéséhez szükséges teljes körű (prototípusgyártástól a gyártásba viteléig tartó) keretrendszert is kialakította a cég.

Az elkészült prototípus az összes jelenleg elterjedt beágyazott (QNX, Linux, Windows, Android, iOS) és asztali platformot (Windows, OS, X) támogatja, valamint natív HTML5 webes környezettel is kompatibilis. Egyik legfontosabb újszerű tulajdonsága az, ahogy megoldja az információmegosztás testre szabását és dinamikus elosztását. Nem csak egy kijelzőn helyezi el ugyanis a kívánt információt és esetleg a beviteli kontrollokat, hanem különböző terek (I/O eszközök) között is eloszthatja azt (pl. az információ egy részét hang, más részét grafikai formában közli a felhasználóval, míg az érintőképernyő mellett hardveres kontrol és hangfelismerés által is vezérelhető.) A rendszer biztosítja, hogy minden, a gépkocsiba beépített és oda bevitt I/O eszköz (pl. telefon, okosszemüveg, stb.) és szolgáltatás (pl. navigáció) az autóba épített infotainment felhasználói élmény szerves részét képzi. A szoftvermotor kezeli és irányítja az autóban található kijelzőket és a jelenleg használt, valamint a még csak fejlesztési, vagy koncepcionális fázisban lévő vizuális audio és tapintáson alapuló input/output (I/O) eszközöket. A koncepció innovációja továbbá, hogy a rendszerhez csatlakozó infotainment eszközöket absztrakt módon kezeli, így a felhasználói előnyökön túl az autógyártók (OEM-ek) számára is különleges a termék. Az absztrakt megközelítés ugyanis az OEM-ek beszállítói láncait alapvetően fogja átalakítani, mivel az infotainment rendszer egyes elemei könnyen cserélhetővé válnak. A világszintű újdonságnak köszönhetően a fejlesztés hosszú távon is meghatározhatja az autóipari infotainment rendszerek fejlődési irányát.

A projekt által a hazai székhelyű NNG és Magyarország a fedélzeti infotainment rendszerek meghatározó fejlesztési központjává válhat, miközben a felhasználók számára a fejlesztés növeli a vezetés és az utazás élményét, és egyúttal biztonságosabbá is teszi az utazást.

A KFI_16-1-2016-0217 számú, „Világszinten egyedi felhasználói élményt nyújtó, a jövőbeli autóipari trendeknek megfelelő komplex, integrált, multimodális fedélzeti szórakoztató és információs központ szoftvermotorjának és keretrendszerének kutatás-fejlesztése” című projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított 499 202 728 Forint támogatással, a Vállalati KFI_16 Program pályázati program finanszírozásában valósult meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .