Hazai pályaKutatás

Élő 3D-s modellezés

Budapesti fejlesztők forradalmasíthatják a valós 3D-s tartalmak előállítását.Ma már százezer forintnál olcsóbb kijelzők is képesek térbeli képet megjeleníteni, és az olcsóbb digitális kamerák vagy akár webkamerákból kettőt felhasználva rögzíthető 3D-s fénykép vagy videó. E technológiák mögött azonban nincs valódi 3D tartalom, csupán az emberi szem és agy számára keltenek olyan érzetet, mintha a tárgyaknak mélységük lenne. Az MTA SZTAKI fejlesztői által létrehozott infrastruktúra túllép a meglévő technológia korlátain, mivel mozgó tárgyak valós térbeli modelljét képes megalkotni. A módszer érdekessége, hogy a filmiparban széles körben használt digitális mozgásrögzítés technikájával szemben nem igényel testre csatlakoztatott markereket, mivel több nézőpontból rögzített videofelvételek alapján készíti el testek teljes térbeli modelljét. Így a tárgyak rendkívül részletes 3D reprodukcióját képes létrehozni – ami legfontosabb: valós időben.

Az emberi mozgások kiértékelése mellett a rendszer tudományos kísérletekre és különféle alkalmazások előkészítésére is használható. Az emberi mozgások – tánc, sport, sétálás – kiértékelésekor a technológia képes a mozgó részeket egymástól különválasztani, az egyes mozgásokat elemezni, továbbá különféle mozgásparamétereket kiszámítani. A szórakoztatóiparban ez fontos lehet a csak a mozgásunkkal irányítható játékoknál, de a gyógyászatban is fontos szerep juthat a megoldásnak. Utógondozásban részt vevő betegek mozgásából a gyógyulás folyamatát automatikusan ki lehet értékelni, ezáltal új gyógymódokat lehet tervezni például a kutatók szerint.

A fejlesztés további célja, hogy a rekonstruáló szoftver segítségével a felvett mozgás akár másik modellre is átvihető legyen, ami a játékipar szempontjából lehet szerencsés. Ha már egy hírességet vagy valós szereplőt szeretnének beemelni a virtuális valóságba, akkor nem kell az emberi szemnek hamar hamiskásnak tűnő modellekkel dolgozni, hanem az élő személy 3D-s leképezését lehet használni. A telekommunikációban a videotelfonálást lehetne az eszközzel térbelivé tenni, hiszen élőben látható lenne a térbeli képe is a beszélgetőtársnak – persze ehhez ez akkor lenne az igazi, ha az eszköz beépíthető lenne a mobilunkba.

Megosztás