BlogzineHazai pályaRiportok

A JEREMIE Program részletei

A Jeremie Program tavalyi eredményeinek hivatalos elemzését az alábbiakban tesszük közzé. Amit tudni akarsz Jeremie-ről, de eddig nem merted megkérdezni…

Az Európai Unió Tanácsa a megnövekedett gazdasági, társadalmi és területi egyenlőtlenségek mérséklése céljából erősíteni kívánja a konvergenciát, a versenyképességet és a foglalkoztatást célzó intézkedéseket az egész Közösségben. A 2007–2013-as időszakban az Európai Bizottság kezdeményezésére a strukturális alapok egy részét a tagországok pénzügyi programokra fordíthatják, amelyek keretében visszatérítendő jellegű finanszírozási támogatások kerülnek meghirdetésre. A szóban forgó kezdeményezések egyik formája JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises) Program néven ismert.

A magyar állam a fent leírt finanszírozási programok kidolgozására és működtetésére önálló, PSZÁF-engedéllyel rendelkező pénzügyi vállalkozást hozott létre 2007-ben: Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. (MV Zrt.) 2 milliárd Ft saját tőkéjű, 100%-ban állami tulajdonban álló társaság, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) csoport tagja, az irányító hatósági feladatokat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) látja el.

Az MV Zrt. feladata, hogy visszatérítendő jellegű uniós támogatásokat közvetítsen a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, ezek célja a KKV-k számára nyújtott hitelállomány növelése, a KKV-k hitelfelvételi lehetőségeinek javítása, valamint a befektetett kockázati tőke volumennövekedése.


A programokra allokált forrás összesen mintegy 230 milliárd forint.

A 2007-es alapítás óta az MV Zrt. az alábbi programcsoportokat hirdette meg.

  1. Refinanszírozott hitelprogramok (Új Széchenyi Hitel, Kombinált Mikrohitel, Új Széchenyi KKV Hitel)
  2. Kezességvállalási/hitelgarancia programok
  3. Kockázati tőke program  (Minket ez érdekel persze!)

„Ugrásszerű növekedést tapasztaltunk a KKV-knak kihelyezett tőke össz volumenében ezért mindhárom programcsoport esetében sikeresnek könyvelhetjük el a mögöttünk álló évet” – szögezte le Vingelman József, az MV Zrt. vezérigazgatója.

Egyre népszerűbbek a refinanszírozott hitelprogramok, a kezességvállalás és a hitelgarancia típusú eszközök konstrukciói.

A refinanszírozott hitelprogramok között a legjelentősebb – több mint 33 milliárd Ft kihelyezés állománnyal – az „Új Széchenyi Hitel Program”, amely maximum 50 millió forint összegű, maximum 9%-os éves kamattal és 10 éves futamidővel rendelkező beruházási és beruházáshoz, tevékenységbővítéshez kapcsolódó forgóeszközhitelek felvételét teszi lehetővé mikro- és kisvállalkozások számára. Az Új Széchenyi Hitel egy valódi sikertörténet, méltán népszerű egész Magyarország területén, hiszen olyan mikro-, illetve kisvállalkozások elindításához ad esélyt és fejlesztéséhez nyújt támogatást, amelyek hagyományos banki módszerekkel egyáltalán nem, vagy nem kívánt mértékben lennének csak finanszírozhatóak.

Szintén rendkívül előnyös támogatási forma a KKV-k számára az Új Széchenyi Terv keretében 2011 elején meghirdetett „Kombinált Mikrohitel Program”, amely azzal a céllal került meghirdetésre, hogy a legkisebb vállalkozások számára az elnyerhető vissza nem térítendő pályázati források mellé kedvező hitellehetőség (visszatérítendő támogatás) álljon rendelkezésre a beruházási költségek vissza nem térítendő támogatással nem fedezett részének finanszírozására.

A program 2011-es tavaszi indulásától több, mint 1200 vállalkozás jutott támogatott hitelhez a konstrukció keretén belül.

Egyre több KKV él a „Kombinált Mikrohitel” konstrukció adta támogatási lehetőséggel, a konstrukció közkedveltségéhez nagyban hozzájárul, hogy olyan támogatási formát tesz elérhetővé a KKV-nak, amely az Európai Unió szintjén is újszerűnek és nagyon előnyös feltételekkel bírónak számít. A hitelkonstrukció pályázható Magyarország bármely régiójában, egyablakos ügyintézés keretében, a közvetítőkön keresztül igényelhető egyszerre a vissza nem térítendő támogatás és hitel, az igényléstől számított 30 napos átfutási idővel.

2012. januártól még előnyösebb feltételekkel módosult a „Kombinált Mikrohitel” Program. A KKV-knak nyújtható hitel maximális összege 8 millióról 20 millió forintra emelkedett, emellett a vissza nem térítendő támogatás elérheti akár a 10 millió forintot is egy adott pályázó esetében.

A „Portfoliógarancia Program” keretében az MV Zrt. készfizető kezességet vállal hitelintézetek meghatározott paraméterekkel rendelkező hitel- vagy kölcsönügyleteire, ezen keresztül szélesítve a közvetítők által finanszírozható mikro-, kis- és középvállalkozások körét. A programhoz csatlakozott hitelintézetek nem uniós forrásokból finanszírozott, maximum 200 millió Ft összegű, maximum 10 éves futamidejű, KKV-k részére nyújtott beruházási vagy tevékenységbővítést megvalósító forgóeszközhitelei vonhatók be. Az akár egy nap alatt életbe lépő kezességvállalás mértéke a hitel összegének maximum 80%-a, díja évi 1%. Az MV Zrt. mögött 100%-os állami viszontgarancia áll, így a portfoliógarancia az igénybevevő hitelintézetek számára a legalacsonyabb kockázatú biztosítékot jelenti.

Nemrég került bevezetésre az ún. Kombinált Hitel Garanciával eljárás, amely együttesen biztosít vissza nem térítendő és visszatérítendő támogatást beruházásokhoz. A hitelintézet által nyújtott hitelt garanciaszervezetek garantálják 80%-os mértékben, ezen garanciák mögött pedig az MV Zrt. által biztosított, 85%-os viszontgarancia áll, amely az MV Zrt. Viszontgarancia programján keresztül kerül kibocsátásra.

Kockázati Tőke

Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. 2009 decemberében írt alá közvetítői szerződést nyolc kockázati tőkealap-kezelő társasággal, amelyek 2010 nyarán összesen közel 45 milliárd forinttal gazdálkodó kockázati tőkealapok kezelését kezdték meg. Az azóta eltelt időszakban az alapkezelők közel 18 milliárd forint értékben hoztak befektetési döntéseket, a már megvalósult befektetések összértéke pedig meghaladta a 12 milliárd forintot.

A JEREMIE programok eredményei 2011-ben (2011. december 31.)

JEREMIE Programok

Kihelyezés kedvezményezettek felé (Milliárd Ft) Kihelyezés

(Db)

GOP* KMOP** Összesen Összesen
Új Széchenyi Hitel (korábban Mikrohitel és Kishitel) 21,85 11,36 33,21 3911
Kombinált Mikrohitel 3,5 1,73 5,23 1236
KKV Hitel 9,26 (csak GOP) 9,26 231
UMFOR (lezárva) 4,47 1,12 5,59 121
Portfoliógarancia/Kezesség 6,39 3,34 9,73 479
Viszontgarancia 0 0 0 0
Kockázati tőke 10,8 1,4 12,2 44
Összesen 56,27 18,95 75,22 5848

*GOP: Gazdaságfejlesztési Operatív Program

**KMOP: Közép-Magyarországi Operatív Program

„A JEREMIE Programok magyarországi kihelyezéseinek mértéke Európai Uniós szinten is kiemelkedő,” – mondta el Vingelman József, az MV Zrt. vezérigazgatója, – „2011 év végéig Magyarország 76 milliárd forintot meghaladó hitelt és tőkét helyezett ki, illetve vállalt kötelezettséget közel 6000 mikro- kis- és középvállalkozásnak, ezzel az Európai Unióban élen jár a KKV szektor uniós forrásokhoz való hozzájuttatásának gyakorlatában.”

A magyarországi JEREMIE Program elért eredményeinek fenntartása és további javítása érdekében az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. 2012-ben is folytatni kívánja az általa működtetett programok folyamatos felülvizsgálatát és módosítását, hogy azokhoz a mikro- és KKV szektor vállalkozásai mind szélesebb körben hozzájuthassanak tevékenységük fejlesztéséhez és bővítéséhez.

2012-ben új programok indítása is tervezett elsősorban kockázati tőkebefektetés, lízing és faktoring refinanszírozás területén.

Megosztás