AppleBlogzineMobiltechStartupok

Megölheti-e az Apple a legnépszerűbb iOS alkalmazásokat

Az Apple legújabb bejelentése az iOS 5 kapcsán sok emberből sokféle visszhangot váltott ki. A legerősebb talán, hogy az Apple számos rendkívül népszerű alkalmazás funkcióját beépítette telefonba, ezáltal egyes alkalmazások fejlesztőit előnytelen helyzetbe hozta. Hogy csak a legnépszerűbbeket említsem : Dropbox, Instagram, Remember The Milk valamint az Instapaper.
Vélhetően számos hazai alkalmazás fejlesztő/startup is ijedten fogadta a híreket, hiszen ha jelenleg nem is jelent meg konkurens funkció/alkalmazás az OS-ben, mi a garancia, hogy a következő update során nem épp az Ő ötleteiket/funkcióikat fogja az Apple beépíteni az OS részeként?

Szerintem ez a gondolkodásmód rossz, legalábbis azon startupok körében, akik tudják mit akarnak, és, hogy mit csinálnak.

Az Instapaper vezetője azt nyilatkozta, hogy nagyon is örül a lépésnek – hiszen az Apple segítségével képes lesz elmagyarázni az első felhasználóinak, hogy mit is csinál az alkalmazása – és tudja, hogy jobban, vagy más kontextusban teszi azt, mint az iOS böngészőjébe beépített változat.

Az Instagram is jóval több, mint egy fotókra effekteket húzó alkalmazás – a fejlesztői egyfajta „entartainment platform”-ként látják, és éppen ez a szemlélet vezetheti őket a sikerhez. Nem is az a fontos, hogy mit csinál, hiszen százával jelennek meg hasonló appok. Nem is az, hogy ki volt az első, hiszen az Instagram előtt is voltak fotómanipuláló alkalmazások. Sokkal inkább, hogy tudat alatt (vagy tudatosan) a felhasználói hogyan használják, és a fejlesztők ezzel mennyire vannak tisztában.

Akármilyen meglepő, véleményem szerint az Apple nem tudja ezen alkalmazásokat/szolgáltatásokat „tönkretenni”, ahogy a Facebook places sem tudta a Foursquare felhasználók táborát érezhető mértékben csökkenteni (sőt, azóta is folyamatosan nő a Foursquare felhasználók száma).
Az Apple eszköztára limitált, hiszen csak nagyon lassan, lépésenként tudja adagolni a funkciókat, és nem tudja azokat elég gyorsan frissíteni anélkül, hogy inkonzisztenssé tegye az OS-t. Nem tud egy-egy funkció köré egy teljes „ekoszisztémát” felhúzni.

Bár a kisebb alkalmazások fejlesztői csupán Dávid nagyságúak a Góliát Apple-höz képest, de amennyiben a kisebb fejlesztőcsapatok felhasználóikkal azonosulni tudnak, értik a termékük előnyeit és hátrányait, valamint a jövőbe (akár több évre) előretekintő vízióval rendelkeznek, úgy véleményem szerint az Apple, és esetlegesen más gyártók hasonló bejelentései nem tudják megrengetni őket. Ha pedig ennyi idő elteltével sincsenek lépéselőnyben, úgy valahol, valamit elrontottak.

Megosztás