21-22. heti riport: Lady Gaga is befektet!

Mi a közös Lady Gaga-ban és Ashton Kutcher-ben? – a válasz, hogy mindketten érdeklődnek a startupok iránt és be is fektetnek néhányba. Gaga befektetései a héten láttak napvilágot, csakúgy mint számos találgatás a Groupon közelgő tőzsdei kibocsátásáról. – Íme 2 heti riportunk a Szilícium völgy történéseiből.

BACKPLANE

Nos Gaga színes bőrű managere bejelentette, hogy Gaga a szórakozóiparban megkeresett pénze egy részét bizony a startup világba fekteti. És a Hollywood-i sztár Ashton Kutcher-hez hasonlóan bizony jelen lesz a kockázati tőke startup világában! (Ashton  1,5 éve minden induló és divatos startupban angyalként ott van és befektető cége az “A Grade Investment”), Hopp, a héten Gaga managere, Troy Carter össze is gründolta a 4. startupjukat. Nem kisebb névvel álltak össze a befektetésben, mint Eric Schmidt, egykori Google vezér (CEO) és most Google elnök. A “nyertes” startup a Backplane, amely egyelőre “csak” 1 millió dollárt gründolt a nagy nevektől, de persze annál nagyobb médiafigyelmet kapott.. Ja és az kevésbé volt fontos, hogy mivel is foglalkozik a Backpane: a nagy brandeknek (NFL, zenészek) segít a social médiában terjedni… hogy miként az persze egyelőre nem derült ki.

SZTÁRSÁG ÉS STARTUPSÁG

Mint a fenti képlet mutatja a startup világhoz immár a Hollywood-i sztárok is törleszkednek, ahogy emelkedik a Buborék 2.0 lehetősége, egyre több szórakoztatóipari sztár jelenik meg a Szilícium völgyi üdvöskék körül. Ezt talán nemcsak a befektetési ösztönük diktálja, hanem az a pozitív imidzs, amely a mai Szilícium völgyi startupokat körül veszi világszerte (itthon még kevésbé… de alakul). Mint ahogy korábban az INSIDER-ben beszámoltunk maga az amerikai elnök is szívesen mutatkozik a Facebook tulaj, “Zuck” társaságában és első online live-ját éppen a Facebook Live-on bonyolította le.

BUBORÉK 2.0 MÁSODIK FELVONÁSA

Az első felvonás talán 2009-ben indult, amikor először lehetett arról hallani, hogy a Facebook-ba valaki bevásárolta magát. Aztán 2010-ben Párizsban már mindenki arról beszélt, hogy a sztárcégek tulajdonrészeit a Second Marketen lehet adni-venni, nagy kockázattal és akár hiper nyereséggel. Ez a Second market világ a nyitánya a második felvonásnak, amelyek a LinkedIn 2 héttel ezelőtti IPO-ja nyitott meg.

Nos az elmúlt riport óta, azaz két hete ezek az IPO-król szóló hírek röppentek fel. Azaz megindult valami komoly a startupok IPO-jában:

TOP 1.) GROUPON IPO: ezt igen nagy érdeklődés övezi, de nagy a szkepszis is. Utóbbit jelzi, hogy a kb. egy hete közzétett árbevételi számokat sokan hitetlenül fogadják. Kockázatosnak és gyanúsnak tartják a hirtelen kiugró növekedést, amelyet el is hiszünk nekik az ábrát nézve:

Forrás: Techcrunch
Forrás: Techcrunch

(A részletes adatok ITT olvashatóak)

A Groupon részvényeket a New York-i tőzsdén bocsátják majd ki, az ún. S-1 részben, ahol februárban a Pandora, internetes rádiaó is sikerrel futott. Az előzetes becslések szerint min. 750 millió dollárt szerezhet a kibocsátással, a 83 millió felhasználóval rendelkező kuponsztár oldal.

FUSION-IO IPO (életemben nem hallottam még…) flash memory és adatrögzítő technológia. A kibocsátás jún. 9-én lesz, egyelőre 13-15 dollárra teszik a részvényenkénti árat. Ez 1,4 milliárd dollárra értékeli a céget. Több kockázati tőkés van a 2006-ban indított cégben, talán a leghíresebb a legendás Andreesen Horowitz. Összesen eddig 112 M dollár van a cégben.

És végül íme szokásos összefoglalónk a 2 heti befektetésekről:

2 HETI AKVIRÁCIÓK:

PCH International 30M;  PROSPER (közösségi hiteloldal, aki már benne van: pl. Omidyar Network, Eric Schmid)   17,2 M;  WayIn 6,4 M; eWise 14 M; Global

Ettől volt kiakadva mindenki: 100 M-et kaptak, ezzel 1 mrd-sra értékelve a céget. Amiben a Sequia már benne van 7,8M-el és 13.000 vársoból ajánl utazást, 181 orszgában!

Expenses 23 M; EBIDT 1,6 M; XYDO 1,25 M; Aquantia 21 M; Mu Sigma (indiai, Sequoia) 25 M; Greenvity 7 M; Backplane (Eric Schmidt kockázati cége, a Tomorrow Ventures és Lady  Gaga managere) 1 M; Spongecell 1 M; OnSwipe (Jurij Milner is, kapcsolat a WordPress-szel és segít annak 18,5 millió blogját tabletre tenni) 5 M; Juice in the City 6 M; CodeGuard 0,5 M;Ubermedia 5,6 M; Mindflash 4 M; Lendio 2 M; OpenChime 0,7 M;  Solarcity 158 M; Allience Health 11 M; Act-On 10 M; Fixmo 6,5 M; Airbnb 100 M (!); PunchTab 0,85 M; BuySimple 0,7M; OpenX 20 M; Wooga (gaming) 24 M; AppsFire 3,6 M; Mixpanel 1,25 M; Exlusively.in 16 M; FotoMoto 1,2 M; Zozi 7 M; Slice 9,4 M; GigaOm 6 M; TinyCo (Andreesen Horowitz) 5 M; BuzzLogic 7,8 M; Brightpearl 5 M; CatchFree (Index Ventures, First Round Capital, True Ventures, Polaris and 500 Startups, segít a freemium app-okat és ajánlatokat elkapni) 5,5 M; ccLoop 3,5 M; Harvest 6 M; összesen: 580,55 M usd / 2 hét

FELVÁSÁRLÁSOK:

Drugstore.com (megvette Wallgreens)  409 M; HP Videoconferencies (Polycom vette meg) 89 M; MerchantCircle 60 M; Tweetdeck (maga a Twitter vette meg!) 40 M; összesen: 598 M usd / 2 hét

AKIT A HÉTEN MEGVETT A FACEBOOK:

textPlus (szöveges üzenet applikáció, amely 2009 óta 10 milliárd ingyenes üzenetet küldött) az árat nem tudjuk (Akit megvett még: Beluga)

One thought on “21-22. heti riport: Lady Gaga is befektet!

  • 2011. június 8. szerda at 22:46
    Permalink

    csaba, akvizíciók, magyarul felvásárlások, nem akvirációk

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .