BlogzineHazai pályaStartupok

Interjú Gansperger Gyulával, a Morando Zrt. vezérigazgatójával

A beszélgetésből kiderül hol tart a Jeremie kihelyezésekkel a Morando, illetve hogy az egykori ÁPV-s vezető hogyan látja a startup tőkekihelyezés mai helyzetét.

– Rövidesen indul az uniós Jeremie tőkeprogram második, következő fázisa, a Morando elindul az újabb pénzekért?

– Mindenképpen megnézzük a lehetőséget, ha látunk benne fantáziát, akkor elgondolkodunk az induláson.

– Diplomatikus válasz egy eddig kevéssé reflektorfényben lévő tőkealap vezetőjétől. Attól tart esetleg, hogy nem tudják majd jó projektekre kiadni az újabb milliárdokat?

– Lehet, hogy keveset szerepeltünk a nyilvánosság előtt, de nem állunk rosszul a kihelyezéssel: eddig 1,3 milliárd forint befektetésére vállaltunk kötelezettséget négy cég esetén. Sőt, ez év őszén, és jövő tavasszal szerintem még jobban felpörögnek a befektetéseink, így a 2013-ig hozzánk érkező 6,5 milliárd forint döntő részét ki fogjuk tudni helyezni. Amit nem sikerül kihelyezni, azt vissza kell fizetnünk az uniónak.

– Az 1,3 milliárdnál talán állhatna jobban is a Morando, igaz Jeremie alapok legtöbbje is csak a tőke kisebb részét helyezte még ki. Mi a lassú haladás oka?

– Az első időkben mindegyik alapkezelő nagyon óvatos volt, csak a legjobb cégekbe fektettünk. Bár sok az ilyen megkeresés, de kizárólag marketingre vagy piacépítésre mi nem tudunk tőkét adni. Sokszor pedig az a gond, hogy részvényt, üzletrészt sem vehetünk meg, csak tőkeemeléssel szerezhetünk tulajdont. Így a tulajdonos nem juthat semmi pénzhez, ami számos jó céget elriaszt. Ez kőbe vésett szabálynak tűnik, de a 1,5 millió eurós befektetési plafont szerintem fel kellene emelni a Jeremie új kiírásainál. Még akkor is ha egy cégbe összesen 4,5 millió euró fektethető 3 éven át.

– Kevés az ígéretes fejlesztés vagy találmány, hogy inkább kevesebb projektbe több tőkét tennének?

– Rengeteg ötletet vizsgálunk, ám kevés közülük, amelynek üzleti modellje működőképes lehet. A kutatási pályázatokon például számos piacképesnek tűnő ötletet fejlesztettek értékesíthető prototípussá. Több ilyen cégnek bevétele is van már, de nagy kérdés, hogy ami működik egészen kicsiben, az nyereségesen működhet-e közepes méretben is, például egy-egy fontos külföldi réspiacon.

***

Az interjú mellett a Morando friss befektetéseiről is olvashat a Figyelő hetilap 2011/33. számában.

http://www.figyelo.hu/hetilap/20110817/fontolva_haladnak/

A Morando tevékenységének részletreire később itt az Insider-en is visszatérünk.

Megosztás