BlogzineHazai pályaPiaci füles

Jön az új Jeremie pályázat

Nem telt eseménytelenül az elmúlt néhány hét. Előkészítés alatt áll az újabb Jeremie pályázat. Az INSIDER bennfentes információi szerint heteken belül, szeptemberre várható a Jeremie II. tőkebefektetési program meghirdetése, amelyre már igen nagy a pályázni vágyó tőkelapok érdeklődése. Az összesen csaknem 20 milliárd forintnyi forrást biztosító befektetési alapokhoz az Európai Unió adja a pénz nagy részét.

További hírek a cikkre kattintva.

Hírek, értesülések itthonról

*

Az INSIDER bennfentes információi szerint szeptemberre várható a Jeremie II. tőkebefektetési program meghirdetése, amelyre már igen nagy a pályázni vágyó tőkelapok érdeklődése. Az összesen csaknem 20 milliárd forintnyi forrást biztosító befektetési alapokhoz az Európai Unió adja a pénz nagy részét. Az idén először immár seed, azaz magvető befektetési társaságok is létrejöhetnek – leagalább is ezt hallani a piacon.

*

A tavaszi IV. Startup Underground (www.suu.hu) induló vállalkozásai közül a Laokoon, mozgó szövet iránt több befektető is komoly érdeklődést mutatott. Így az ötlet az egyik Jeremie alap részéről már tőkebefektetés előtt áll és európai vízióban gondolkodik – nyilatkozta Szentirmai-Joly Zsuzsanna ötletgazda és iparművész. Egy másik versenyző startup, az Infomeme júliusban tartotta elektronikus áruházának premierjét, amelyben először elektronikus könyvek vásárolhatóak és ajánlhatóak.

*

Az első Startup Weekenden nyertes Tagomo júliusban jött ki a kiterjesztett virtuális valóságra (augmented reality, AR) épülő mobilos applikáció első, és egyelőre alfa változatával. Ez Budapest körzetében és tesztverzióban képes címkéket helyezni a város virtuális képére és térképére. A Tagomo fő konkurenciája, a Layar egyelőre nem tudja a Tagomoban már meglévő közösségi funkciókat. A Tagomot nemzetközi piacon is szeretnék bevezetni – közölte Vincze István, alapító és ötletgazda. A szakmában azt beszélik, hogy a Tagomo a következő időszak nagy üdvöskéje lehet.

*

A Morando Jeremie alapról alig hallani valamit, mégis csendben egyre több, jobbára hagyományos üzleti modellre épülő startupot támogat. A Morando egyik hightech startup üdvöskéje és befektetése a Meta-MPI Kft.startup, amely a Sziget és számos hazai fesztivál virtuális fizetési megoldását adja Metapay márkanéven. A Metapay hátterében – a piaci információk alapján – a Metacom informatikai inkubációs cégcsoport áll. (A Moradno Alalpról rövidesen részletesen is olvashatnak itt az Insider oldalon.)

*

Sikerrel zárult a Carnation szervezésében tartott balatoni startup tábor. A 1st Pangalaktik App Summer Camp:US-nak elnevezett rendezvény alkalmával egy nemzetközi kreatív csapat összedobott egy érdekes alkalmazást. A Crowdspottr képes a Facebook és a FourSquare végeláthatatlan esemény áradatát egy helyre összefésülni, és megmondani felhasználójának, hogy az adott helyen (például a Szigeten) milyen ismerősei vannak jelen. Már, ha azok bejelölték a fenti weblapokon hogy éppen hol fordulnak elő.

Hírek a nagyvilágból

*

A Valley Connect inkubációs projekt június-augusztus között popup irodát nyitott a Szilícium völgyben (USA), amely feladata az itthon sikeres és tőkéhez jutott cégek helyi bevezetése: a Pocketguide-ot és a Webcam Laboratoriest (Finext befektetései) érdeklődve fogadták a völgybeli befektetők. A Valley Connect további inkubációs projektjei a Distinction (Night Kick applikáció), a Webee (social kereső) és egy új virtual reality applikáció – közölte Weiszbart Zsolt, a Valley Connect egyik alapítója.

*

Ősszel több regionális, európai startup rendezvény várható. Az egyik legizgalmasabb a Bécsben október 3-7. közötti  Startup Week ( http://www.startupweek2011.com/challenge/), amely magyar előadói között Záboji B. Péter üzleti evangelista és Hild Imre, angyal befektető is megtalálható. A Startup Week startup versenyére augusztus 31-ig meghosszabbították a nevezési határidőt és összesen 50 regionális startupot, köztük számos tehetséges magyar programot szeretnének bemutatni – tájékoztattak a szervezők. Az eseményre a Startup Underground esemény önkéntes szervezői már gyűjtik az érdeklődőket, akik számára kedvezményes belépő jegyeket és csoportos utazást kínálnak. Jelentkezés itt: info@suu.hu

*

A másik kiemelt kelet európai rendezvény a november 9-10-én, Romániában megrendezésre kerülő How to Web (http://how-to-web.net/) mega-konferencia, amelyre több mint 750 résztvevőt és csaknem 30 nemzetközi előadót várnak, köztük Somlai-Fischer Ádámot, a Prezi.com világhíres magyar startup vezetőjét. A Prezi.com egyébként márciusban a 3 éves születésnapján lépte át a bűvös 3 milliós felhasználó számot és éves árbevétele lassan több millió dolláros, már a piaci pletykák szerint. Tulajdonosai között megtalálható a neves technológiai konferenciáiról ismert TED (Technology, Entertainment, Design) és Chris Anderson, web 2.0-s guru is.

*

A San Francisco melletti Szilícium völgyben – az Egyesült Államok többi régiójával ellentétben – szárnyal az ingatlanpiac, és folyamatosan növekednek a lakásbérleti árak. Ez hasonló ingatlan piaci konjunktúrakén jelentkezik, mint a Boom első időszakban, azaz a 2000-es évek derekán tapasztalható volt. Rengeteg a betelepülő high-tech cég, és erős az üzleti mozgás. Az ingatlanárak a korábbi évekhez képest 20-30 százalékkal növekedtek, amely kiemelkedő az Egyesült Államok éppen recesszióban lévő ingatlanpiacához képest.

Megosztás

One thought on “Jön az új Jeremie pályázat

Comments are closed.