Jön az új Jeremie pályázat

Nem telt eseménytelenül az elmúlt néhány hét. Előkészítés alatt áll az újabb Jeremie pályázat. Az INSIDER bennfentes információi szerint heteken belül, szeptemberre várható a Jeremie II. tőkebefektetési program meghirdetése, amelyre már igen nagy a pályázni vágyó tőkelapok érdeklődése. Az összesen csaknem 20 milliárd forintnyi forrást biztosító befektetési alapokhoz az Európai Unió adja a pénz nagy részét.

További hírek a cikkre kattintva.

Hírek, értesülések itthonról

*

Az INSIDER bennfentes információi szerint szeptemberre várható a Jeremie II. tőkebefektetési program meghirdetése, amelyre már igen nagy a pályázni vágyó tőkelapok érdeklődése. Az összesen csaknem 20 milliárd forintnyi forrást biztosító befektetési alapokhoz az Európai Unió adja a pénz nagy részét. Az idén először immár seed, azaz magvető befektetési társaságok is létrejöhetnek – leagalább is ezt hallani a piacon.

*

A tavaszi IV. Startup Underground (www.suu.hu) induló vállalkozásai közül a Laokoon, mozgó szövet iránt több befektető is komoly érdeklődést mutatott. Így az ötlet az egyik Jeremie alap részéről már tőkebefektetés előtt áll és európai vízióban gondolkodik – nyilatkozta Szentirmai-Joly Zsuzsanna ötletgazda és iparművész. Egy másik versenyző startup, az Infomeme júliusban tartotta elektronikus áruházának premierjét, amelyben először elektronikus könyvek vásárolhatóak és ajánlhatóak.

*

Az első Startup Weekenden nyertes Tagomo júliusban jött ki a kiterjesztett virtuális valóságra (augmented reality, AR) épülő mobilos applikáció első, és egyelőre alfa változatával. Ez Budapest körzetében és tesztverzióban képes címkéket helyezni a város virtuális képére és térképére. A Tagomo fő konkurenciája, a Layar egyelőre nem tudja a Tagomoban már meglévő közösségi funkciókat. A Tagomot nemzetközi piacon is szeretnék bevezetni – közölte Vincze István, alapító és ötletgazda. A szakmában azt beszélik, hogy a Tagomo a következő időszak nagy üdvöskéje lehet.

*

A Morando Jeremie alapról alig hallani valamit, mégis csendben egyre több, jobbára hagyományos üzleti modellre épülő startupot támogat. A Morando egyik hightech startup üdvöskéje és befektetése a Meta-MPI Kft.startup, amely a Sziget és számos hazai fesztivál virtuális fizetési megoldását adja Metapay márkanéven. A Metapay hátterében – a piaci információk alapján – a Metacom informatikai inkubációs cégcsoport áll. (A Moradno Alalpról rövidesen részletesen is olvashatnak itt az Insider oldalon.)

*

Sikerrel zárult a Carnation szervezésében tartott balatoni startup tábor. A 1st Pangalaktik App Summer Camp:US-nak elnevezett rendezvény alkalmával egy nemzetközi kreatív csapat összedobott egy érdekes alkalmazást. A Crowdspottr képes a Facebook és a FourSquare végeláthatatlan esemény áradatát egy helyre összefésülni, és megmondani felhasználójának, hogy az adott helyen (például a Szigeten) milyen ismerősei vannak jelen. Már, ha azok bejelölték a fenti weblapokon hogy éppen hol fordulnak elő.

Hírek a nagyvilágból

*

A Valley Connect inkubációs projekt június-augusztus között popup irodát nyitott a Szilícium völgyben (USA), amely feladata az itthon sikeres és tőkéhez jutott cégek helyi bevezetése: a Pocketguide-ot és a Webcam Laboratoriest (Finext befektetései) érdeklődve fogadták a völgybeli befektetők. A Valley Connect további inkubációs projektjei a Distinction (Night Kick applikáció), a Webee (social kereső) és egy új virtual reality applikáció – közölte Weiszbart Zsolt, a Valley Connect egyik alapítója.

*

Ősszel több regionális, európai startup rendezvény várható. Az egyik legizgalmasabb a Bécsben október 3-7. közötti  Startup Week ( http://www.startupweek2011.com/challenge/), amely magyar előadói között Záboji B. Péter üzleti evangelista és Hild Imre, angyal befektető is megtalálható. A Startup Week startup versenyére augusztus 31-ig meghosszabbították a nevezési határidőt és összesen 50 regionális startupot, köztük számos tehetséges magyar programot szeretnének bemutatni – tájékoztattak a szervezők. Az eseményre a Startup Underground esemény önkéntes szervezői már gyűjtik az érdeklődőket, akik számára kedvezményes belépő jegyeket és csoportos utazást kínálnak. Jelentkezés itt: info@suu.hu

*

A másik kiemelt kelet európai rendezvény a november 9-10-én, Romániában megrendezésre kerülő How to Web (http://how-to-web.net/) mega-konferencia, amelyre több mint 750 résztvevőt és csaknem 30 nemzetközi előadót várnak, köztük Somlai-Fischer Ádámot, a Prezi.com világhíres magyar startup vezetőjét. A Prezi.com egyébként márciusban a 3 éves születésnapján lépte át a bűvös 3 milliós felhasználó számot és éves árbevétele lassan több millió dolláros, már a piaci pletykák szerint. Tulajdonosai között megtalálható a neves technológiai konferenciáiról ismert TED (Technology, Entertainment, Design) és Chris Anderson, web 2.0-s guru is.

*

A San Francisco melletti Szilícium völgyben – az Egyesült Államok többi régiójával ellentétben – szárnyal az ingatlanpiac, és folyamatosan növekednek a lakásbérleti árak. Ez hasonló ingatlan piaci konjunktúrakén jelentkezik, mint a Boom első időszakban, azaz a 2000-es évek derekán tapasztalható volt. Rengeteg a betelepülő high-tech cég, és erős az üzleti mozgás. Az ingatlanárak a korábbi évekhez képest 20-30 százalékkal növekedtek, amely kiemelkedő az Egyesült Államok éppen recesszióban lévő ingatlanpiacához képest.

One thought on “Jön az új Jeremie pályázat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .