BlogzineHazai pálya

50%-al több hazai kockázatitőke üzlet

A rendelkezésre álló évközi adatok alapján közel ötven százalékkal magasabb az idei év első felében megszületett magántőke (kockázati tőke) befektetési döntések száma, mint a 2010 egészében megvalósult befektetések összmennyisége. A banki hitelezés visszaesésével várhatóan tovább fog növekedni a magántőke jelentősége – hangzott el az Enterprise Investors, a közép-kelet-európai régió legrégibb és egyik legnagyobb magán- és kockázati tőke alapkezelője által szervezett sajtó-háttérbeszélgetésen.

A tavalyi év egészében megvalósuló 17 magántőke befektetési tranzakció keretében összesen 65 millió eurót fektettek be hazánkban az egyéni invesztorok. Ehhez képest a rendelkezésre álló évközi adatok azt mutatják, hogy az idei év első felében már több mint 25 befektetési döntés született (ideértve a még nem realizált befektetéseket is), ami mintegy 50%-os volumennövekedést jelent. A befektetett tőke mennyisége szempontjából még nincsenek biztos információk az idei évre vonatkozóan. Igaz tavaly jelentős csökkenés volt tapasztalható az előző évhez képest, mivel 2010-ben már csak mintegy 65 millió, míg 2009-ben még 213 millió euró került befektetésre.

„A magántőke szerepe felértékelődni látszik Magyarországon főként annak eredményeképpen, hogy a banki hitelezési hajlandóság a válság hatására tovább csökken. Magyarországnak egyrészt sikerült megtartania tőkevonzó képességét, mivel elsősorban viszonylag olcsó és hatékony gyártóbázisként tekintenek rá a befektetők. Másrészt az ország vesztett attraktivitásából, hiszen a belső fogyasztás mélyrepülése, illetve a deviza hitelek körüli problémák miatt kevés szektorban van növekedési potenciál” – mondta Tüske Tamás, az Enterprise Investors magyarországi ország igazgatója.

A közép-kelet-európai régió magántőke-piaci trendjeit vizsgálva elmondható, hogy 2010-ben az előző évhez képest 2 milliárd euróról 1,3 milliárd euróra csökkent a befektetett tőke mennyisége.

Lengyelország az egyértelmű éllovas a nagyobb (növekedési és kivásárlási) tranzakciók területén. Magyarország és Csehország pedig a kockázati tőke területén voltak 2010-ben a legdinamikusabb piacok. A befektetők által  a régióban legkedveltebb szektorok továbbra is a fogyasztási cikkek és a kiskereskedelem (az összes befektetett összeg 25%-a érkezett a szegmensbe), a telekommunikáció (13%) és a egészségügyi iparág (szolgáltatás és termék – 12%).

„A regionális magántőke befektetési trendeket tekintve pozitívumként emelném ki, hogy a befektetési célpontok 64%-ának esetében a befektetések még magántőke által nem támogatott cégekben valósultak meg, valamint a régió a még magas be nem fektetett tőkeállományok mellet továbbra is vonzza a friss tőkét, továbbá szintén pozitívum, hogy növekszik az exitek száma. Negatívumként említhető, hogy először történtek a régióban jelentős leírások (az összes kilépés 22%-a). További probléma, hogy a régióban már csak egy húzópiac van, Lengyelország, és a belső fogyasztás csökkenésével a régió még inkább a nyugat-európai importtól függ” – tette hozzá Tüske Tamás.

Az Enterprise Investors Magyarországon is aktív, első befektetését 2010-ben valósította meg, melynek keretében 23 millió euróért 80%-os, irányító részesedést vásárolt a Netrisk.hu-ban, hazánk első számú biztosítási bróker cégében. A befektetés pozitív hatása érzékelhető, hiszen például a 2010 júniusában mért adatokhoz képest 2011 júniusában 81%-os növekedés volt tapasztalható a Netrsik.hu látogatóinak számában.  Az élő szerződések száma 2011 júniusára 44%-kal nőtt a 2010 év végi helyzethez képest, így ma már az összes magyarországi személygépkocsi tulajdonos mintegy 20%-a van valamilyen kapcsolatban (vagy Kgfb vagy Casco ügyfélként) a Netrisk.hu-val.

Netrisk nyitólap

A céget 2011 óta új és kibővített menedzsment vezeti, továbbá megkezdődött a termékskála bővítése is, illetve a Netrisk.hu elindult a regionális terjeszkedés útján, hiszen már Romániában is elérhetőek szolgáltatásai (asigura.ro név alatt), valamint folyamatban van a további külföldi kulcspiacok kiválasztása is (a menedzsment előreláthatóan 2012-re tervezi a kilépést két új piacra).

„Az EI és a Netrsik.hu közötti együttműködés eredményei biztatóak, és ez minden bizonnyal az elkövetkező időszakban is folytatódni fog. Az EI kapcsán általánosan jellemző, hogy olyan cégekbe fektet be szívesen – és ez a Netrisk.hu esetére is igaz – melyek erős, organikus növekedési pályával, illetve példátlan márkaértékkel és/vagy piaci pozícióval rendelkeznek. Lényeges továbbá, hogy az EI a tapasztalt és sikeres vállalkozókkal, cégtulajdonosokkal együttműködve szeretné megvalósítani portfólió cégeinek fejlesztését akár Magyarországon, akár a közép-kelet-európai régió egyéb országaiban” – fogalmazott Tüske Tamás.

Az Enterprise Investors mindezidáig 7 kivásárlási alapot hozott létre összesen 1,7 milliárd euró tőkének megfelelő összegben. Az Enterprise Investors által kezelt magán-, és kockázati tőke alapok napjainkig több mint 1,4 milliárd eurót fektettek be 122 vállalatba Lengyelországban és a közép-kelet-európai régióban, illetve 93 befektetésből léptek ki sikeresen, mellyel összesen 1,6 milliárd euró profitot értek el.

Megosztás