BlogzineHazai pálya

A biotech ifjúság Nanobuszon utazik

A jövő biotechnológiai kutatóinak toborzásában segíthet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) új kezdeményezése. A Csodák Palotájának guruló változata a NANOBUSZ, amely három évig járja majd az ország városait, azokat ahol van középiskola.

Víztaszító labirintusban menekülő esőcsepp, a lepkék szivárványszínének titkai, nanométerekben mérő/számoló futópad – efféle érdekességekkel ismerkedhetnek meg a jövő biotechnológusai az MTA interaktív, mobil kiállításán, amely a nanovilág hétköznapi csodáit mutatja be. A Tudományos Akadémia elnöke szeptember 12-én az Akadémia székháza előtt indította hároméves országjáró körútjára a NANOBUSZ-t.

Valahogy így néz ki a Nano-jármű

A nanotudomány a XXI. század egyik kulcstechnológiájának tekinthető, fejlődése forradalmasítja a gyógyszeripart, a mezőgazdaságot, a gyártási módszereket, az elektronikát és a textilipart. A Magyar Tudományos Akadémia és kutatóintézete, a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet érdekfeszítően igyekszik bemutatni a rohamosan fejlődő tudományágat, amelynek művelői egy szabad szemmel láthatatlan világban dolgoznak.

Aki nem tudná: a nanotechnológia világa a milliméter milliomodrészének megfelelő mérettartomány, amelyben az anyagok fizikai tulajdonságai jelentősen módosulnak. A nanovilág működését fotókkal, szemléletes szerkezetekkel, különleges mikroszkópokkal, ismeretterjesztő kisfilmekkel, játékos és interaktív eszközökkel bemutató NANOBUSZ a kutatóintézet várhatóan sok fiatal érdeklődésére számot tartó fejlesztése. Elindításával az MTA középiskolások számára országszerte megteremti a játékos, szellemi izgalmakkal teli tanulás lehetőségét, kalandossá és színessé teszi a természettudományok oktatását, a hétköznapok közelségébe hozva a kutatások eredményeit.

„A tudomány mozgásban” – a 36 négyzetméteres NANOBUSZ-on a nanotechnológia egyik vívmányaként ismert LED-ek világítanak, padlózata különleges antibakteriális burkolatú, áramellátásának egy részét napelemek biztosítják. A tervek szerint az egykori tömegközlekedési eszközből átalakított jármű a következő három évben ötven helyszínre is eljut, minden olyan magyarországi településre, ahol van középiskola.

Ilyesmi lesz belülről

A NANOBUSZ-ra ”felszállva” másként fogjuk látni a minket körülvevő, megszokottnak hitt világot. A látogató szeme elé azonnal a levegőben előforduló folyékony vagy szilárd halmazállapotú lebegő részecskék látványa tárul. Az interaktív kiállításon olyan kísérletek elvégzésére, rendhagyó tanórák szervezésére is lehetőség nyílik, amelyeket az iskolák felszereltsége nem mindenütt tesz lehetővé, és amelyek a felfedezés élményét, a tanulás közös örömét adhatják mindazoknak, akik utasai lesznek az akadémiai NANOBUSZ-nak.

A mintegy 35 millió forintos költséggel és 4500 kutatói munkaóra ráfordításával megépült NANOBUSZ létrehozását az Euronanoforum 2011 nemzetközi szervezőbizottsága, a Nemzeti Innovációs Hivatal és az Európai Unió 7-es Keretprogramja mellett a magyar versenyszféra is jelentős mértékben támogatta. Az Akadémia által útra bocsátott NANOBUSZ üzemeltetője az elkövetkező három évben a Csodák Palotája lesz.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük