Atomreaktor és lángorgona: idén is lesz Kutatók Éjszakája

A tudományos kutatók a hétköznapokban tapasztalható csodák mögött álló színes egyéniségek – ezt igyekszik bemutatni immár hatodik alkalommal, szeptember 23-án a Kutatók Éjszakája, melynek programjain idén is felvillannak a különböző tudományágak érdekességei.

Szeptember 8-án 16 órakor nyílnak meg a regisztrációs felületek az idei Kutatók Éjszakája ingyenes programjaira. Lehet jelentkezni a Planetárium előadásaira, vagy a BME-n ismét csak erre az éjszakára megnyíló mini atomreaktorba a Nukleáris Technikai Oktatólaborban. A Semmelweis Egyetemen kipróbálható lesz a video-endoszkópos sebészeti technika, az Óbudai Egyetemen a papírkészítés ősi titkai, az ELTE Pedagógia és Pszichológia karán pedig akár hipnózisba is eshetünk!

Találkozhatunk még az érzéseit kifejező robottal, lángorgonával, de magvas meglepetések is várnak a Botanikus Kert orchidealaborjában.

A központi helyszín idén a Gödör klub.

Külön érdekesség, hogy a MOHA online-on (Mindent az Oktatásról Hallgatóknak) élőben lesznek követhetők a legérdekesebb programok. A központi helyszín mellett idén először kísérleti jelleggel a monaonline.hu megnyílik a felhasználói videoközvetítések számára is – számos helyszínről maguk a szervezők vagy a látogatók fognak online közvetítést nyújtani.

A Kutatók Éjszakája az ország egyik legjelentősebb kutatás-fejlesztéssel foglalkozó eseménysorozata korántsem az unalmas, fűrészpor-ízű előadások estéje! Izgalmas és meghökkentő programok mutatják be a kutatókat, tudományos módszereket és eredményeket – érthető, élvezhető, szórakoztató formában.

Mi is ez a rendezvény?

A rendezvény továbbra is ingyenes programokkal, érdekes, kipróbálható látnivalókkal és máskor nem látogatható helyszínekkel várja a nagyközönséget. A látogatók szeptember negyedik péntekén közvetlenül találkozhatnak a kutatókkal, kipróbálhatják eszközeiket, megnézhetik találmányaikat, megismerhetik munkájukat különféle tudományos és egyben szórakoztató programok keretében. A fesztivál célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, és bemutassa a kutató érdekes, izgalmas életét – ezáltal minél több fiatalt győzzön meg arról, hogy érdemes a kutatói életpályát választani.

A Kutatók Éjszakája (Researchers’ Night) az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával Európa szerte megrendezett méltán népszerű fesztivál. Az eseményt 2005 óta évente minden év szeptemberének negyedik péntekjén rendezik, ez idén 2011. szeptember 23-ára esik. Az eseménysorozatot partnereivel karöltve immár hatodik alkalommal rendezi meg a Tempus Közalapítvány, és idén másodízben a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány is társszervezője az eseménynek.

A Kutatók Éjszakája idén is kínál újdonságokat.  Az ELTE-n például megismerhetjük az állatok égbolt-polarizáción alapuló tájékozódását, az Elméleti Biológiai Játszóház pedig a kórokozók világában tapasztalható versenyek alapelveire mutat rá játékosan. Kecskeméten mikroszkopikus lények válnak láthatóvá, Győrben pedig a növények misztikus világával ismerkedhetünk, boszorkánykenőcs készítése közben. A budapesti Planetárium is megnyitja kapuit, és legnépszerűbb előadásaival várja a látogatókat.

Az új elemek mellett nem hiányozhatnak a legkedveltebb programok sem, így az élő test virtuális felszeletelése a Semmelweis Egyetemen, a robotfoci a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a világító állatok a Pécsi Tudományegyetemen vagy a vezető nélküli légijárművekkel való ismerkedés a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyik programján.

A 2010-ben hagyományteremtő céllal indított „Kutatók a Neten” blog és weboldal találkozó is folytatódik: a Kutatók Éjszakája központi rendezvényén a tudományos blogok szerkesztői ismét kilépnek a virtuális világból, hogy személyesen mutassák be munkájukat az érdeklődőknek.

„A minőségi ismeretterjesztésre és szórakozásra idén is garancia a Kutatók Éjszakája.” – mondja Kurucz Katalin, a Kutatók Éjszakája projektvezetője. „Az izgalmas programok a tudományos módszereket és eredményeket az előképzettséggel nem rendelkezők számára is érthető és élvezhető formában, interaktív módon mutatják be.”- teszi hozzá. „Idén is nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a kutatások gyakorlati hasznosítása és maga a kutató kerüljön előtérbe, és hogy felkeltsük az érdeklődést a természettudományok iránt.”

Idén a Kutatók Éjszakája programjaira több mint ötvenezer látogatót várnak a szervezők az országban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .