BlogzineHazai pálya

Összejött a Day One tőkéje

Sikerrel jött össze az első magyar üzleti angyal-befektetői tőkealapjának, a Day One Kockázati Tőkealap I. befektetési jegyeinek a jegyzése. A befektetők összesen 402 millió forint értékben jegyeztek az alap befektetési jegyeiből. Az Alap elsősorban induló, hazai innováció alapú vállalkozásokba kíván fektetni, az informatika, internet, távközlés, energetika és pénzügy területén.

A Straub Elek, Simó György, Molnár András és Kákosy Csaba nevével fémjelzett kockázati tőkealap a nagyobb kockázati tőkealapokkal szemben a vállalkozás életének legkorábbi szakaszában száll be a cégekbe, kisebb tőkét fektet be (jellemzően 20-80 millió forintot), de a tipikus pénzügyi befektetőknél jóval intenzívebb szerepet vállal, mindezért nagyobb hasznot vár el, mint a hagyományos kockázati tőkealapok.

Straub Elek, a Day One Capital Zrt. elnöke a jegyzés eredménye kapcsán elmondta: „Az elmúlt hetekben, hónapokban tovább fokozódó gazdasági válság és a borús nemzetközi és hazai növekedési kilátások ellenére sikeresen zárult az alap jegyzése, így a következő hetekben elindulhat az Alap tényleges működése. A Day One Capital indulása azért is különleges hazánkban, mivel a szervezett formában működő magvető tőke típusú forrásokból eddig teljes hiány jellemezte a magyar piacot. Ezért határoztunk úgy társaimmal, hogy elindítjuk a Day One Capital-t, mely ezt a piaci rést tölti be.”

A Day One Capital a pénzügyi finanszírozás mellett segíti társaságait elindulni a növekedés útján, valamint kialakítani a cégszerű működés kereteit, melynek birtokában idővel további külső befektetésre, felvásárlásra válnak alkalmassá. Az Alapkezelő vezetői már hónapok óta tárgyalnak potenciális befektetési célpontokkal, így az Alap első befektetéseire rövid időn belül sor kerülhet.

Megosztás