BlogzineHazai pályaRiportok

Internet Hungary: a startupok is eljöttek

Szerintünk mindenki tudja, hogy az ország legtöbb netes csókáját megmozgató rendezvény az Internet Hungary. A siófoki Hotel Azúr most is két napra megtelt ismert és kevéssé ismert hazai internetes figurákkal. Több részben tudósítunk a konferenciáról és a buliról.

Sok konferencián járt már az InsiderBlog tapasztalt csapata, de ritka az olyan, ahol 10-nél több a támogató cégek, márkák száma. Nem tévedés, az Internet Hungary 2011 konferencián 73 (!), igen, hetvenhárom cég neve sorakozott a támogatók közt. Ez már önmagában 500 vendéget hoz, de ennek legalább a duplája volt jelen.

A helyszín pazar volt, de ingyen sör csak estére jutott...

Idén másodszor volt Nulladik Nap, amit kedves blogger barátunk, Berényi Konrád vezetett. (Konrád később egy úgynevezett TOP DOG díjat is átvett, amelyet a Marketing & Media magazin alapított, és más „nagykutyák” mellett az év legjobb bloggerének is szólt egy. A Google-től Heal Edina, a Bónusz Brigádos Kaprinay Zoli, meg hasonló arcok kaptak ilyet. Gratula Konrád…)

Szóval a Nulladik Nap: a téma a mobilvilág volt. Az App-ok mellett a mobilhirdetésről és a tabletekről is jó kis előadásokat hallhatott a nagyérdemű. Az előadók közt az NRC, a HVG Online, a Sanoma, az OMD és a Kirowski egy-egy technológiai arca is részt vett.

AZ ELSŐ ÉLES NAP

Szépen sikerült a konf. design-ja

Csapatunk az első éles napon (az elmaradhatatlan networking mellett persze) jobbára a B és a C teremre koncentrált, ahol a startuppokkal kapcsolatos okosságokat hallhattuk. Klassz kis kerekasztal beszélgetésbe csöppentünk, amelyen a Finext StartuUp alapot vezető Halász Iván mellett a Netpincértől Perger Péter alapító, és a Vaterát vezető Csupor Erik értekeztek a Startup lét szépségeiről.

Perger Péter szerint ők tudatosan nem vontak be sose kockatőkét. Érdekesen fogalmazott, amikor kijelentette: ők annyira alacsony növekedési rátát terveztek az oldalnak, hogy ők maguk, végső soron becsületes hozzáállásuk okán, utasították vissza a náluk kopogtató kockatőkéseket. Persze ez könnyen lehet, de azért az is igaz, hogy a kockatőke nagyon drága finanszírozás. Ezt maga Halász Iván is elismerte, csakhogy a kezdő cégeknek ritkán van választásuk. A bankok még akkor sem nagyon állnak szóba velük, ha ingatlanfedezetet tolnak be. Vagy ha igen, akkor egy 20 milliós ingatlanra nagy kegyesen 4-5 milliós céges hitelt hajlandók felajánlani.

A kezdő cégeknek így marad a nagybácsi, vagy valamilyen „táskás bácsi” magvető (seed) pénze. Vagy éppen a sweat (azaz izzadság) tőke – ahogy a Finext vezére fogalmazott – azaz az a pénz, amit a cég kitermel, az alapítók pedig rendre visszaforgatnak a vállalkozásba.

Csupor Erik viszont éppenhogy több körben részt vett tőkebevonásban. A Vatera nem is nőhetett volna ilyen ismert, és régiós szinten is jegyzett céggé. Igaz 2008-óta már a hasonló legyel oldalakat jegyző cég tulajdonában vannak. A 200 fősre duzzadt Vatera azonban még mindig az expanzió időszakát éli, ám immár a stratégiai tulajdonos tolja bele a tőkét.

Érdekesen korszakolta a startup létet Csupor Erik:

– Az első pár éves időszak:

Az életben maradás a cél, illetve hogy a piac vezető megoldásává váljon a szolgáltatás.

– A második fázis:

A piacvezető szerep megszerzése után azt stabilizálni, és profi szervezetet építeni az egykori garázscégből. Olajozott háttér nélkül a nagyok közt elbukik a legjobb ötlet is.

– A harmadik fázis:

A mini, kézi-vezérelt cégek átállítása a középvállalati működésre (Vatera esetén ugye 200 fő) nem egyszerű. Tudni kell profi operatív vezetőt, vezetőket választani, rájuk bízni a napi munka egy részét. Különben az alapítóknak nem jut energiája üzletfejlesztésre, és sorra úszhatnak el a lehetőségek.

Mesélhetnénk még az esti Csík zenekar koncertről, a finom Rézangyal pálinkákról, de az élmény elmondhatatlan, így nem is ragozzuk itt…

Egyelőre ennyit az Internet Hungary 2011-ről.

Holnap folytatjuk a tanulságok leszűrését. Érdekes nap van ugyanis épp: már gyülekeznek a befektetők a C teremben. A Finext-es Halász Iván mellett megérkezett a Primustól Brukcner Zoltán és a Central-Investments-től Varga Zoltán is. Izgalmas nap lesz a mai: a szekció címe: Kinek kell pénz? Alcíme: Az ötlet megszületésétől a tőkebevonáson át a cégalapításig.

Megosztás