BlogzineKülföldRiportok

Alakul az európai startup ökoszisztéma

Amint arról Miskolczy Csaba is beszámolt a Kreatív hasábjain, befektetők és start-upok körében is várakozásokat felülmúló sikert aratott a múlt héten Bécsben megrendezett Startup Week 2011. Tudósítás egy másik szemszögből: Varga Anita beszámolója.

Úgy tűnik egy maroknyi 25-26 éves fiatal és néhány önkéntes egy csapásra „startup hub”-bá tette a császári várost. „Bécs a legjobb dolgokat ötvözi Európa keleti és nyugati feléből, kapu a tőkét kereső kelet-európai startupoknak Nyugat felé és kapu a tehetséges fejlesztő csapatokat kereső nyugati startupoknak Kelet felé. ”- mondta Julian Sametinger nemzetközi kapcsolatokért felelős szervező.

Az 1300 fős Startup Week fesztivál részvevői és a versenyre jelentkezők jórészt osztrákok voltak, de ez az arány nyilvánvalóan változni fog az elkövetkezendő versenyeken. A 300 jelentkező kezdővállalkozásból 22 volt magyar, ezek közül hármat (Mixgar, Dragontape és Pocket Guide) választottak ki az 50 szerencsés közé, akik mentorok és kockázati tőkebefektetők előtt mutatkozhattak be. A 10 finalista közé bejutott Pocket Guide végül dobogós lett, így részt vehet a Speedinvest inkubátorház Szilícium-völgy túráján.

A fesztivál felszólalóit, mentorait jellemzően kockázati tőkebefektetőkből és üzleti angyalokból válogatták ki, akik tényleges befektetési tapasztalatok alapján tartottak előadásokat és adtak mentori tanácsokat a csapatoknak. Hivatalosan 150, pénzének startupot kereső magánbefektető és kockázati tőkebefektető volt jelen a konferencián. A workshopok jellemzően az európai vállalkozói kultúra előmozdításáért tett erőfeszítésekről és a befektetői döntési szempontok körül forogtak.

A rendezvényt a STARTeurope névre hallgató, fiatal közgazdászokból és vállalkozó kedvű informatikusokból álló bécsi központú csapat szervezte. A 2 éve szintén startupként induló kezdeményezés célja, hogy megteremtse az európai startup ökoszisztémát. Ennek egyik formája, hogy mentorok és befektetők bevonásával 2-3 napos rendezvényeket, élő versenyeket szerveznek a kezdővállalkozásoknak Európa különböző városaiban. Filozófiájuk, hogy építő kritikával, közös gondolkodással és a vállalkozói szemlélet megalapozásával növelhető a régió sikeres vállalkozásainak száma. A tehetséges fiatalokat, ötleteket és befektetőket egy rendszerben összesítik és így az öreg kontinens az USA-hoz hasonló, kezdő vállalkozások számára ideális fészekké tud válni.

Ennek a rendezvény sorozatnak a következő állomása lesz Budapest, aminek a világ egyik legsikeresebb startupja, a pillanatnyilag 5 millió felhasználót számláló Prezi ad otthont. A STARTup Live Budapest kezdeményezést a Ustream, a Kitchen Budapest és a Záboji Péter által alapított European Entrepreneurship Foundation támogatja. Az eseményen jelen lesznek a legsikeresebb magyar start-upok, mentorok és tőkebefektetők, hogy hasznos tanácsokkal lássák el a jelentkezőket. A verseny elsődleges célja a közös tanulás és a gondolatébresztés, de kiváló alkalom kapcsolatépítésre is, amit szintén nem árt elsajátítaniuk a kezdő vállalkozóknak.

Külsős szerző: Varga Anita

Megosztás