BlogzineKülföld

Külföldi konferenciák, magyar indulóval

Nemzetközi versenyeken száll harcba Európa menő start-up vállalkozásaival a hazai fejlesztésű, közösségi zenehallgatást kínáló Mixgar. A berlini HackFwd után, ahol a legjobb 12 közé kerültek, a hét elején zajló bécsi Start-up Week 2011-en lépnek porondra. A roadshow a kijevi IDCEE- Investor Day CEE 2011-en zárul októben 25-26-án.

A berlini székhelyű, HackFwd inkubátorház versenyét egy spanyol fiú nyerte,  a magyar csapat azonban nem csügged, hiszen a 12 legjobb közé azért bekerültek. Berlin után, a napokban Bécsben, majd Kijevben is bemutatkozik a zenehallgatást forradalmasítani igyekvő szoftver.

A magyar startup a tőkeszerzésen túl lehetőséget kapott, hogy a világ élvonalbeli szakembereivel üljön egy asztalhoz. A berlini eseményen ugyanis meghívást kaptak Werner Vogels-szel, az Amazon technológiai igazgatójával szervezett VIP találkozóra. A HackFwd rendezvény célja az volt, hogy kiválasszák a legnagyobb üzleti potenciállal bíró kezdeti vállalakozást. Köszönhetően a HackFwd támogató szakértelmének, a „kiválasztottak” a program végén nagytőke bevonására kész vállalakozásként törhetnek be az IT piacra.

A HackFwd innovatív prezentációjának egy darabja

A tény, hogy egy nemzetközi versenyen beválogattak minket a 12 legjobb startup közé, megerősít minket abban, hogy termékünk a nyugat-európai piac igényeinek kiszolgálására is alkalmas – nyilatkozta Huszár Gerzson, a Mixgar vezetője. A Mixgart fejlesztő Digital Natives célja, hogy a tőkével fedezze szakembereinek költségét és így dedikált csapattal, önálló vállalkozásban fejlessze tovább a terméket. A sorsfordító prezentációról, a szakértőkkel való találkozókról és mindhárom rendezvényről a fejlesztők folyamatosan tudósítanak a Twitteren (@Mixgar), illetve a Mixgar oldalán. (http://mixgar.com/events)

IRÁNY BÉCS

A berlini megmérettetést ugyanis most újabb kihívás követi. A Bécsben, mától megrendezendő Startup Week 2011-en (2011. 10. 3-7.) 50 kiválasztott termékfejlesztés mutatkozhat be. A konferencia negyedik, TechCrunch Napján kihirdetik a tíz finalistát, akik olyan kockázati tőkebefektetők és üzleti angyalok előtt prezentálhatják terméküket, mint az USA-ban élő média befektető és tanácsadó Várdy Zoltán, Hild Imre vagy a Skype és a Last.fm korábbi befektetői.

AZUTÁN MEG KIJEV

A bécsihez hasonló, befektetési célú konferenciára hívták versenyre az európai start-upokat Kijevbe is. Az Investors Day CEE-n (2011. október 25-26.) több ezer jelentkező közül 150 kap lehetőséget, hogy a „startup-ok utcáján” mutatkozzon be innovációjával a szakmai közönségnek, majd 50 prezentálhatja termékét a kockázati tőkebefektetők szűk körének. A szervezők az ötlet, a szakértelem és tőke találkozóhelyeként aposztrofálják az eseményt. 2010-ben 15 milliárd dollár összértékű tőke képviselte magát a rendezvényen, és az idei konferencia is hasonló léptékű befektetőket csábított Ukrajnába; részvevők listájára már feliratkozott többek közt az Intel Capital (USA) és a Mangrove (Európa).

Mi is az a Mixgar?

Teljes egészében web alapú, magyar fejlesztésű szoftver a szórakozóhelyeket, a munkahelyeket és a házibulikat a közösségi zenehallgatás színtereivé teszi. A felhasználás rendkívül egyszerű: regisztrációt követően a szoftver begyűjti a Facebook-on és Last.fm-en sokat hallgatott kedvenceket, majd listát generál. Az adott helyre (kávézó, iroda, balatoni nyaraló stb.) vonatkozóan összesíti a bejelentkezett felhasználók kedvenceit, és máris kész a „demokratikus” TOP lista. A jelenlévő felhasználók szavazással finomítják a kedvencek között felállított rangsort. A demó verzió lehetővé teszi, hogy bárki ingyenesen létrehozhasson saját közösségi zenehallgatási helyet. A fizetős verzió, melyben az extra fizetős funkciók mellet az alap, ingyenes változat is megtalálható, 2011.09.14-én élesedett. A fejlesztés a Digital Natives saját Startup inkubációján keresztül valósítja meg.

A versenytársak:

http://roqbot.com: hasonlóan korai fejlesztési fázisban vannak, eltérés az üzleti modellben tapasztalható, náluk a felhasználó fizet, nem a hely tulajdonosa

Noispot a Mixgarhoz hasonló szolgáltatás, de hardware alapú és nincs közösségi média integráció

Digital Natives Kft-ről

Alapítás éve: 2006 (4 fő)

Foglalkoztatottak száma 2011: 15 fő

Legnagyobb hazai Ruby fejlesztő csapat

Korábbi innovatív munkák:

Mindroom: http://mindroom.hu

Kiemelt ügyfelek:

NETLOCK, Electool, WWF, NOL, Duna TV

***

A három külföldi esemény

BERLIN

HackFwd (2011.09.16-17., Berlin)

Website: hackfwd.com

Székhely: Berlin

Alapító: Lars Hinrich (a LinkedIn konkurens, Xing befektetője)

Alapítás éve: 2009. szeptember.

Max. támogatási összeg: 191k€ ~ 52 millió HUF

Terület: Technológia

Az ügyesen felépített rendezvény célja, hogy a befektetők és szakmai sajtó előtt történő 10 perces bemutatkozókat követően, kiválasszák azt a tehetséges fejlesztői csapatot, akik alkalmasak arra, hogy egy éven keresztül 191.000 euróban maximalizált támogatást kapjanak, 27%-os üzletrész ellenében. A HackFwd programja eltér a többi inkubátorház programjától. A pénzbeli támogatást kifejezetten az egy éves bérköltségek fedezésére szánják, ami adminisztratív, jogi, üzletfejlesztési szakmai támogatással párosul. A mentor programot követően nagy tőkebefektetésre alkalmas vállalatok kerülnek ki a HackFWD szakértőinek kezéből. Az idei rendezvény kiválasztott start-upjai lehetőséget kapnak, hogy találkozzanak és konzultáljanak az Amazon CTO-jával, Werner Vogels-szel és az IDEO vezető deisgnerével, Tom Hulme-mal.

BÉCS

Start-up Week 2011 (2011.10.3-7., Bécs)

Website: http://www.startupweek2011.com/

Székhely: Bécs

Terület: Technológia

Az Európából érkező start-up nevezések közül 50 kap lehetőséget, hogy szakmai befektetők és szaksajtó előtt prezentálja fejlesztését, majd 10 szerencsés mutatkozhat be a legfelsőbb befektetői körnek. A fesztivál hangulatú IT konferencia workshopjait és panelbeszélgetéseit a TechCrunch Europe újságírói vezetik. A felszólalók és a zsűri tagjai között: európai Google és facebook vezetők, a Skype és a Last.fm korai befektetői,  illetve Zoltán Várdy, amerikai média befektető és tanácsadó is megtalálható.

KIJEV

IDCEE- Investor Day CEE 2011 (2011.10.25-26., Kijev)

Website: http://idcee.org/en/index.htm

Székhely: Kijev

Terület: Technológia

A Kelet-Közép-Európában rejlő fejlesztői potenciált hivatott felkutatni és tőkével támogatni az ukrán szervezésű IDCEE. A konferencián több mint 2000 részvevőnek mutatkozhat be 150 előszűrt start-up, akik közül a legjobbnak ítélt 50 mutatkozhat be a nívós szakmai befektetői kör előtt (Európa: Mangrove, USA: Intel Capital). Előadást tart többek között Esther Dyson (EDVenture Holdings) a Flickr és a del.icio.us sikeres befektetője (mindkettőt a Microsoft vásárolta fel) és Loic Le Meur, a francia szervezésű Le Web alapítója. 2010-ben a rendezvényen 15 mrd dollárnyi összértékű tőke kereste az ideális start-up vállalkozást.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük