BlogzineKülföldKutatásMobiltechRiportokStartupokTechbulvár

Az orosz startup világ (1.) – Moszkvai magvetők

Az újévben több részes sorozatban mutatjuk be az orosz internetes üzletet, az ottani feltörekvő cégek világát. Először a helyi Szilícium Völgybe ugrunk el, és az orosz magvető tőke működésére hozunk érdekes példákat.

(Széles Róbert írása)

A moszkvai tőzsdeindex és a nemzetközi részvénypiacok gyengélkedése ellenére virágzik a startup üzlet Oroszországban.

Még mifelénk is sokan ismerik az olyan óriáscégekké nőtt, ám egykor kis cégeket, mint az üzbég-orosz milliárdos Alisher Usmanov (az ország leggazdagabb embere) által is tulajdonolt, Yuri Milner vezette, Facebook tulajdonosként is ismert, Digital Sky Technologies (DST), vagy az ugyanehhez a körhöz kötődő hatalmas Mail.ru cégcsoport. Alisher Usmanov vagyonát 17,7 milliárd dollárra, Yuri Milner vagyonának értékét pedig mintegy egymilliárd dollárra becsüli a Forbes. Usmanov a fenti értékkel a világ 35-ik leggazdagabb embere a Forbes 2011-es leggazdagabb embereket soroló listája szerint

Ugyanakkor kisebb helyi angyal befektetők, és a multik alapította tőkealapok részéről is nagy a nyüzsgés a helyi piacon.
Elemzők és megfigyelők a recesszió dacára, hatalmas növekedést várnak a netes szektortól egy olyan országban, ahol évente mintegy 40 %-kal nő az Internet-felhasználók száma és a világ egyik vezető e-kereskedelmi központjává nőheti ki magát.
Ezt (a főként állami eszközökkel stimulált) a fejlődést jelképezi a Moszkva mellé, Szkolkovóba tervezett, orosz Szilícium Völgynek nevezett (tréfás rövidítéssel Innográdnak emlegetett) innovációs város, hivatalos néven Skolkovo Innovációs Központ is, amelybe immár tucatnyi világcég és számos ismert orosz nagyvállalat jelezte beköltözési szándékát. Legutóbb az SAP írt alá szándéknyilatkozatot az odatelepülésről.

Bloomberg-BusinessWeek karikatúra Skolkovo-ról. Ahogyan Nyugatról látják.

A külföldi cégek megjelenése, illetve a startup ökoszisztéma megerősödése talán a helyi piac zártságát is csökkentheti majd. Az alábbi képen böngészhető, Skolkovo-i projektbe jelentkező világcégek listája mindenesetre impozáns!

A helyi nagyok mellett sok világcég is letepedne!

Persze az orosz e-kereskedelemre, valamint a hasonló szolgáltatási oldalakra az a legnagyobb panasz, hogy többségük főként csak orosz nyelven böngészhető, így a nyelvet nem ismerők nem használhatják.

Gyakran csak akkor látni latin betűket a weben, ha néhány nagy márka angol nyelvű reklámjaival találkozunk ezeken a honlapokon…

EZER DOLLÁR A TROJKA DIALOGTÓL

A Trojka Dialog befektetési társaság tavaly hívta életre azt az magvető (sőt inkább pre-seed) alapot, amely kifejezetten hazai és nemzetközi mikro-kis startupoknak kínál lehetőséget az internet és a high-tech területén.
A minimális befektetés összege igen alacsony: 30 000 rubel, tehát valamivel kevesebb mint 1100 dollár.
Jurij Karavan, az alap vezetője rövid távon legalább 10 millió dollárnyi további feltőkésítést vár, orosz és külföldi magánszemélyektől, cégektől és más befektetői alapoktól.
Az Eurasian Law című honlap biztos sikert is jósol a kezdeményezésnek, mivel értékelése szerint az oroszországi Internet-boomba történő befektetés index-követő befektetés, szemben a W-recesszióval küzdő pénzpiacokkal, illetve tőzsdékkel.

A MICROSOFT IS BESZÁLL AZ OROSZ SEED-BIZNISZBE

Az egyelőre alapítványi formában működő Szkolkovo-projekttel előszerződésben álló Microsoft is lát fantáziát.
A redmondi cég tervei szerint 10 év alatt pénzügyi támogatásban részesít mintegy 100 kisebb orosz startup céget. Olyanokat, amelyek megfelelnek azoknak a kritériumoknak, hogy bejegyzésű óta maximum 3 év telt el, illetőleg éves forgalmuk nem haladja meg a félmillió dollárt.
A kiválasztottak akár 10 esztendőn át, évente részesülnek a magvető tőketámogatásban.
A világban meghatározó óriáscég 30 000-500 000 dollár közötti összeget szán évente a perspektivikus orosz startup cégekre.

A SZOFTVERÓRIÁS ELSŐ HELYI BEFEKTETÉSE

A The Voice of Russia honlapjának beszámolója szerint az első, nem kevesebb, mint 100000 dollár értékű, támogatást a szibériai Perm városában bejegyzett, alig fél éves Pirate Pay nyerte el.

A cég modellje egy igen egyedi „IT Biztonsági megoldás”.
A Pirate Bay névre rezonáló elnevezésű helyi vállalkozás épp a netes kalózkodás ellen vette fel a harcot, az általuk kidolgozott technológia blokkolja a zene-, és filmanyagok engedély nélküli letöltését. Egyelőre csak orosz nyelvű oldalakon, de az elképzelések szerint tökéletesítik a technológiát, amely a nemzetközi porondon is felhasználható lesz.

Az orosz internetes és közösségi netes piacot egyébként a hazai cégek uralják.
A Facebook például, szinte az egész világon egyedülálló módon, szemmel láthatóan csatát veszíthet az orosz Odnoklassniki (Osztálytársak) és Vkontakte (Kapcsolatban) nevű helyi közösségi portálokkal szemben.

(Rövidesen folytatjuk az 5 részesre tervezett sorozatot, többek közt a helyi közösségi oldalakkal is foglalkozunk majd.)

Megosztás

One thought on “Az orosz startup világ (1.) – Moszkvai magvetők

  • Elképesztő gazdasági ereje van a Skolkovo-nak, ezt volt szerencsém személyesen is látni. Elképesztő állami támogatottsága mellett a nyugati startup világ is kiváncsian figyeli, hogy mi történik náluk a startupok és a R&D tekintetében.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük