BlogzineHazai pálya

Jó ötlettel irány Kalifornia!

Szilícium-völgyi ösztöndíj 30.000 dollár értékben egy jó ötletért, ami jobbá teszi a világot. A Singularity Universtiy első közép-kelet-európai programja csak a kezdet. Április 2-ig lehet jelentkezni a Global Impact Central and Eastern Europe (CEE) regionális innovációs versenyre, amelynek győztese két és fél hónapot tölthet el a a Szilícium-völgyben, a NASA és a Google által alapított Singularity University-n.  Az idén először nyílik lehetőség Közép-Kelet  és Dél-Kelet Európa országaiban -így Magyarországon is – pályázni az ösztöndíjra. Az innovátoroknak  olyan ötlettel, technikai, üzleti megoldással kell előállniuk, amellyel három év alatt legalább 1.000.000 ember életminőségét javítják a régióban.

A Szilícium-völgy „think-tank” nagyágyúinak közreműködésével létrehozott, a NASA kutatóbázisán lévő egyetemre a világ minden részéből érkeznek vállalatvezetők, kormánytagok, kutatók és tudósok, hogy megismerkedjenek a legújabb technológiai trendekkel, amelybe az űrtechnológiától kezdve, a 3D nyomtatókon keresztül az alternatív közlekedési eszközökig (pl.Tesla autó) szinte bármi belefér. Itt akár olyan nagyágyúkkal találkozhatnak, mint Larry Page, Steve Wozniak, vagy Salim Ismail.

Az egyetem szigorú felvételi feltételeit teljesítő jelöltek nem csupán egy igen intenzív képzést kapnak, hanem megismerkedhetnek a Szilícium-völgy most induló garázs-vállalkozásaival és betekintést nyerhetnek a legnagyobb cégek és szervezetek – NASA, Facebook, Google – működésébe. Arra is esély nyílik, hogy a kurzus végére létrejövő vállalkozásokat ezen cégek vezetői mentorálják, hiszen a résztvevők bizonyos esetekben befektetői tőkét kapnak ahhoz, hogy megfelelő ötlet és rátermettség megléte esetén beindítsák saját vállalkozásukat.

Az egyetem idén első alkalommal „házhoz hozza” a lehetőséget a budapesti Global Impact CEE versennyel. A régió tehetséges fiataljai olyan projektekkel – egyedi ötlettel, technikai, üzleti megoldásokkal – pályázhatnak, amelyekkel  legalább 1 millió ember életminőségén javíthatnak hosszútávon. Lehet az egy egyszerű, mégis nagyhatású üzleti elgondolás, de lehet egy bonyolult technológiai újítás is. A lényeg a hatás, a gazdaságosság és a versenyelőny.

A verseny fődíja egy 2012-es nyári képzési program a Singularty University-n, a NASA Kutatási Központban. A 30.000 dollár értékű díj fedezi a program részvételi díját, az utazást, szállást és az ellátást is. Ezen felül a döntősök 10.000 dollár értékben választhatnak Autodesk szoftver csomagok közül.

A versenyre március 1-től lehet jelentkezni a www.sucee.eu honlapon, ahol részletes útmutatást is találnak az érdeklődők. A jelentkezési határidő 2012. április 2. A döntőbe jutott legfeljebb tíz pályázó 2012. május 4-én prezentálja előadását a zsűri, többek között Salim Ismail, a Yahoo volt vezérigazgató-helyettese előtt, egy egész napos innovációs konferencia keretein belül.

Megosztás