Exkluzív: CERN-Bp. mega adatközpont

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia pénteken Budapesten jelentik be Európa legnagyobb adatátviteli kapacitással rendelkező adatközpontjának a CERN@WIGNER-nek a terveit.

A Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontja sikeres pályázatának és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásának köszönhetően 2013 elején Genf és Budapest között ultra széles sávú hálózati kapcsolat jön létre.

Innen utaznak majd az adatok, egészen Budapestig.

A világszínvonalú adatközpont képes lesz csúcssebességgel továbbítani a svájci Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) kutatóintézet részecskegyorsítójából kinyert adatokat az új, kimagasló műszaki jellemzőkkel bíró budapesti géptermi komplexum felé.

A beruházás egyedülálló információtechnológiai és tudományos előnyökkel jár hazánk számára.

Pénteken Németh Lászlóné, nemzeti fejlesztési miniszter jelenti be ünnepélyesen a központ terveit.

2 thoughts on “Exkluzív: CERN-Bp. mega adatközpont

 • 2012. május 3. csütörtök at 16:33
  Permalink

  Azért fussatok neki ennek mégegyszer! Nem lehet, hogy csak a szerződést jelentik be pénteken és a központ majd talán jövőre épül meg?? :) Kb. múlt héten adta rá a pénzt a kormány. Ez lenne a világ leggyorsabb megaberuházása.

  Reply
  • 2012. május 4. péntek at 12:25
   Permalink

   Köszi az észrevételt! Javítunk.

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .