BlogzineHazai pályaPiaci füles

A Portfolion 160 milliót tesz a KPS-be

A PortfoLion Zrt. 160 millió forintnyi kockázati tőkét fektet a magyar orvosi biotechnológiai iparág egyik úttörő vállalatába, a daganatos betegek molekuláris diagnosztikájával foglalkozó KPS Zrt.-be. A tőkebefektetésnek köszönhetően a KPS nemzetközi szinten regionális vezető pozíciót tud elfoglalni.

A KPS missziója: „Olyan diagnosztikai eljárások fejlesztése és szolgáltatása, amelyek segítségével a betegségek személyre szabottan gyógyíthatók vagy megelőzhetők.” A KPS kutatói új diagnosztikai eljárásokat, és az új gyógyszerek hatását előrejelző diagnosztikai teszteket fejlesztenek ki a gyógyszerhatás molekuláris szintű vizsgálata alapján. A vizsgálatok célja, hogy a beteg valamely gyógyszeres terápiára adott várható reakcióját vizsgálja a beteg egyéni genetikai profilja alapján. A vizsgálatoknak köszönhetően a beteg a legideálisabb, egyénre szabott kezelésben részesülhet.  A XXI. század kutatási eredményeit komplex módon ültetik át a gyógyítási gyakorlatba. A társaság által kidolgozott eljárások, know-how, illetve a rendelkezésre álló infrastruktúra nemzetközi összehasonlításban is kimagasló színvonalú. A rendkívül kis mennyiségű, töredezett DNS tartalmú minták több génre kiterjedő vizsgálatában nemzetközileg egyedülálló, piacvezető szerepre van lehetősége a cégnek.

A PortfoLion Zrt. és a KPS együttműködésének célja a KPS nemzetközi terjeszkedésének elősegítése. A 160 millió forint értékű tőkebefektetésnek köszönhetően a KPS Zrt. a nemzetközi piacra lépve szolgáltatását külföldi betegek számára is elérhetővé teheti. A befektetett tőkét legnagyobb részben fejlesztésekre, valamint marketing, sales feladatok ellátására és üzletfejlesztésre fordítják. A külföldről érkező mintákat kórházaktól, magánklinikáktól, vagy akár magánszemélyektől kapja majd a cég, a szöveteket pedig Magyarországon elemzik majd.

A befektetés másik célja a diagnosztikai tesztek számának növelése. Erre óriási igény lesz a közeljövőben, hiszen bár ma még csak néhány célzott gyógyszer érhető el, ugyanakkor világszerte kb. 400 gyógyszermolekulát vizsgálnak célzott terápiára, amelyek hatékonysága a tudomány mai állása szerint körülbelül 100 gén hibájával lehet összefüggésben. A molekuláris diagnosztikai vizsgálatok segítségével nem csak a hatékony, személyre szabott kezelések kiválasztása lehet a cél, hanem már az is fontos eredmény lehet, ha a betegek ritkábban részesülnek hatástalan, és ezáltal felesleges, de sokszor költséges kezelésekben.

Az OTP Egészségpénztár olyan konstrukciót dolgoz ki a KPS-el együttműködve, amelynek eredményeként csökkenthetőek a betegek költségei. Az OTP Egészségpénztár tagjai kedvezményt kaphatnak a vizsgálat árából, ha az Egészségpénztáron keresztül veszik igénybe a szolgáltatásokat. Adó-visszatérítésre is jogosulttá válhatnak amennyiben egyéni befizetésből finanszírozzák a vizsgálatot. Ezzel a módszerrel akár 10%-ot meghaladó mértékben is csökkenhetőek a költségek. A páciensek kivizsgálását jelentkezésüket követően minél előbb meg kell kezdeni, éppen ezért az is fontos a paciensek, vagy hozzátartozóik minél előbb tagjai lehessenek az OTP Egészségpénztárnak.

A KPS

A KPS feladatának tekinti a XXI. század kutatási eredményeinek komplex átültetését a gyógyítási gyakorlatba. A KPS víziója, hogy a betegeknek joguk van a tudomány már elérhető legújabb eredményeit a betegségük gyógyítására és megelőzésére felhasználni már ma.

A KPS-t 2003-ban két kutató-orvos alapította, Dr. Peták István, aki az Egyesült Államokban Fulbright ösztöndíjas kutatóként töltött éveket, és Dr. Schwab Richárd, aki korábban a Basel-i Egyetemen kutatott. A külföldön szerzett tapasztalatokra építve úgy határoztak, hogy Magyarországon indítanak a betegek számára a kutatások legújabb eredményeit elérhetővé tevő egészségügyi szolgáltató vállalkozást. Az elmúlt években bizonyították, hogy nemzetközileg is versenyképes lehet egy innovatív hazai vállalkozás és a nemzetközi élvonallal szinkronban fejlesztették ki diagnosztikai tesztjeiket. Ezek a vizsgálatok elsősorban az új generációs, úgynevezett célzott gyógyszerekhez kapcsolódnak. A KPS kutatóorvosai már 2004 elején, a Harvardi Egyetem kutatócsoportjával párhuzamosan, a világon elsők között azonosították az „EGFR” gén genetikai mutációját tüdőrák sejtekben, ami alapján Magyarországon történhetett meg elsőként ennek a génhibának a kimutatására alapozott molekulárisan célzott kezelés. Ez a tüdődaganattal és agyi áttéttel diagnosztizált beteg több mint 5 éves daganatmentes túlélést ért el. A KPS kutatói azóta is folyamatosan fejlesztik a diagnosztikai technológiáikat.

A PortfoLion

A PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. – az OTP Bank leányvállalata – stratégiai célja a régió kockázati tőkepiacán vezető piaci pozíció elérése. A jelenleg kezelt OTP Kockázati Tőkealap I. hazai, főleg induló és innovatív vállalkozások ígéretes fejlesztéseihez kíván forrásokat biztosítani a JEREMIE I. program keretében. A régiós vezető piaci pozíció elérése érdekében, a PortfoLion több alap kezelését kívánja megvalósítani, ennek érdekében további új alapokat is tervez indítani a közeljövőben. Az új alapok felállításával a befektetési finanszírozási fázisokat tekintve egy szélesebb piacot kíván lefedni, a kezdeti típusú befektetésektől egészen a késői fázisú befektetésekig.

Az Alapkezelő csapat az OTP Csoporton belüli és az újabb alapok közötti szinergiák minél teljesebb körű kihasználására törekszik a portfólió társaságok érdekeinek megfelelően. A pénzügyi stabilitás megteremtéséhez jelent biztos alapot az OTP Bank régió szintű piaci ismerete és üzleti kapcsolatrendszere (pl. fejlesztési-, forgó-eszköz hitelek, stb.), még a különféle alapok szakmai szinergiákat rejthetnek.

A jelenleg kezelt Alap célkitűzéseit oly módon kívánja megvalósítani, hogy befektetései hozzájáruljanak a magyarországi kis- és közepes vállalkozások fejlődéséhez, az innovációs folyamatok felgyorsításához és a kutatási vagy fejlesztési szakaszban lévő találmányok vagy más, újszerű üzleti koncepciók és folyamatok megvalósulásához, azok üzleti szférában való széles körű elterjedéséhez. A további alapok célja a befektetési tevékenység további fázisainak lefedése, vagy akár célzott, szakmai alapok felállítása, és így egy szélesebb és változatosabb portfolió kialakítása.

A PortfoLion az elmúlt időszakban folytatott dinamikus befektetési tevékenységét mutatja, hogy 10 befektetési döntést hozott megközelítőleg 4 milliárd forint értékű tőkebefektetésről. Az OTP Alap I. befektetési fókusza a hazai innovatív KKV piac, amelyhez eddigi befektetési döntéseivel a biotechnológiai, IT – számítástechnika és szoftverfejlesztési, illetve a Nanushka révén a divat iparágba is invesztált, azonban az újabb alapok kezelésével a befektetési fókuszt egy szélesebb és összetettebb portfolió érdekében bővíti. A PortfoLion folytatva a dinamikus befektetési tevékenységet és tőkekihelyezést, továbbra is aktívan keresi a potenciális befektetési lehetőségeket tartogató üzleti ötleteket, nemcsak jelen JEREMIE Alapba, hanem további szakmai, célzott alapok portfoliójába is.

AZ OTP Egészségpénztár

Éppen tíz évvel ezelőtt kezdte meg működését az OTP Országos Egészségpénztár. Néhány év alatt a Pénztár mind vagyon, mind létszám tekintetében már piacvetető pozíciót töltött be, melyet büszkén őriz a mai napig.  Az OTP Egészségpénztár az egyik leggazdaságosabban működő önkéntes egészségpénztár.  Az egészségpénztári szolgáltatókkal kötött szerződéseink révén 5-30% külön árkedvezményt biztosítanak tagjaik számára. Az OTP Egészségpénztár folyamatosan szervez az egészség védelmét elősegítő ellátásokat, valamint egészségvédelmi programokat.

A KPS Diagnosztika története

A két alapító kutató-orvos, Dr. Peták István és Dr. Schwab Richárd, a molekuláris onkológia, a gyógyszerkutatás és az alkalmazott orvostudományi kutatás vezető szakértőinek, Prof. Dr. Kopper Lászlónak, Prof. Dr. Kéri György-nek és Prof. Dr. Pap Ákosnak a tanítványaiként elsők között kezelt daganatos beteget prospektíven, molekuláris diagnosztika alapján személyre szabottan EGFR gátlóval, amelyet a 2005-ben, a Journal of Clinical Oncology-ban (J Clin Oncol. 2005 Oct 20; 23(30):7736-8) megjelent tanulmány dokumentált. Ugyanez a munkacsoport publikált ebben a régióban eddig egyedül, nagyszámú (több mint 100) betegen végzett molekuláris farmakodiagnosztikai vizsgálatot, ami klinikai bizonyítékot szolgáltatott a kifejlesztett molekuláris diagnosztikai vizsgálatok nemzetközileg kimagasló, közel 100% szenzitivitásra és specificitására. Az eredmények a Journal of Molecular Diagnostics-ban jelentek meg (J Mol Diagn. 2008 Mar;10(2):160-8). A közlemény elkészítésében szakmai segítséget nyújtott Prof. Dr. Echardt Sándor és a kéziratot Gabriel N. Hortobagyi az Amerikai Klinikai Onkológusok Társaságának (ASCO) elnöke lektorálta. A KPS Molekuláris Diagnosztikai Központot hozott létre, amelynek része egy molekuláris patológiai és genomszekvenáló laboratórium. A Diagnosztikai Központtal egy épületben található hazánk egyik nemzetközileg is kimagasló gyógyszerkutató cége, a Vichem
Chemie Kutató Kft. A két cég az Orvosi Biotechnológiai Innovációs Klaszter tagja. Az együttműködésük keretében létrejött jelterápiás, molekulárisan célzott gyógyszerkutatási projektek és a közösen kialakított infrastruktúra egy integrált jelterápiás diagnosztikai és kutató központ létrehozását eredményezte.

Az évek alatt felgyülemlett tapasztalatunkat, a kifejlesztett egyedülálló technológiáinkat, valamint világszínvonalú infrastruktúránkat szeretnénk az orvos kollégáink és a magyar betegek szolgálatába állítani, annak érdekében, hogy minél több sikeres gyógyszeres onkológiai kezelés történjen hazánkban.

Megosztás